<-- Dosare Juridice - Tuca Zbarcea Asociatii -->
DOSARE JURIDICE
Mircea-Bogdan Popescu, Gabriela Bodnărescu
Foto: STOICA & ASOCIATII
Dosare Juridice - Acord de confidențialitate

Importanța și conținutul acordului de confidențialitate

de Mircea-Bogdan Popescu, Gabriela Bodnărescu STOICA & ASOCIATII
​Experiența practică evidențiază faptul că, deși poate este percepută ca fiind un aspect nesemnificativ a cărui relevanță se rezumă la un simplu înscris în multitudinea documentelor contractuale, totuși, confidențialitatea este un element-cheie în orice arie de practică comercială. Raporturile contractuale dintre profesioniști, colaborarea cu furnizorii și distribuitorii, protecția drepturilor de proprietate intelectuală, încheierea de tranzacții, obținerea de finanțări bancare și altele asemenea, deși domenii practice fundamental diferite, necesită toate aceeași precauție și atenție atunci când vine vorba de confidențialitate și protecția informațiilor sensibile.
Irina Dimitriu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Studiu

Studiu Deloitte: companiile imobiliare din Europa Centrală se așteaptă la o creștere a investițiilor și la îmbunătățirea activității pe piață în acest an. Sectorul industrial rămâne cel mai competitiv

de Deloitte Romania
​Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investițiile în domeniu vor crește în acest an și doar 19% se așteaptă la o scădere (față de 51% în 2023), pe fondul îmbunătățirii percepției cu privire la potențialul de creștere din această piață, potrivit studiului Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe 2024. De altfel, 40% din participanții la studiu anticipează o creștere a activității pe piață în acest an, față de 15% cu un an în urmă, iar proporția celor care prevăd o scădere s-a redus la 16%, de la 57% în 2023.
Iustin Armașu
Foto: Schoenherr si Asociatii

webPR: Electrica, asistată de Schoenherr, câștigă un dosar de contencios administrativ în valoare de 46 milioane Euro

de Schoenherr si Asociatii
Schoenherr și Asociații SCA a asistat cu succes Societatea Energetica Electrica (Electrica) într-un dosar de contencios administrativ cu o miză de 46 milioane Euro. Inițiat în urmă cu șapte ani de către Electrica, litigiul a avut ca obiect anularea unei decizii prin care Curtea de Conturi susținea că societatea a utilizat în mod ilegal fondurile societății.
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly
Foto: Deloitte Romania

webPR: Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP

de Deloitte Romania
O echipă multidisciplinară formată din avocați din cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal și din consultanți financiari și fiscali din cadrul Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly, Gheorghe Iaciu și fondul de investiții imobiliare ARA Europe, în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar belgian WDP, al doilea cel mai mare proprietar de spații industriale-logistice din România, având un portofoliu de aproape 1,7 milioane de metri pătrați. Tranzacția a fost semnată în noiembrie 2023 și finalizată recent, în urma obținerii aprobărilor din partea Consiliului Concurenței.
Carmen-Alexandra Mureșan, Corina-Ioana Șerbănescu
Foto: STOICA & ASOCIATII
Dosare Juridice - Insolvența

Aspecte practice privind acțiunea în anulare a unui contract introdusă de o societate aflată în procedura insolvenței

de Carmen-Alexandra Mureșan, Corina-Ioana Șerbănescu STOICA & ASOCIATII
Insolvența unei persoane juridice se caracterizează prin aceea că, odată deschisă această procedură, respectiva persoană juridică și patrimoniul său sunt supuse regulilor și mecanismelor speciale prevăzute de către Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență. Acest act normativ se aplică prioritar, fiind special, derogatoriu, și se completează cu normele Codului de procedură civilă în măsura în care nu se derogă de la acesta (conform art. 342 alin. (1) din Legea nr. 85/2014). ​
Bianca Chera, Marius Gheldiu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Proprietate intelectuală

Protejarea expresiei creativității: o incursiune în sfera proprietății intelectuale aplicate cinematografiei

de Bianca Chera, Marius Gheldiu Filip & Company
În era digitală de astăzi, viețile noastre sunt din ce în ce mai populate de materiale video. Le consumăm sub formă de filme de lung metraj în cinematografe, sub formă de episoade ale serialului preferat, din confortul casei noastre sau sub formă de clipuri scurte, care ne captează atenția, pe platforme online precum TikTok.
Echipa Deloitte_
Foto: Deloitte Romania

webPR: Deloitte România a asistat AQUILA, lider în servicii de distribuție și logistică pentru piața bunurilor de larg consum, în preluarea Romtec Europa, producător de lichide și aerosoli pentru autoturisme

de Deloitte Romania
Deloitte România a asistat AQUILA, lider în servicii integrate de distribuție și logistică pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, în preluarea Romtec Europa, companie care produce lichide și aerosoli pentru întreținerea autoturismelor. Tranzacția, în valoare de 3,2 milioane de euro, a fost semnată în decembrie 2023 și finalizată recent, în urma obținerii aprobării din partea Consiliului Concurenței.
Valeriu Stoica, Cătălina Dicu, Yolanda Beșleagă
Foto: STOICA & ASOCIATII

webPR: STOICA & ASOCIAȚII câștigă definitiv litigiul având ca obiect anularea actelor administrative care au stat la baza edificării unui important depozit ecologic de deșeuri finanțat cu fonduri UE nerambursabile

de STOICA & ASOCIATII
În data de 4 aprilie 2024, a fost soluționat definitiv un litigiu complex inițiat în anul 2018 de o societate civilă profesională de avocați (acționând în nume propriu), litigiu în cadrul căruia a fost solicitată anularea actelor administrative care au stat la baza edificării unui depozit ecologic de deșeuri finanțat cu fonduri UE nerambursabile, solicitându-se totodată și desființarea construcției (deja finalizată la momentul inițierii litigiului). Acțiunea a fost formulată în contradictoriu cu mai multe autorități ale administrației publice locale. Apărarea Consiliului Județean Suceava și a Președintelui Consiliului Județean Suceava în acest litigiu a fost asigurată de STOICA & ASOCIAȚII, prin echipa de avocați formată din Valeriu Stoica (Founding Partner), Cătălina Dicu (Senior Partner) și Yolanda Beșleagă (Senior Associate).
Camelia Ianțuc, Sandra Danciu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Protecția consumatorilor în domeniul financiar - bancar

Noile măsuri pentru protecția consumatorilor în domeniul financiar - bancar: ce implică și cum se aplică

de Filip & Company
Peisajul legislativ din domeniul financiar-bancar se pregătește pentru o transformare radicală, conform celor două propuneri legislative majore care așteaptă implementarea.
Alexandra Smedoiu, Adrian Coman
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Studiu

Majoritatea liderilor de business din România consideră că PNRR va contribui la competitivitatea economiei locale în următorii cinci ani; România, printre statele cu cele mai multe companii interesate să participe la licitații în proiecte din PNRR

de Deloitte Romania
Trei sferturi dintre liderii de business din România (75%) consideră că reformele și investițiile realizate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor contribui la competitivitatea economiei locale în următorii cinci ani, sprijinind afacerile locale să facă tranziția spre modele operaționale mai performante și mai sustenabile, indică studiul Deloitte „Futureproofing Europe: How the NextGenerationEU programme is inspiring companies to transform”, efectuat în rândul a nouă state membre UE. Acesta punctează și nivelul peste medie de informare a executivilor români chestionați (41%) cu privire la obiectivele și zonele de intervenție ale planului. De altfel, România se număra printre statele cu cele mai multe companii interesate să participe la licitații în proiecte din PNRR, cu 5% în 2023, față de media UE de 3%, potrivit studiului.
Ioana Grigoriu, Simona Rezuș
Foto: Filip&Company
Dosare Juridice – Actul autentic

Considerente privind situația actului autentic încheiat în temeiul unui mandat nul pentru lipsa formei cerute de lege

de Ioana Grigoriu, Simona Rezuș Filip & Company
Atunci când regulile mandatului cu reprezentare au fost stabilite, principiul central, izvorât, de altfel din principiile dreptului civil poate fi sintetizat după cum urmează: „Pot să fac, cât mi se dă voie să fac”. Substanțial, înseamnă că mandatarul nu trebuie să acționeze cu depășirea limitelor pentru care i-a fost încredințat mandatul iar, formal, înseamnă că „Mandatul dat pentru încheierea unui act juridic supus […] unei anumite forme trebuie să respecte acea formă”.
Dan-Rareș Răducanu, Irina Carmen Titorian
Foto: STOICA & ASOCIATII
Dosare Juridice - Creanțe probleme practice

Înscrierea provizorie în tabelul definitiv de creanțe probleme practice

de Dan-Rareș Răducanu, Irina Carmen Titorian STOICA & ASOCIATII
În conformitate cu dispozițiile art. 112 alin. (3)[1] din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență (“Legea nr. 85/2014”), durata maximă a perioadei de observație[2] nu ar trebui să depășească 12 luni, calculate de la data deschiderii procedurii. În practică, acest termen este rareori respectat, având în vedere intervalul de timp necesar pentru soluționarea contestațiilor formulate cu privire la tabelul preliminar de creanțe.
Alexandru Reff, Adrian Teampău
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Studiu

Studiu Deloitte: Tranziția către economia circulară a încetinit la nivel global în 2023. Sectorul agroalimentar, industria producătoare și construcțiile sunt zonele care necesită intervenție rapidă

de Deloitte Romania
Tranziția către economia circulară a încetinit la nivel global anul trecut, în condițiile în care vasta majoritate a materiilor prime care intră în economii provin încă din surse virgine, iar ponderea materiilor secundare, reutilizate, s-a redus constant în ultimii cinci ani, de la 9,1% în 2018 la 7,2% în 2023, indică studiul „Circularity Gap 2024”, realizat de Deloitte și Circle Economy Foundation. Raportul arată că zonele de intervenție care ar putea combate această tendință sunt industria agroalimentară, cea producătoare și construcțiile, sectoare intens poluante, mari consumatoare de materii prime vulnerabile și care, împreună, ocupă peste trei sferturi din forța de muncă la nivel global.
Dragoș Bogdan, Constantin Pintilie
Foto: STOICA & ASOCIATII
Dosare Juridice - CEDO

30 de ani de aplicare a Convenției Europene a Drepturilor Omului în România

de Dragoș Bogdan, Constantin Pintilie STOICA&ASOCIATII
​În data de 20 iunie 2024, se vor împlini 30 de ani de la momentul în care Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale ("Convenția" sau "CEDO") a început să producă efecte juridice pentru România.[1]
Denisa Simion
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fraudă

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion Deloitte Romania
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform unui sondaj realizat de Asociația Examinatorilor de Fraudă Certificați (ACFE), 42% din cazurile dovedite de fraudă au fost descoperite cu ajutorul sistemelor interne de raportare din cadrul organizațiilor, ceea ce evidențiază rolul-cheie pe care îl au angajații în detectarea fraudelor, precum și importanța oferirii acestora unei pregătiri adecvate prin intermediul programelor de formare și awareness.
Eveniment imobiliare
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice - Dezvoltatori imobiliari

Dezvoltatorii imobiliari: nevoia de a construi sustenabil este reală, iar noi suntem aici pentru a contribui în acest sens

de Schoenherr si Asociatii
În contextul în care 74% din populația Uniunii Europene locuiește în orașe și suburbii, iar estimările arată că, până în 2050, 68% din populația lumii va trăi în mediul urban, se pune întrebarea cum va arăta viitorul în dezvoltarea imobiliară. Aceasta, cu atât mai mult având în vedere că, potrivit datelor publicate la nivelul UE, 36% din emisiile de gaze cu efect de seră și 40% din energia consumată se datorează clădirilor.
Victoria Dobre, Ștefan Machidon
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - e-Factura

Digitalizarea raportărilor fiscale – etapele anului 2024. Ce schimbări apar la e-Factura?

de Victoria Dobre, Ștefan Machidon Deloitte Romania
Procesul de digitalizare a raportărilor fiscale a intrat, de la 1 ianuarie 2024, într-o nouă etapă, ca urmare a noilor reglementări publicate în luna decembrie a anului trecut. Prin acestea, autoritățile fiscale au adus schimbări importante în sistemele RO e-Factura și RO e-Transport. De asemenea, apar noutăți cu privire la fișierul standard de control fiscal (SAF-T) și despre lansarea unui nou sistem de raportare, respectiv e-TVA.
Alex Reff, Country Managing Partner
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Studiu

Studiu privind calitatea vieții și bunăstarea socială: pentru prima dată, majoritatea țărilor lumii au stagnat în 2023 sau chiar au scăzut. România urmează și ea trendul

de Deloitte Romania
După ce indicele care măsoară progresul social a avansat constant pe parcursul a peste zece ani, nivelul calității vieții și al bunăstării sociale a stagnat în 2023 la nivel global, conform celei mai recente ediții a Indicelui de Progres Social, care analizează aceste dimensiuni în 170 de țări și este efectuat de organizația non-profit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte. De-a lungul timpului, indicele de progres social la nivel global a crescut de la 58,34 în 2011, când studiul a fost realizat pentru prima dată, la 63,44 la sfârșitul anului 2023, nivel aproape neschimbat în comparație cu indicele de 63,75 din 2022, în contextul în care majoritatea țărilor au stagnat sau chiar au scăzut anul trecut, arată studiul. România a urmat și ea tendința și a crescut de la 71,52 în 2011, la 75,24 în 2023, nivel care este însă în scădere ușoară față de anul precedent, când a fost 76,89. Țara noastră se situează astfel pe locul 44 din cele 170 de state analizate și se menține în rândul țărilor din a doua categorie, după Argentina, Barbados și Bulgaria. Studiul cuprinde șase categorii de țări, iar România a avansat în cea de-a doua categorie în 2022.
Raluca Bontaș
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Studiu

Studiu Deloitte: stresul la locul de muncă este principala preocupare a peste jumătate dintre angajații din întreaga lume, urmat de schimbările generate de avansul tehnologic

de Deloitte Romania
Creșterea nivelului de stres la locul de muncă este principala preocupare a peste jumătate dintre angajații din întreaga lume (54%), potrivit studiului Deloitte 2024 Global Human Capital Trends, urmată de avansul tehnologic, un sfert dintre angajații participanți la studiu declarând că sunt îngrijorați de schimbările semnificative pe care le aduc transformările tehnologice, precum nevoia de a deprinde noi abilități și de a crea noi locuri de muncă. Alte preocupări ale angajaților includ noua capacitate a angajatorilor de a le monitoriza digital munca fără consimțământul lor (22%) și lipsa conexiunii și a sentimentului de apartenență cauzată de munca la distanță sau în format hibrid (20%).
Alin Chitu
Foto: Deloitte Romania

webPR: Deloitte România l-a recrutat pe Alin Chitu, profesionist cu aproape 20 de ani de experiență în domeniul fiscal, în rolul de Partener Servicii Fiscale

de Deloitte Romania
Deloitte România l-a recrutat pe Alin Chitu în rolul de Partener Servicii Fiscale, din care îi va raporta lui Vlad Boeriu, Partener Coordonator Servicii Fiscale și Juridice. Cu o expertiză vastă în consultanță fiscală, acumulată pe parcursul a aproape două decenii, Alin Chitu va contribui la extinderea practicii fiscale a Deloitte România.
Daniel Aragea, Yolanda Beșleagă
Foto: STOICA & ASOCIATII

webPR: STOICA & ASOCIAȚII câștigă definitiv un litigiu important în domeniul înregistrării mărcilor

de STOICA & ASOCIATII
Acționând pentru un important distribuitor de carburanți cu activitate în zona de sud și sud-est a țării, avocații STOICA & ASOCIAȚII au câștigat un litigiu complex privind anularea unei mărci care ar fi putut avea drept efect împiedicarea desfășurării în continuare a activității comerciale a clientului. Premisa acestui litigiu a constat în conflictul dintr-un nume comercial utilizat cu funcție de marcă pentru o perioadă îndelungată de timp și valabilitatea unei mărci ulterioare înregistrate de un terț.​
Emanuel Bondalici, Cătălin Barbu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Indicator de avertizare în inspecția fiscală – aspecte privind constituționalitatea aplicării impozitului de 70% pentru persoanele fizice

de Emanuel Bondalici, Cătălin Barbu Deloitte Romania
Impozitarea cu 70% a veniturilor a căror sursă nu a fost identificată urmează să se aplice deciziilor de impunere emise începând cu 1 iulie 2024, în cadrul procedurilor de verificare a situațiilor fiscale personale. Însă cuantumul cotei de impozitare, precum și aplicarea în timp a prevederilor legate de cota majorată de impozitare ridică numeroase semne de întrebare și probleme de constituționalitate.
Valentina Preda
Foto: STOICA & ASOCIATII
Dosare Juridice - Alienarea parentală

Alienarea parentală - posibile remedii legislative

de Valentina Preda STOICA & ASOCIATII
​Recent, Judecătoria Oradea (prin Sentința penală din 23.01.2024) a condamnat la pedeapsa închisorii de 5 și, respectiv, 4 ani, cu executare, pe tatăl a doi minori, respectiv pe actuala soție a tatălui, pentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunii de rele tratamente aplicate minorilor. Instanța a constatat că persoanele condamnate au împiedicat sistematic legăturile dintre minori și mama lor naturală, deși aceasta obținuse în instanță locuința băiatului cel mic, respectiv program de legături personale cu fata mai mare (în vârstă de 4 ani, respectiv 11 ani la începutul investigației).
Ana-Maria Hoborici
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Noul tratament fiscal al tichetelor de masă. Cum poate fi acoperită contribuția la sănătate?

de Ana-Maria Hoborici Deloitte Romania
Finalul anului 2023 a adus o serie de modificări fiscale nefavorabile pentru angajații și angajatorii din toate domeniile economice. După schimbările care au vizat restrângerea facilităților acordate salariaților din IT, construcții, agricultură și industria alimentară, ce au intrat în vigoare la 1 noiembrie 2023, au urmat, la scurt timp, alte modificări, prin intermediul Ordonanței 115/2023, cu impact tot asupra salariaților, dar și a departamentelor de resurse umane. Printre acestea din urmă se numără modificarea tratamentului fiscal preferențial pentru tichetele de masă și pentru voucherele de vacanță.
Andrei Ionescu
Foto: Deloitte Romania

webPR: Deloitte și UiPath își extind alianța strategică globală prin introducerea unei noi metodologii de implementare, bazată pe inteligență artificială, a software-ului creat de SAP pentru planificarea resurselor companiilor

de Deloitte Romania
Deloitte și UiPath își extind alianța strategică globală prin introducerea unei noi metodologii de implementare a software-ului dezvoltat de SAP, liderul global în soluții de planificare a resurselor companiilor (enterprise resource planning - ERP). Metodologia inovatoare creată prin extinderea acestei alianțe este bazată pe inteligența artificială (IA) și poate îmbunătăți eficiența procesului de transformare a businessului prin implementarea uneia dintre cele mai folosite soluții de ERP a SAP, SAP S/4HANA®, ori a procesului de migrare către aceasta. De asemenea, aceasta contribuie la simplificarea și eficientizarea utilizării zilnice a soluției SAP de către companii.
Echipa Deloitte România și Reff & Asociații
Foto: Deloitte Romania

webPR: Deloitte România și Reff & Asociații au obținut sesizarea CJUE de către Curtea de Apel București într-un litigiu care vizează impunerea TVA pentru operațiuni care nu implică livrarea de bunuri sau prestarea unor servicii

de Deloitte Romania
O echipă multidisciplinară, formată din avocați specializați în litigii fiscale din cadrul Reff & Asociații| Deloitte Legal și consultanți fiscali din cadrul Deloitte România, a obținut sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) de către Curtea de Apel București, pentru soluționarea unui litigiu derulat între un contribuabil român și autoritatea fiscală națională cu privire la impunerea TVA în cazul unor tranzacții care vizează ajustarea prețurilor de transfer. Opinia instanței europene este importantă, având în vedere că legislația aplicabilă în astfel de cazuri nu este suficient de clară și nici nu există decizii de referință ale instanțelor europene pe spețe similare.
Daniel Aragea, Andreea Gurică
Foto: STOICA & ASOCIATII
Dosare Juridice - Urbanism

Noutăți legislative despre clădirile cu risc seismic

de Daniel Aragea, Andreea Gurică STOICA & ASOCIATII
Așa cum am arătat într-un articol anterior, la data de 14 iulie 2022, în Monitorul Oficial a fost publicată Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor (,,Legea’’). Întrucât în forma sa inițială Legea a generat o serie de probleme în practică, de-a lungul timpului au existat mai multe discuții cu privire la modificarea acesteia. De la data intrării sale în vigoare, respectiv 29 iulie 2022, Legea nr. 212/2022 a suferit două modificări importante, prima fiind prin OG 6/2023 iar cea de-a doua prin Legea nr. 426/2023. Astfel, în cadrul prezentului articol urmează să prezentăm succint principalele modificări aduse Legii nr. 212/2022.
Zeno Căprariu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Studiu

Studiu Deloitte: companiile din România se așteaptă la îmbunătățirea indicatorilor economici, dar rămân prudente, pe fondul gradului ridicat de incertitudine

de Deloitte Romania
Companiile din România se așteaptă îmbunătățirea indicatorilor macroeconomici, cum ar fi produsul intern brut (PIB), inflația și șomajul, dar par să aibă în continuare o abordare prudentă, pe fondul gradului ridicat de incertitudine, conform studiului Deloitte CFO Survey România 2024, realizat la sfârșitul anului trecut în rândul a peste 110 directori financiari (CFO) din țara noastră. Estimările privind creșterea economică s-au îmbunătățit ușor în comparație cu anul trecut, CFO-ii din România așteptându-se la o creștere medie a PIB-ului de 1,5% în acest an, nivel care este peste cel de 1,2% din anul precedent, însă mult sub prognozele instituțiilor internaționale precum Comisia Europeană și Banca Mondială. Cu toate acestea, respondenții sunt mai optimiști decât omologii lor din Europa Centrală, care se așteaptă la o creștere economică medie de 1,1% în 2024.
Cătălin Barbu, Răzvan Brătilă
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Indicator de avertizare în inspecția fiscală – pe ce venituri ar putea plăti persoanele fizice impozit de 70%, venituri nedeclarate sau venituri din surse neidentificate?

de Cătălin Barbu, Răzvan Brătilă Deloitte Romania
Prevederile reglementării care introduce impozitarea cu 70% asupra veniturilor nedeclarate, obținute de persoanele fizice din surse neidentificate, lasă loc unei serii de interpretări, dintre care o importanță deosebită o are determinarea semnificației sintagmei „venituri a căror sursă nu a fost identificată”. Deși această sintagmă era utilizată și în reglementarea anterioară, în cadrul textului articolului 117 din Codul Fiscal, majorarea la 70% a impozitului pentru veniturile din surse neidentificate creează o miză suplimentară, atât pentru contribuabili, cât și pentru autoritățile fiscale, de a determina categoria exactă a veniturilor vizate de cota majorată.
Raluca Bâldea, Monica Zipiș
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Sistemul CESOP

Nouă obligație de raportare pentru bănci și alte instituții de plată. Care este scopul sistemului CESOP?

de Deloitte Romania
Instituțiile financiare din România care prestează servicii de plăți (bănci, emitenți de monedă electronică, instituții de virament poștal etc.) sunt obligate, începând din acest an, să monitorizeze și să raporteze către autoritățile fiscale date despre plățile transfrontaliere procesate și despre beneficiarii acestora. Această nouă cerință este prevăzută în Directiva europeană 284/2020, transpusă în legislația românească prin Legea nr. 33/2024 adoptată recent.
Leaders in Tech
Foto: Deloitte Romania

webPR: S-a lansat comunitatea Leaders in Tech în cadrul unui eveniment organizat la sediul Deloitte din Oregon Park

de Deloitte Romania
​Peste 80 de lideri ai organizațiilor și echipelor care își desfășoară activitatea în domeniul tehnologiei s-au reunit recent, în cadrul evenimentului de lansare a comunității Leaders in Tech (LiT), o inițiativă care își propune să faciliteze schimbul de experiență în rândul experților în domeniu tehnologiei și să contribuie la dezvoltarea echipelor tehnice din cadrul organizațiilor. Printre vorbitorii prezenți la eveniment s-au numărat Lavinia Neagoe, Director of Engineering, Google, Horia Coman, Engineering Site Lead, Stripe, și Ștefan Ionescu, VP Shared Services Operations, Orange.
Cătălina Dicu, Anca Ștefania Manolache
Foto: STOICA & ASOCIATII
Dosare Juridice - Munca suplimentară

Munca suplimentară trebuie răsplătită

de Cătălina Dicu, Anca Ștefania Manolache STOICA & ASOCIATII
Durata normală a timpului de muncă, pentru salariații cu normă întreagă, este de 8 ore pe zi, 40 de ore pe săptămână. Munca prestată peste durata normală a timpului de muncă săptămânal, reprezintă muncă suplimentară. Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare, cu unele excepții expres prevăzute de lege.
Radu Dumitrescu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Studiu

Studiu Deloitte: optimism în creștere privind evoluția economică în Europa Centrală, însoțit de așteptări privind îmbunătățirea lichidității

de Deloitte Romania
Optimismul cu privire la evoluția economică în Europa Centrală este în creștere, conform celui mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity (PE) Confidence Survey, procentul respondenților care se așteaptă la o îmbunătățire a climatului economic general crescând la 42% de la 15%, în vara anului 2023. Un semnal pozitiv este și reducerea la jumătate a ponderii respondenților care se așteaptă la o înrăutățire a contextului (la 20%, față de 40%, în iunie 2023). Indicele de încredere a continuat să crească pentru al treilea semestru consecutiv, de la 58, în iunie 2022, la 107, la sfârșitul anului 2023​
Ciprian Gavriliu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Studiu

Studiu Deloitte: prețul, primul criteriu în alegerea mașinii. Motoarele pe combustie internă revin pe creștere în preferințele consumatorilor

de Deloitte Romania
Prețul este principalul criteriu de alegere a mărcii pentru următoarea mașină pentru consumatorii de pe piețele dezvoltate, inclusiv Germania (55%), Japonia (58%) și Statele Unite (59%), în timp ce calitatea produsului este pe primul loc pentru cei din India (65%) și Asia de Sud-Est (62%), iar performanța vehiculelor, pentru cumpărătorii din China (53%) și Coreea de Sud (55%), potrivit Deloitte 2024 Global Automotive Consumer Study. În același timp, mașinile cu motoare pe combustie internă revin pe creștere în preferințele consumatorilor din anumite piețe, respectiv SUA (67%, de la 58% în 2023), Asia de Sud-Est (52%, de la 50%) sau Germania (49%, de la 45% 2023).
Angelica Alecu-Ciocîrlan
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Inteligența artificială

AI și alegerile din 2024: să vezi și să nu crezi

de Angelica Alecu-Ciocîrlan STOICA & Asociatii
Anul 2024 vine cu un record istoric, aducând în fața urnelor de vot 4 miliarde de cetățeni care își vor alege liderii și reprezentanții. Alegeri pentru diverse funcții vor fi organizate în peste 70 de țări, iar în 23 dintre acestea (inclusiv Statele Unite ale Americii și Rusia), vor avea loc alegeri prezidențiale. România nu face excepție, înscriindu-se pe această listă cu toate cele patru tipuri de alegeri, respectiv: locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale.
Raluca Bontaș, Răzvan Brătilă
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Indicator de avertizare în inspecția fiscală – cheltuielile personale, unul dintre punctele de pornire în verificarea situației fiscale

de Raluca Bontaș, Răzvan Brătilă Deloitte Romania
În procedura de verificare a situației fiscale personale, etapa în care autoritatea fiscală stabilește veniturile impozabile ale contribuabilului supus controlului este extrem de importantă. Din acest considerent, considerăm util ca metodele indirecte utilizate în acest scop să fie explicate, astfel încât persoanele vizate de aceste verificări să se poată pregăti temeinic, cu documente justificative.
Roxana Iordache, Alexandru Köber
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Subantreprenorii persoane juridice

Au subantreprenorii persoane juridice acțiune directă împotriva beneficiarului lucrărilor?

de Roxana Iordache, Alexandru Köber Filip & Company
  1. Realitatea economică

Dezvoltarea pieței imobiliare din România în ultimii 16-17 ani a condus la sporirea atenției antreprenorilor și subantreprenorilor față de drepturile și obligațiile pe care și le asumă prin contractele încheiate, dar și în ceea ce privește răspunderea și puterea economică a co-contractantului lor.

Ioana Roman, Mihaela Ispas
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Real Estate

Retrospectiva anului trecut și previziunile pentru 2024 în real estate

de Ioana Roman, Mihaela Ispas Filip & Company
Pentru noi, 2023 a fost un an stabil, cu activitate constantă și variată în domeniul imobiliar, în ciuda contextului mai puțin prielnic, caracterizat de inflație crescută, instabilitate geopolitică și impactul asupra economiei. Echipa noastră a finalizat cu succes mai multe tranzacții, atât de real estate "pur", cât mai ales tranzacții având o componentă predominantă de M&A. Ne-am bucurat să remarcăm o serie de proiecte cu capital 100% românesc, inițiate în 2023 și finalizate în același an, vizând în special companii care și-au extins și diversificat portofoliul.
Tried to display a deleted baseObject: 26904033
Alex Slujitoru, Cătălin Barbu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Indicator de avertizare în inspecția fiscală – numărătoarea inversă până la primele decizii cu impozit de 70% pentru persoanele fizice

de Deloitte Romania
Impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate de persoanele fizice și identificate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) intră în vigoare la 1 iulie 2024. Această dată nu vizează însă momentul obținerii veniturilor și nici pe cel al începerii controlului asupra persoanelor respective, ci momentul emiterii deciziei de impunere. Astfel, orice contribuabil persoană fizică ce va primi o decizie de impunere după data de 1 iulie 2024 ar putea fi taxat cu noua cotă de 70%.
Laura Lică-Banu, Silvia Iancuș, Cătălin Chibzui
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Sancțiuni internaționale

Conformarea în aplicarea sancțiunilor internaționale: noi măsuri de reglementare propuse la nivelul Uniunii Europene. Știu companiile ce riscuri au și cum să le reducă?

de Laura Lică-Banu, Silvia Iancuș, Cătălin Chibzui Deloitte Romania
Sancțiunile internaționale se referă la un set de măsuri adoptate la nivel global sau regional privind restricții și obligații aplicate unor persoane sau entități, în principal în scopul menținerii păcii și securității internaționale, al prevenirii și combaterii terorismului, proliferării și finanțării terorismului, al respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale sau al dezvoltării și consolidării democrației și statului de drept. Acestea vizează în special înghețarea fondurilor și a resurselor economice, restricții comerciale, restricții privind operațiuni cu produse și tehnologii cu dublă utilizare și cu produsele militare, restricții de călătorie, restricții de transport și comunicații, sancțiuni diplomatice sau în domeniile tehnico-științific, cultural ori sportiv.
Radu Dumitrescu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Analiză

Analiză Deloitte: România este printre cele mai active piețe de fuziuni și achiziții din Europa Centrală și de Est. În 2023, deși volumul a scăzut, valoarea pieței s-a menținut

de Deloitte Romania
Piața de fuziuni și achiziții (mergers and acquisitions - M&A) din România a scăzut ușor în volum în 2023 față de anul anterior, însă valoarea s-a menținut, potrivit unei analize efectuate de Deloitte România. Numărul de tranzacții cu valori de peste 5 milioane de euro analizate de Deloitte România a fost de 130 anul trecut, față de 157, în 2022, când piața locală de profil a înregistrat un record. Valoarea totală estimată a pieței s-a situat între 6,5 și 7,2 miliarde de euro, din care 4,9 miliarde de euro reprezintă tranzacții cu valori comunicate public. Pentru comparație, valoarea de piață a tranzacțiilor în 2022 a fost de 6,5-7,5 miliarde de euro.
Seria de evenimente Ella
Foto: Schoenherr si Asociatii

webPR: Schoenherr lansează Ella, o serie de evenimente cu, despre și pentru povești feminine de succes

de Schoenherr si Asociatii
Schoenherr a lansat seria de evenimente Ella, o platformă pentru promovarea poveștilor feminine de succes în diferite domenii de activitate. Scopul său este de a asigura vizibilitatea modelelor de urmat și de a inspira opțiuni de dezvoltare pentru participantele la eveniment (și nu numai), inclusiv prin împărtășirea de experiență, dezvoltarea comunității Ella și activități de mentorat.
George Trantea, Roxana Roșca, Sergiu Păun
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Microîntreprinderi

Legăturile periculoase ale microîntreprinderilor

de George Trantea, Roxana Roșca și Sergiu Păun Filip & Company
Spune-mi cu cine lucrezi, ca să-ți spun cum te impozitez! Acesta va fi noua direcție de analiză a inspecțiilor ANAF inițiate pentru a verifica dacă microîntreprinderile își pot apăra status-ul sau sunt în realitate sateliți ai unor întreprinderi plătitoare de impozit pe profit.
Marius Chelaru
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Digital Services Act

Răspunderea online după Digital Services Act

de Marius Chelaru STOICA & Asociatii
Pe 17 februarie 2024, intră pe deplin în vigoare Regulamentul privind o piață unică pentru serviciile digitale (Actul legislativ privind serviciile digitale), care se aplica deja de la 25 august 2023 pentru platformele online foarte mari și care conține un set unic de norme în scopul declarat de a crea un spațiu digital mai sigur în care să fie protejate drepturile fundamentale ale tuturor utilizatorilor de servicii digitale și de a stabili condiții de concurență echitabile pentru a stimula inovarea, creșterea și competitivitatea.
Ioan Dumitrascu, Diana Gavra, Christiana Bouleanu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Protecția datelor cu caracter personal

O privire retrospectivă asupra sancțiunilor aplicate în România în domeniul protecției datelor. Ce s-a schimbat în 2023 față de 2022?

de Ioan Dumitrascu, Diana Gavra, Christiana Bouleanu Filip & Company
Pe parcursul celor mai mult de 5 ani de la aplicarea în România a Regulamentului general privind protecția datelor (UE) 2016/679 (“GDPR"), societățile au adoptat multe măsuri de conformare cu cerințele legislației, dar conformarea continuă este în continuare un subiect important pe agenda oricărei societăți. Principalele acțiuni observate în ultimii ani au privit actualizarea proceselor și documentației, adresarea implicațiilor de protecția datelor din noile proiecte, susținerea de training-uri pentru angajații societății, iar în unele cazuri, rezolvarea incidentelor de încălcare a securității datelor.
Raluca Bontas si Alex Slujitoru
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Indicator de avertizare în inspecția fiscală – verificările derulate de ANAF la persoanele fizice, în urcare pe un drum cu înclinare de 70%

de Raluca Bontaș, Alex Slujitoru Deloitte Romania
Controalele derulate de autoritățile fiscale la persoane fizice au luat amploare în ultimii cinci ani, pe fondul diversificării surselor de venit ale acestora și al constatării unor situații în care veniturile astfel obținute au fost incomplet declarate. Prin urmare, în cadrul programului de stimulare a conformării voluntare a contribuabililor, autoritățile fiscale centrale au desfășurat importante acțiuni de verificare, care fie au țintit domenii cu risc ridicat de nedeclarare a veniturilor obținute, cum ar fi tranzacționarea criptomonedelor, activitățile de înfrumusețare, promovarea în online a anumitor produse etc., fie au vizat persoane în cazul cărora au fost identificate discrepanțe între veniturile declarate și cele estimate de ANAF (diferențe mai mari de 50.000 de lei într-un an).
Piuk Markus
Foto: Schoenherr si Asociatii

webPR: Schoenherr a asistat TeraPlast în legătură cu achiziția Wolfgang Freiler Group

de Schoenherr si Asociatii
​Schoenherr a asistat Grupul TeraPlast în legătură cu achiziția grupului Wolfgang Freiler de la familia Uhl din Austria. Prin această tranzacție majoră, TeraPlast se extinde în Europa Centrală și de Vest prin preluarea celor două fabrici din Ungaria ale grupului Wolfgang Freiler și intrarea pe piețele din Ungaria, Cehia, Austria, Germania și Franța, unde companiile preluate dețin poziții de piață solide.
Alex Reff, Country Managing Partner
Foto: Deloitte Romania

webPR: Deloitte devine al șaselea cel mai puternic brand din lume în 2024, potrivit celui mai recent clasament Brand Finance 500, și rămâne cel mai valoros și mai puternic brand în rândul serviciilor comerciale

de Deloitte Romania
​Deloitte ocupă poziția a șasea în clasamentul general al celor mai puternice branduri din lume și rămâne, pentru al șaselea an consecutiv, cel mai valoros și mai puternic brand în rândul serviciilor comerciale, potrivit ediției 2024 a raportului „Brand Finance 500”, care calculează valoarea brandurilor pe baza unor indici precum performanța de piață, strategia și investițiile de marketing, precum și percepția și reputația în rândul clienților, angajaților și al altor părți interesate.
Larisa Mihalache
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Achiziții publice

Accesul la dosarul achiziției publice în lumina dreptului european

de Laura Mihalache STOICA & Asociatii
În procedurile de atribuire a contractelor de achiziție publică derulate sub imperiul Legii nr. 98/2016[1], în practică se întâmplă ca un participant a cărui ofertă a fost declarată admisibilă, dar necâștigătoare, să aibă interesul legitim de a avea acces la documentația depusă de către competitorii săi. Accesul la propunerea tehnică și/sau financiară a celorlalți ofertanți poate fi esențial, astfel încât contestatorul să fie în măsură să formuleze în termen critici de nelegalitate și de netemeinicie împotriva actelor pe care le consideră vătămătoare, emise de autoritatea contractantă.
Andrei Ionescu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Studiu

Studiu Deloitte: cheltuielile companiilor cu Gen AI vor crește cu 30% în 2024 la nivel global, iar piața cipurilor optimizate pentru această tehnologie va ajunge la peste 50 de miliarde de dolari, de la aproape zero în urmă cu doi ani

de Deloitte Romania
​Cheltuielile companiilor cu inteligența artificială generativă (Gen AI) vor crește în 2024 cu 30%, de la aproximativ 16 miliarde de dolari în 2023, potrivit celei mai recente ediții a raportului Deloitte Technology, Media and Telecommunications (TMT) Predictions, și mai multe companii își vor dezvolta propriile modele de Gen AI, în încercarea de a spori productivitatea, de a optimiza costurile și de a stimula inovația. Apetitul companiilor pentru Gen AI va fi egalat de disponibilitatea furnizorilor de software de a încorpora această tehnologie în propriile oferte. Raportul Deloitte estimează că aproape toate companiile care oferă soluții de tip software pentru organizații vor integra Gen AI măcar în unele dintre ofertele lor până la sfârșitul anului 2024, ceea ce le-ar putea spori veniturile cu 10 miliarde de dolari, un volum important în condițiile în care această nouă piață există de doar un an, însă veniturile ar urma să fie generate în principal în a doua jumătate a anului.

Mihai Stănescu
Foto: STOICA & ASOCIATII
Dosare Juridice - Brevetare

Plauzibilitatea, o (nouă) condiție de brevetare a invențiilor?

de Mihai Stănescu STOICA & Asociatii
​Legea nr. 84/1991, în acord cu Convenția Brevetului European („CBE”), instituie trei condiții de fond pentru brevetarea unei invenții: noutatea, activitatea inventivă și aplicabilitatea industrială.

Adrian Cristea, Eduard Morariu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Class actions

Este momentul să ne temem de noile Class actions implementate în România?!

de Adrian Cristea, Eduard Morariu Filip & Company
​România a implementat la finalul anului 2023 Directiva privind Class actions. Ce aduce nou Legea 414/2023 privind desfășurarea acțiunilor în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor ? Se adaptează această procedură cu apetitul procesual al consumatorilor români sau va rămâne o formă fără fond?

Cătălin Suliman, Silviu Vasile
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Concurență

Retrospectiva anului 2023 în materie de concurență și la ce să ne așteptăm în 2024

de Cătălin Suliman, Silviu Vasile Filip & Company
Anul 2023 a fost unul de tranziție pentru autoritatea de concurență și a fost marcat de 2 momente importante – prima parte a anului, în care autoritatea s-a concentrat pe finalizarea unor investigații importante, iar a doua parte a fost marcată de perioadă în care o serie de mandate ale membrilor Plenului au expirat și autoritatea s-a axat pe aspecte tehnice privind investigații noi sau mai vechi, finalizarea cu celeritate a aspectelor privind autorizarea concentrărilor economice, precum și o serie de monitorizări privind unele măsuri luate de Guvern în domeniile cu impact social (precum plafonarea adaosurilor comerciale în retailul alimentar).

Irina Dimitriu, Partener Reff si Asociatii
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Studiu

Studiu Deloitte: riscurile cibernetice, reglementările de mediu și creșterea dobânzilor, principalii factori care vor influența performanța financiară a companiilor imobiliare în 2024

de Deloitte Romania
Rezultatele financiare ale companiilor din sectorul imobiliar comercial (spații comerciale, centre de afaceri și birouri, spații logistice) vor fi influențate, în acest an, în principal de riscurile cibernetice, de cerințele legale pentru combaterea schimbărilor climatice și de creșterea dobânzilor pe piețele financiare, conform studiului global Deloitte 2024 Commercial Real Estate Outlook. Companiile din Europa sunt preocupate, în principal, de aceleași riscuri, însă plasează pe locul al doilea instabilitatea politică (în locul reglementărilor legate de climă). Referitor la evoluția elementelor fundamentale ale pieței, jucătorii din domeniu se așteaptă la o înrăutățire în privința costului finanțării (50% dintre companii la nivel global și 57% în Europa) și a disponibilității capitalului (49%, respectiv 58%).
Panel juriu: Andrei Burz-Pinzaru, Cristian Popa, Cristian Nacu, Dorel Paraschiv
Foto: Deloitte Romania

webPR: ​21 de companii antreprenoriale românești, cu o cifră de afaceri cumulată de 2,7 miliarde de euro și 8.000 de angajați, au primit certificarea Deloitte „Best Managed Companies”, ediția a doua, pentru performanța managerială

de Deloitte Romania
21 de companii antreprenoriale românești, cu o cifră de afaceri cumulată de 2,7 miliarde de euro în 2022 și un total de aproape 8.000 de angajați, au primit certificarea Deloitte „Best Managed Companies” pentru performanța managerială analizată prin raportare la bunele practici internaționale, la finalul celei de-a doua ediții a programului Best Managed Companies România, organizat de Deloitte în parteneriat cu Banca Transilvania, Bursa de Valori București și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Programul a atras la această ediție peste o sută de companii locale, dintre care 40 au ajuns în etapa principală, cea a atelierelor de lucru și interviurilor derulate alături de echipele mixte de experți desemnați de Deloitte și de organizațiile-partener, sub forma unui exercițiu de analiză și auto-analiză a proceselor de business, structurat în patru piloni – strategie, cultură și angajament, inovație și resurse, respectiv guvernanță și aspecte financiare.
Mihail Tofan
Foto: STOICA & ASOCIATII
Dosare Juridice - Drepturi salariale

Drepturile salariale aferente perioadei suspendării raporturilor de serviciu

de Mihail Tofan STOICA & Asociatii
Potrivit art. 371 alin (1) din O.U.G. nr.57/2019 privind Codul administrativ, „Funcționarul public este persoana numită, în codițiile legii, într-o funcție publică” iar Anexa 5 conține Lista funcțiilor publice.

Mihaela Ispas, Raluca Becheru
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - PUZ și PUD

Documentațiile PUZ și PUD în Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor

de Mihaela Ispas, Raluca Becheru Filip & Company
În luna iunie a anului trecut, proiectul de cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor („Proiectul de Cod”) a fost aprobat tacit de către Senat, iar în prezent este înregistrat la Camera Deputaților în vederea dezbaterii. Printre importantele modificări propuse se numără și cele aduse rolului documentațiilor de urbanism PUZ și PUD.

Valeriu Stoica, Cătălina Dicu, Yolanda Beșleagă
Foto: STOICA & ASOCIATII

webPR: Hotărâre de referință pronunțată de CJUE în materia accesului la justiție în probleme de mediu

de STOICA & Asociatii
Prin hotărârea din data de 11 ianuarie 2024, pronunțată în cauza C-252/22 [1], Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a confirmat compatibilitatea cu dreptul Uniunii Europene a condițiilor de admisibilitate a acțiunii în contencios administrativ din dreptul pozitiv român.
Denisa Simion, Elton Mata
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fraudă

Organizațiile pierd anual trilioane de dolari din cauza fraudei. Trainingurile pentru angajați și politicile interne de raportare, elemente-cheie pentru prevenirea și combaterea fraudei corporative

de Denisa Simion, Elton Mata Deloitte Romania
Deși multe organizații tind să privească incidentele de fraudă drept puțin probabile, de obicei pe baza încrederii pe care o au atât în angajați, cât și în partenerii de afaceri, realitatea este că astfel de evenimente nu pot fi anticipate și gestionate corespunzător fără o strategie de prevenție care să includă protocoale de detectare timpurie și de raportare, respectiv fără un plan solid de răspuns la incidente.
Maria Butcu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Pregătirea insuficientă a angajaților și lipsa de predictibilitate fiscală, constrângeri ale mediului de afaceri. Ce soluții există?

de Maria Butcu Deloitte Romania
​Regulile care guvernează mediul de afaceri din întreaga lume sunt tot mai complexe și, chiar dacă multe dintre ele au drept obiectiv final simplificarea relațiilor dintre entitățile implicate, îmbunătățirea performanțelor financiare, condiții mai bune de muncă pentru angajați și, în final, creșterea nivelului de trai pentru întreaga populație, implementarea lor este deseori provocatoare. În România, la această complexitate se adaugă schimbările frecvente ale reglementărilor cu impact în economie, în special cele care vizează impozitarea. Din aceste considerente, companiile care activează pe piața locală trebuie să acorde o atenție sporită schimbărilor din domeniul în care activează, să atragă, să perfecționeze și să rețină angajați specializați, cu ajutorul cărora să le poată implementa cu succes și timp util.

Ana Galgotiu-Sararu si Anca Belciu
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Litigii colective

Reglementarea în premieră a litigiilor colective în România – de la mitul american, la echilibrul european

de Ana Galgoțiu-Săraru, Anca Belciu Deloitte Romania
România a adoptat, la finalul anului trecut, legislația privind desfășurarea acțiunilor în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor (Legea nr. 414/2023) prin transpunerea Directivei Uniunii Europene 2020/1828, care are potențialul de a schimba paradigma derulării litigiilor dintre consumatori și companii. În esență, noua reglementare permite posibilitatea ca un număr foarte mare (teoretic, nelimitat) de consumatori să formuleze în același litigiu, în mod colectiv și coordonat, pretenții identice sau similare față de aceeași companie. Acest tip de litigii este inspirat de celebrul model american al acțiunilor colective, astfel că poate genera îngrijorare cu privire la impactul pe care noua reglementare l-ar putea avea asupra companiilor active în comerțul către consumatori (B2C). Însă, prin comparație cu modelul american, UE a optat pentru un model care să pună în echilibru încurajarea gestionării colective, în instanță, a intereselor consumatorilor cu protejarea companiilor față de demersuri judiciare abuzive.
Adrian Zamfir
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Achiziții publice

Suspendarea efectelor deciziilor Consiliului Concurenței în planul achizițiilor publice

de Adrian Zamfir Filip & Company

O decizie a Consiliului Concurenței de sancționare a unei societăți pentru „trucarea” [1] de licitații publice (în continuare referirea la decizii ale Consiliului Concurenței va avea în vedere strict sancționarea acestui tip de faptă) produce efecte juridice în două planuri, (i) patrimonial, manifestate prin aplicarea unei amenzi și (ii) în planul procedurilor de achiziții publice, efecte manifestate prin introducerea pe Lista actualizată a operatorilor economici care au fost implicați în investigații privind trucarea de licitații și prin aplicarea unui „statut special” negativ oricărei societăți sancționate, statut negativ care atrage posibilitatea excluderii de la procedurile de licitație publică în temeiul art. 167 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016 prin raportare la art. 167 alin. (3) din aceeași Lege.


Emanuel Bondalici, Andreea Pantofaru
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Fiscalitate

Șase pași principali pentru compensarea sumelor câștigate de contribuabili în instanță de la autoritățile locale cu taxele datorate bugetului de stat. Ce neclarități rămân?

de Emanuel Bondalici, Andreea Pantofaru Deloitte Romania
​Procedura pe care trebuie să o urmeze contribuabilii care au de recuperat sume de bani de la autoritățile publice locale, în baza unor hotărâri judecătorești definitive, și care vor să le compenseze cu taxele și impozitele pe care le datorează către bugetul de stat a fost publicată recent și stabilește etapele care trebuie parcurse în acest scop. Modalitatea de stingere a datoriilor către plătitorii de taxe de la bugetul local prin compensare cu obligațiile la bugetul central a fost stabilită prin intermediul Legii nr. 93/2023, care a intrat în vigoare în luna aprilie. Procedura este structurată în mai mulți pași, dar lasă o serie de aspecte neacoperite. Unde ar mai fi nevoie de clarificări?

Damaschin Adina, Martin Ebner
Foto: Schoenherr si Asociatii

webPR: Schoenherr a asistat Kommunalkredit în legătură cu finanțarea de proiecte fotovoltaice în România

de Schoenherr si Asociatii
Schoenherr a asistat Kommunalkredit Austria AG ("Kommunalkredit") cu privire la acordarea unui împrumut de 25 de milioane de euro companiei INVL Renewable Energy Fund I ("INVL") pentru finanțarea construcției de proiecte fotovoltaice cu o capacitate totală de 51 MW în România. Acesta este primul proiect din portofoliul din România al INVL care a ajuns în faza "ready to build".
Raluca Baldea
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Studiu

Studiu Deloitte: Cheltuielile de sărbători vor depăși nivelurile pre-pandemice pentru prima dată anul acesta, 72% dintre consumatori așteptându-se la prețuri mai mari

de Deloitte Romania
Cheltuielile de sărbători vor depăși nivelurile pre-pandemice pentru prima dată anul acesta, înregistrând o creștere de 10% comparativ cu 2019 și de 14% față de 2022, în condițiile în care 72% dintre consumatori se așteaptă la prețuri mai mari pentru produsele din categoriile alimente și băuturi (86%), îmbrăcăminte și accesorii (82%), electronice (80%), articole pentru casă (72%), jucării (71%) și îngrijire personală (70%), potrivit studiului Deloitte Holiday Retail Survey 2023. În același timp, 56% dintre comercianți se așteaptă la majorări ale prețurilor de sub 10%, iar 74% dintre ei mizează pe o creștere a vânzărilor de sărbători.
Monica Cojocaru
Foto: Schoenherr si Asociatii

webPR: Schoenherr asistă Nofar Energy în achiziția celui mai mare proiect fotovoltaic din România

de Monica Cojocaru Schoenherr si Asociatii
Schoenherr și Asociații SCA a asistat Nofar Energy în legătură cu achiziția, de la Portland Trust, a unui proiect fotovoltaic de 255 MW în curs de dezvoltare. Proiectul, care urmează să devină operațional în anul 2024, este cel mai mare parc fotovoltaic din România. Acoperă o suprafață de 290 hectare în Corbii Mari, județul Dâmbovița și va injecta anual în rețeaua electrică 362 GWh de energie regenerabilă, suficient pentru a acoperi consumul pentru aproximativ 160.000 de gospodării.

Maria Butcu, Ana-Maria Hoborici
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Declarația 112

Angajatorii din IT, construcții, agricultură și industria alimentară, contra cronometru cu raportările salariale. Cum arată noua Declarație 112?

de Maria Butcu, Ana-Maria Hoborici Deloitte Romania

Schimbările fiscale care vizează restrângerea facilităților acordate angajaților din IT, construcții, agricultură și industria alimentară, adoptate prin intermediul Legii nr. 296/2023, au intrat în vigoare la 1 noiembrie 2023, astfel că angajatorii din domeniile respective trebuie să depună raportările salariale în această lună (termenul limită este 21 decembrie) în conformitate cu noile reglementări. Modificările care trebuie operate în sistemele interne de salarizare sunt substanțiale, iar varianta actualizată a Declarației 112 a fost publicată abia în data de 13 decembrie și conține cerințe complexe și detalii fiscale esențiale pentru o raportare corectă. În aceste condiții, departamentele de salarizare din companiile care activează în sectoarele menționate sunt contra cronometru pentru implementarea noilor modificări fiscale.


Veronica Dobozi
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - ​Identificarea digitală globală

Identificarea digitală globală - beneficiu sau mijloc de coerciție socială?

de Veronica Dobozi STOICA & Asociatii
​Cele patru forme de identitate digitală sunt identitatea centrată pe utilizator, identitatea activată de utilizator, identitatea socială și identitatea mașinii. Acestea cuprind profiluri individuale de utilizator, atribute, controlate de utilizator, identități de rețele sociale și identificatori mașină-mașină.

Sorin Elisei
Foto: Deloitte Romania

webPR: Deloitte România a asistat pro bono Comitetul Olimpic și Sportiv Român în crearea unor module de curs privind transformarea sustenabilă a acțiunilor sportive, care va fi accesat de zeci de entități de profil din Europa

de Deloitte Romania
Deloitte România a asistat Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) în efortul de adoptare a practicilor de sustenabilitate în acțiunile sportive, prin crearea unor module de curs (e-learning) care vor ghida zeci de federații, cluburi, sponsori și alți stakeholderi din domeniul sporturilor olimpice din Europa în implementarea strategiilor de diminuare a amprentei de mediu a evenimentelor sportive, în special prin reducerea emisiilor de carbon asociate acestora. Sprijinul Deloitte a venit în contextul proiectului Green Flame, finanțat prin Programul Erasmus+ de către Comisia Europeană, în cadrul căruia Comitetul Olimpic și Sportiv Român este partener, alături de Comitetul Olimpic Portughez și de entități non-guvernamentale precum European Network for Innovation and Knowledge (EUNIK), CuiCui Studios și Sport Evolution Alliance (SEA), sub coordonarea Comitetului Olimpic Spaniol.
Alexandru Birsan
Foto: Filip & Company

webPR: Filip & Company a asistat grupul Digi Spain în tranzacția de achiziție a unui important pachet de licențe de spectru de la grupul MasMovil

de Filip & Company
​Echipa Filip & Company a asistat DIGI Spain Telecom S.L.U si RCS & RDS S.A. cu privire la încheierea unui contract de transfer de spectru de la Xfera Móviles, S.A. (parte din Grupul MasMovil Spania), pentru dobândirea unui important pachet de licențe de spectru pentru utilizarea privată a domeniului public radioelectric aferent unui set de blocuri de frecvențe în benzile de 1.800 MHz, 2.100 MHz și 3.500 MHz. Valoarea contractului a fost de 120 milioane de euro, care include și o componentă condițională de 20 milioane de euro.

Dragoș Bogdan, Mihai Stănescu, Cornelia Deaconescu
Foto: STOICA & Asociatii

webPR: STOICA & Asociații câștigă definitiv un litigiu relevant pentru sistemul bancar din România

de STOICA & Asociatii
Acționând pentru una dintre cele mai mari bănci din România, avocații STOICA & Asociații au câștigat un litigiu complex privind anularea ipotecii constituite de un grup infracțional organizat în scopul de a frauda banca. Astfel, în perioada 2005-2012, un număr de 59 de persoane au acționat prin intermediul a peste 40 de societăți, majoritatea de tip „fantomă”, obținând, în mod fraudulos, numeroase credite sau leasing-uri pentru mașini de lux de la 10 dintre cele mai mari instituții financiare de pe piața din România. Valoarea prejudiciului total creat tuturor instituțiilor financiare fraudate a fost în cuantum de aproximativ 20.000.000 EUR.

Ruxandra Bandila, Ruxandra Băndilă, Director Marketing și Business Developmentde Marketing si Business Development, Deloitte Romania
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Studiu

Studiu Deloitte: șase din zece directori de marketing au folosit inteligența artificială în activitățile derulate în ultimul an

de Deloitte Romania
Deși inteligența artificială este un subiect care abia a început să capete amploare, directorii de marketing au folosit deja această tehnologie în activitățile derulate în ultimul an, potrivit a șase din zece respondenți (60%) la cea mai recentă ediție a studiului Chief Marketing Officer (CMO) Survey, realizat de Duke University cu sprijinul Deloitte. Raportul arată, de asemenea, că adoptarea inteligenței artificiale are un impact pozitiv asupra organizațiilor, directorii de marketing menționând că productivitatea vânzărilor s-a îmbunătățit cu 6% și satisfacția clienților, cu 7%, în timp ce costurile indirecte de marketing au scăzut cu 7%.
Dragoș Bogdan, Constantin Cosmin Pintilie
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - ​Schengen

Schengen: între speranță și drept

de Dragoș Bogdan, Constantin Cosmin Pintilie STOICA & Asociatii
​Deși “subiectul Schengen” a ținut capul de afiș în mass-media în ultima perioadă, am remarcat faptul că, în general, este relatat mai degrabă dintr-o perspectivă politică, fără o analiză aprofundată din perspectivă juridică. Or, așa cum a stabilit Curtea de Justiție a Uniunii Europene („Curtea”) într-o decizie recentă, existența unui element politic nu înseamnă eliminarea oricărui control jurisdicțional, așadar a aspectului juridic al situației. De altfel, este normal să fie așa: într-un stat de drept, politicul îmbracă, în mod normal, haine juridice, iar juridicul - înțeles aici ca ansamblu de acte normative - are la bază decizii finalmente politice.

Roxana Roșca, Sergiu Păun
Foto: Filip&Company
Dosare Juridice - Investiții

Noi reguli privind controlul investițiilor în România

de Roxana Roșca, Sergiu Păun Filip & Company
Investițiile realizate de investitori europeni în România vor fi supuse autorizării prealabile înainte de implementare, conform noilor prevederi legale. Se instituie o taxă de examinare a cererilor de autorizare de 10.000 de euro.

Valentina Preda
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - ​Ordinul de protecție

Ordinul de protecție – între ocrotirea victimei și abuzul procesual

de Valentina Preda STOICA & Asociatii
Ordinul de protecție a fost gândit de legiuitor ca un mijloc legal de protejare a victimei violenței domestice de un pericol grav și iminent pe care agresorul îl reprezintă sau îl poate reprezenta la adresa vieții, integrității fizice și psihice ori libertății persoanei unui membru de familie.
Girls ESTEAM Fest Romania
Foto: Deloitte Romania

webPR: Peste 100 eleve de liceu au participat la provocarea lansată de Deloitte România de a-și dezvolta abilitățile în tehnologie și antreprenoriat, în cadrul unui proiect al Comisiei Europene care promovează egalitatea de gen pe piața muncii

de Deloitte Romania
Peste 100 de eleve din zece licee din București, Ilfov și Dâmbovița au participat la ediția locală a Girls’ ESTEAM Fest, un eveniment organizat de Deloitte România cu sprijinul Narada și EIT Raw Materials, în cadrul căruia au fost provocate să își descopere și dezvolte abilitățile în tehnologie și antreprenoriat. De-a lungul unei zile, elevele au participat la o serie de prezentări și workshop-uri menite să le ofere oportunități de învățare și de carieră în domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) și antreprenoriat și să le integreze într-o comunitate internațională de fete și femei cu interese similare.
Magdalena Roibu, Alexandra-Elena Burcea
Foto: Schoenherr si Asociatii
Dosare Juridice - Amenzi în materie penală

Între prea mult și prea puțin: ce amenzi riscă societățile în materie penală

de Magdalena Roibu, Alexandra-Elena Burcea Schoenherr si Asociatii

Până în iulie 2023, cifra de afaceri a unei companii reprezenta criteriul esențial la care se raportau instanțele în aplicarea amenzilor penale, plecând de la stabilirea cuantumului corespunzător unei zile-amendă. Odată cu armonizarea legislației penale cu deciziile Curții Constituționale, paradigma sancționatorie s-a modificat semnificativ, aparent în favoarea companiilor.


Dan Badin
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Studiu

Studiu Deloitte: ponderea multinaționalelor care estimează o creștere a poverii fiscale ca urmare a implementării reformei OCDE scade la 34% de la 47% anul trecut

de Deloitte Romania

O tremie dintre companiile multinaționale din întreaga lume (34%) anticipează o creștere semnificativă a ratei globale efective de impozitare a grupului din care fac parte, ca urmare a implementării celor doi piloni ai reformei fiscale coordonate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), însă ponderea este în scădere de la 47% în 2022, potrivit Deloitte 2023 Global Tax Policy Survey. Schimbarea percepției s-a produs în condițiile în care numeroase jurisdicții au făcut progrese în elaborarea legislației interne pentru introducerea impozitul minim pe profit la nivel global, conform pilonului II din reforma OCDE, iar pe baza clarificărilor privind modul de aplicare, 67% dintre participanți au ajuns la concluzia că această măsură nu va implica schimbări majore în structura organizatorică a grupurilor din care fac parte.


Monica Stătescu
Foto: Filip&Company
Dosare Juridice - Inteligența artificială

Cum reflectă inteligența artificială natura umană: explorarea frontierelor eticii în era digitală

de Monica Stătescu Filip & Company
​Recent, publicația The Guardian a acuzat compania Microsoft că aceasta i-ar fi afectat reputația jurnalistică prin publicarea unui sondaj generat de inteligența artificială care specula asupra cauzei morții unei femei, plasat chiar lângă un articol al publicației de știri (link).

Daniel Aragea
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Garanție comercială

Garanția acordată consumatorului că va fi mulțumit de produsul cumpărat

de Daniel Aragea STOICA & Asociatii
​Într-un spațiu comercial există comunicări din partea comercianților prin care se promite, pentru o anumită perioadă de timp, returnarea banilor către consumatori pentru simplul fapt că aceștia ar fi nemulțumiți de produsul achiziționat.

Companiile românești recunoscute de Deloitte Fast 50 2023
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Start-uri de tehnologie

Redbee Software, DRUID și Questo sunt companiile românești incluse în categoria principală a topului start-upurilor de tehnologie cu cea mai mare creștere din regiune, Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrală

de Deloitte Romania

Redbee Software, DRUID și Questo sunt companiile românești incluse în categoria principală a clasamentului Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrală 2023, care oferă recunoaștere start-upurilor de tehnologie cu cea mai mare creștere din regiune. Compania Redbee Software, specializată în realizarea de soluții software web și mobile cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră, care a dezvoltat o aplicație ce face previziuni legate de evoluția bursei pentru a ajuta utilizatorii să-și definească strategiile de investiții și să sporească încrederea din partea investitorilor, ocupă locul 8, cu o rată de creștere de 2.698%, înregistrată în perioada 2019-2022. DRUID, compania specializată în dezvoltarea de asistenți virtuali inteligenți dedicați proceselor complexe din organizații, ocupă locul 32, cu o creștere de 875%, iar Questo, care a creat o platformă pentru jocuri desfășurate în aer liber, ocupă locul 50, cu o rată de creștere de 663%.


Oana Zamă, Mircea Vasile
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Spații verzi

Provocări privind încadrarea unor imobile în noțiunea de spații verzi

de Oana Zamă, Mircea Vasile STOICA & Asociatii
La nivel legislativ, spațiul verde este un concept imprecis, care și-a schimbat constant semnificația. Necorelările și lacunele legislative dovedesc că definirea acestei noțiuni nu este una coerentă și în practică apar multiple dificultăți în definirea spațiilor verzi, cu consecințe semnificative în special pentru particularii interesați să clarifice regimul juridic al unor imobile pe care le dețin în proprietate, dar și pentru instanțele de judecată, autoritățile locale și ceilalți specialiști în materia urbanismului și amenajării teritoriului.
Ioan Dumitrașcu, Teodora Cucoș
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Produse Meta

Cât de gratuite sunt serviciile gratuite ale Facebook și Instagram?

de Ioan Dumitrașcu, Teodora Cucoș Filip & Company

Recent, în aplicațiile Facebook și Instagram a fost semnalată modificarea politicii de confidențialitate ca urmare a mai multor decizii ale diverselor autorități de reglementare în domeniul protecției datelor cu caracter personal și a instanței europene. Printre acestea, decizia cu cea mai mare rezonanță a fost cea dată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene („CJUE”) în cauza Meta Platforms și alții vs. Bundeskartellamt (autoritate de concurență din Germania). Modificarea politicii vizează folosirea Produselor Meta, precum Facebook sau Instagram, cu sau fără reclame sau mai bine zis contra sau fără cost.


​Ce start-upuri românești au intrat anul acesta în clasamentul Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrală?
Foto: Deloitte Romania
Articol susținut de Deloitte

Ce start-upuri românești au intrat anul acesta în clasamentul Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrală? Urmărește transmisiunea live vineri, 24 noiembrie, de la ora 10.30

de Deloitte Romania
Care sunt start-upurile românești recunoscute anul acesta în cadrul competiției Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrală? Urmăriți live videoconferința Deloitte „Startup-urile locale de tehnologie recunoscute la nivel regional - care este rețeta succesului?”, care va avea loc vineri, 24 noiembrie, de la ora 10.30, pentru a afla.

Andreea Șerban
Foto: Deloitte Romania

webPR: Reff & Asociații | Deloitte Legal dă startul unei noi ediții a proiectului educațional „Law Is Awesome!”, care antrenează studenții ce vor deveni viitorii avocați de business

de Deloitte Romania
​Reff & Asociații | Deloitte Legal lansează o nouă ediție a proiectului educațional „Law Is Awesome!”, conceput special pentru studenții facultăților de drept din anul III de studiu, care doresc să afle ce presupune, în mod concret, practicarea avocaturii și consultanței de afaceri. Programul va fi lansat oficial în cadrul unui eveniment care va avea loc în data de 5 decembrie 2023, de la ora 12:30, la sediul Facultății de Drept din cadrul Universității din București (B-dul Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46). Participarea la conferința de lansare a programului se face prin completarea formularului de înscriere până la data de 3 decembrie 2023, ora 23:59, și nu condiționează înscrierea în program.

CONCORDIA și Schoenherr sărbătoresc 15 ani de parteneriat
Foto: Schoenherr si Asociatii

webPR: CONCORDIA și Schoenherr sărbătoresc 15 ani de parteneriat

de Schoenherr si Asociatii
Anul acesta, CONCORDIA și Schoenherr aniversează 15 ani de parteneriat. În acești ani, firma de avocatură a acordat asistență juridică pro bono organizației neguvernamentale, sprijinind proiectele sociale și educaționale ale acesteia în România, Moldova, Austria, Bulgaria și Kosovo.
Deloitte
Foto: Deloitte Romania

webPR: Deloitte România a asistat ANAF în implementarea unui proiect pentru modernizarea activității de control fiscal, finanțat din fonduri europene

de Deloitte Romania

Deloitte România a asistat Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în implementarea proiectului „Creșterea eficienței activității de control fiscal în România”, derulat cu sprijinul Comisiei Europene – Direcția Generală de Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM), în perioada iunie 2022 – noiembrie 2023. Proiectul, care face parte din procesul de digitalizare a administrației fiscale, a vizat îndeplinirea angajamentelor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu privire la modernizarea activității de control fiscal, cu scopul de a simplifica acest proces, atât pentru contribuabili, cât și pentru ANAF, și de a contribui la reducerea evaziunii fiscale și, implicit, la creșterea veniturilor la bugetul de stat.


Ionuț Alexe, Mircea Farcău
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Prețuri de transfer

Prețurile de transfer, printre provocările extinderii transfrontaliere pentru start-upurile din IT

de Deloitte Romania
​Extinderea unei afaceri peste granița statului în care a fost dezvoltată este un proces complex, cu multiple implicații, care presupune o planificare minuțioasă și atenție sporită la aspecte neîntâlnite anterior, cum ar fi regimul fiscal aplicabil tranzacțiilor realizate între compania mamă și entitatea afiliată. Și, dacă aspectele de acest gen sunt relativ ușor de gestionat de către societățile mari, pentru cele mici, ele pot reprezenta adevărate provocări. Mai mult, start-upurile interesate să își extindă activitatea pe piețe externe avansate (în special cele din IT care vizează piața din Statele Unite) se confruntă cu dificultăți specifice, generate de faptul că desfășoară activități în jurisdicții cu regimuri fiscale complet diferite. Care sunt aspectele esențiale pentru conformare?
Alexandru-Laurențiu Mihai
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Fiscalitate

Între impozitare și confiscare: majorarea impozitului pentru veniturile nejustificate

de Alexandru-Laurențiu Mihai STOICA & Asociatii
Majorarea radicală a cotei de impozitare, de la un nivel de 16%, la unul de 70%, pentru acele venituri a căror sursă nu poate fi identificată, este una dintre modificările fiscale importante prevăzute în cuprinsul Legii nr. 296/2023, urmând să intre în vigoare în data de 1 ianuarie 2024.
Bianca Chera, Mădălina Cristache
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Protejarea afacerii

Protejarea afacerii în raport cu foștii angajați

de Bianca Chera, Mădălina Cristache Filip & Company

În era tehnologiei și a digitalizării, când din ce în ce mai multe afaceri își concentrează valoarea comercială în active intangibile, a căpătat deja notorietate importanța protejării unor elemente precum know-how, baze de date, informații privind produsele, politica sau strategia comercială, brevete sau mărci, ori chiar sisteme informatice, coduri sau componente software.


Emil Constantinescu, Krzysztof Gabrych
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Tehnologia cloud

Trei elemente cheie de luat în considerare în primele etape ale migrării către cloud: efectuarea unei analize inițiale, alegerea tehnologiei potrivite și optimizarea costurilor

de Emil Constantinescu, Krzysztof Gabrych Deloitte Romania
Atunci când este utilizată în maniera potrivită, tehnologia poate transforma modul în care organizațiile își desfășoară activitatea. Tehnologiile emergente, precum cele legate de serviciile de tip cloud, generează provocări pentru organizații care țin atât de tipul soluțiilor folosite, cât și de multiplele paliere care conectează tehnologiile emergente. Modalitate potrivită de a răspunde acestor provocări este prin activarea mai multor niveluri de arhitectură cloud. Dar nu există o rețetă universală, deoarece procesul de transformare a unui business cu ajutorul tehnologiei cloud necesită mai mult decât simpla sa adoptare, el presupune construirea unei strategii și cunoaștere a imaginii de ansamblu a infrastructurii de tehnologie înainte de inițiere. Sunt trei pași pe care companiile trebuie să îi ia în considerare înainte de a lua orice decizie cu privire la migrarea către cloud.
Dan-Rareș Răducanu, Irina Carmen Titorian
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Fonduri europene

Utilizarea fondurilor europene - orice neregulă reprezintă o abatere, dar nu orice abatere reprezintă o neregulă

de Dan-Rareș Răducanu, Irina Carmen Titorian STOICA & Asociatii
Prin intermediul prezentului articol, urmărim să atragem atenția asupra condițiilor în care pot fi aplicate corecții financiare, în ipoteza constatării unei încălcări a prevederilor legale din materia achizițiilor publice. Acest demers a fost generat de constatarea unor interpretări pe care le apreciem a fi eronate a prevederilor OUG nr. 66/2011[1], atât în practica autorităților cu competențe în gestionarea fondurilor europene, cât și în jurisprudența unora dintre instanțele de judecată.
Prof. univ. dr. Camelia Toader
Foto: STOICA & Asociatii

webPR: STOICA & Asociații acordă Premiul de excelență pentru întreaga carieră juridică

de STOICA & Asociatii
Cu ocazia aniversarii sale, începând cu anul 2007, societatea de avocați STOICA & Asociații a acordat Premiul de excelență pentru întreaga carieră juridică unor personalități marcante ale vieții juridice din România, în semn de recunoaștere a contribuției la consolidarea culturii juridice și a valorilor statului de drept: prof. univ. dr. Șerban Beligrădeanu (2007), prof. univ. dr. Vladimir Hanga (2008), av. Ion Băcanu (2009), av. Mihail I. Ghiga (2010), prof. univ. dr. Emil Molcuț (2011), prof. univ. dr. Ion Turcu (2012), prof. univ. dr. Viorel Mihai Ciobanu (2013), prof. univ. dr. Stanciu Cărpenaru (2014), prof. univ. dr. Liviu Pop (2015), Ana Alexandrina Savin, arbitru (2016), prof. univ. dr. H. C. Nicolae Volonciu (2017), prof. univ. dr. Corneliu Bîrsan (2018), prof. univ. dr. Raluca Miga Beșteliu (2019), prof. univ. dr. Dan Chirică (2020), prof. univ. dr. emerit Valentin Constantin (2021) și prof. univ. dr. Ioan Leș (2022).
Andrei Ionescu, Clarisa Bulai
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Studiu

Studiu Deloitte: liderii globali consideră provocările geopolitice, tendințele inflaționiste și presiunea crescută cu privire la aspectele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) drept principalele riscuri care le afectează relațiile cu furnizorii

de Deloitte Romania
Liderii globali consideră provocările geopolitice (61%), tendințele inflaționiste (46%) și preocupările legate de capacitatea de a gestiona presiunea crescută (40%) cu privire la aspectele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) drept principalele riscuri care le afectează relațiile cu furnizorii, potrivit potrivit studiului Deloitte 2023 Global Third-Party Risk Management Survey, realizat în 40 de țări, inclusiv România. Studiul evidențiază, de asemenea, măsurile pe care organizațiile le iau pentru a gestiona riscurile generate de relația cu furnizorii, acestea acordând prioritate înnoirii metodologiei, politicilor și standardelor generale utilizate (63%), necesității consolidării rolului echipei de conducere în gestionarea relațiilor cu colaboratorii (48%) și îmbunătățirii competențelor angajaților (47%). Pe lângă aceste trei zone, tehnologia și datele se mai află în topul priorităților, 45% dintre respondenți susținând că este încă nevoie de investiții în aceste domenii.
Andreea Stoica, Ștefan Călin
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Autorizații de construire

Impactul modificării de temă asupra autorizației de construire emise

de Andreea Stoica, Ștefan Călin STOICA & Asociatii
În parcursul sinuos al edificării unei clădiri, dezvoltatorii imobiliari pot fi puși în situația în care, fie în funcție de apariția la fața locului a unor factori tehnici neprevăzuți, fie în funcție de solicitările noi ale echipei specialiștilor implicați (ex.: antreprenor, arhitecți etc.), pot apărea schimbări în execuția proiectului inițial și, odată cu acestea, pot apărea și neclarități de ordin juridic, legate de valabilitatea autorizației de construire emise inițial pentru proiectul imobilului respectiv.

Ioan Dumitrașcu, Christiana Bouleanu
Foto: Filip & Company
Dosare Juridice - Securitate cibernetică

Noi cerințe de securitate cibernetică pentru produsele cu elemente digitale impuse prin Actul de reziliență cibernetică

de Ioan Dumitrașcu, Christiana Bouleanu Filip & Company
Recent, reprezentanții statelor membre au ajuns la o poziție comună privind Propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind cerințele orizontale în materie de securitate cibernetică pentru produsele cu elemente digitale și de modificare a Regulamentului (UE) 2019/1020 (“Actul de reziliență cibernetică” sau “Propunerea de regulament”), publicat pe 22 septembrie 2022.
Alexandru Nae, Alexandra Nisipeanu si Alina Badea
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Verificări de fond

Mit sau realitate? Cinci prejudecăți despre verificările de fond în afaceri

de Alexandru Nae, Alexandra Nisipeanu, Alina Badea Deloitte Romania
În lumea de business, caracterizată de un ritm alert, știrile circulă repede, iar o reputație construită în ani poate fi distrusă în câteva ore. Cunoașterea membrilor echipelor, a clienților și a partenerilor de afaceri și, pe de altă parte, construirea încrederii în relația cu fiecare dintre aceștia sunt aspecte-cheie pentru siguranța și integritatea afacerii, pentru că permit factorilor de decizie să ia hotărâri în cunoștință de cauză și să identifice prompt potențialele riscuri. De aceea, verificările de fond s-au dovedit vitale în prevenirea fraudei în contexte diverse, precum recrutarea, tranzacțiile financiare și relația cu clienții și cu partenerii de afaceri. Dar care sunt cele mai frecvente prejudecăți legate de acestea?
Ana Săbiescu, Emanuel Bondalici
Foto: Deloitte Romania
Dosare Juridice - Sistemul de raportare RO e-Factura

Sancțiunile aplicabile în cazul neconformării la sistemul de raportare RO e-Factura

de Ana Săbiescu, Emanuel Bondalici Deloitte Romania

Legea care prevede extinderea sistemului de raportare RO e-Factura la toate operațiunile taxabile derulate în România, începând de la 1 ianuarie 2024, a fost promulgată de președintele României și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial (Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung). Astfel, companiile stabilite în România sau nerezidenții înregistrați în scopuri de TVA în țara noastră vor fi obligați să raporteze toate facturile emise pentru operațiuni taxabile în România în sistemul RO e-Factura și trebuie să aibă în vedere trei termene importante: 1 ianuarie, 1 aprilie și 1 iulie 2024. După acest ultim termen, pentru companiile stabilite în România, facturarea electronică rămâne singura modalitate legală de emitere a facturilor.


Cătălina Dicu, Anca Ștefania Manolache
Foto: STOICA & Asociatii
Dosare Juridice - Concedieri

Concedierile nelegale și refuzul de reintegrare

de Cătălina Dicu, Anca Ștefania Manolache STOICA & Asociatii
Concedierea poate fi dispusă atât pentru motive care țin de persoana salariatului, cât și pentru motive care nu țin de persoana salariatului. Codul muncii reglementează patru situații limitative, în care angajatorul poate dispune concedierea pentru motive ce țin de persoana salariatului:

    Raluca Bontaș
    Foto: Deloitte Romania
    Dosare Juridice - Studiu

    Studiu Deloitte: peste o treime din companiile din România nu reușesc să găsească angajați suficienți și competențele necesare actualelor nevoi de business

    de Deloitte Romania
    Mai mult de o treime din companiile din România (35%) nu reușesc să găsească suficienți angajați, iar 41% dintre ele se confruntă cu un deficit de competențe necesare pentru a satisface cerințele actuale de business, conform studiului Deloitte Global Human Capital Trends 2023. În acest context, organizațiile apelează tot mai mult la așa-numitele „ecosisteme ale forței de muncă”, ce presupun identificarea și gestionarea unor noi tipuri de resurse umane, cum ar fi consultanți (52% dintre companiile participante la studiu), freelanceri și subcontractori (50%) sau centre de servicii externalizate (38%), care completează forța de muncă tradițională, formată din angajații cu normă întreagă sau redusă. Printre măsurile la care apelează companiile pentru a amplifica forța de muncă existentă, studiul evidențiază implementarea de soluții tehnologice și de inteligență artificială (30% dintre participanți).
    Monica Statescu
    Foto: Filip & Company

    webPR: Filip & Company a asistat Bookster la lansarea Booksprint

    de Filip & Company
    ​Casa de avocatură Filip & Company a asistat Bookster, primul intermediar de împrumuturi de cărți pentru companii din România, la lansarea Booksprint, o platformă prietenoasă de self-publishing, care vine în sprijinul tuturor autorilor la început de drum.

    Vlad Boeriu, Alexandra Smedoiu, Raluca Bontas, Alex Slujitoru
    Foto: Deloitte Romania
    Dosare Juridice - Fiscalitate

    Experții Deloitte: noul impozit pe cifra de afaceri va crește rata efectivă de impozitare la 20%-30% și ar putea aduce 6,5 miliarde de lei în plus la buget anul viitor

    de Deloitte Romania
    Impactul măsurilor fiscale cuprinse în legea pe care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament va fi unul semnificativ, în special pentru entitățile care urmează să fie impozitate pe cifra de afaceri, în cazul cărora rata efectivă de impozitare va crește considerabil, la 20%-30%, după intrarea în vigoare a noilor reglementări, potrivit unei analize realizate de experții Deloitte România. Cele mai afectate domenii sunt tehnologie și telecomunicații, industria auto, retail, domeniul farmaceutic și industria prelucrătoare. Conform aceleiași analize, impozitul pe cifra de afaceri ar aduce în plus la bugetul de stat 6,5 miliarde de lei pe an. Experții Deloitte atrag atenția că legea ar putea intra în vigoare chiar din luna octombrie, dat fiind că mai trebuie doar promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial. Printre măsurile cu aplicabilitate imediată se numără restrângerea facilităților acordate angajaților din anumite domenii, precum scutirea de impozit pe veniturile care depășesc 10.000 de lei pe lună pentru angajații din IT, și reintroducerea contribuției la sănătate pentru angajații din construcții și sectorul agricol.
    Veronica Dobozi
    Foto: STOICA & Asociatii
    Dosare Juridice - Libertatea minții

    Moartea libertății minții

    de Veronica Dobozi STOICA & Asociatii
    În mod tradițional, în timpurile anterioare apariției tehnologiilor moderne, mintea era un ultim refugiu al libertății personale și al autodeterminării. În timp ce corpul poate fi ușor supus dominației și controlului de către alții, se presupune că mintea noastră, împreună cu gândurile, credințele și convingerile noastre, este dincolo de constrângerile externe. Progresele notabile din ingineria neuronală, imagistica creierului și neurotehnologie au dărâmat și această ultimă fortăreață a intimității individului.

    Câștigători Quant Competition 2023
    Foto: Deloitte Romania

    webPR: A doua ediție a Quant Competition, concursul în domeniul modelelor de risc de credit organizat de Deloitte România împreună cu Banca Transilvania, a fost câștigată de trei studenți din București, Cluj-Napoca și Timișoara

    de Deloitte Romania

    A doua ediție a Quant Competition, concursul în domeniul modelelor de risc de credit organizat de Deloitte România împreună cu Banca Transilvania, a fost câștigată de trei studenți din București, Cluj-Napoca și Timișoara. La competiția din acest an au participat 24 de studenți de la Universitatea din București (UB), Academia de Studii Economice din București (ASE), Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (UAIC). Competitorii au fost studenți din anii I și II la programe de masterat în domeniile data science, inteligență artificială, machine learning, analiză de business, statistică și econometrie.


    Andrei Mureșan, Mădălina Neagu
    Foto: Schoenherr si Asociatii

    webPR: Schoenherr își extinde echipa de corporate/M&A prin cooptarea lui Andrei Mureșan

    de Schoenherr si Asociatii

    Schoenherr și Asociații SCA anunță cooptarea avocatului Andrei Mureșan în poziția de managing attorney at law în cadrul practicii de corporate/M&A a firmei. Cu această mișcare, Schoenherr continuă consolidarea echipei sale specializate în fuziuni și achiziții, care este coordonată de partenerii Markus Piuk, Mădălina Neagu și Monica Cojocaru și include în prezent 10 avocați.


    Ana Lupsor
    Foto: Schoenherr si Asociatii

    webPR: Schoenherr lansează a treia ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei

    de Schoenherr si Asociatii

    Schoenherr și Asociații SCA îi invită pe studenții în anul de studii al II-lea și al III-lea la facultățile de Drept ale universităților din România să se înscrie la concursul de eseuri „law, sweet law‟. Aflat la a treia ediție, concursul organizat de firma de avocatură pune în joc șase premii a câte 3.000 lei fiecare. Termenul de depunere a eseurilor este 15 decembrie 2023, iar câștigătorii vor fi anunțați în luna februarie 2024. Toți participanții la concursul de eseuri sunt eligibili pentru programul de internship plătit, organizat de Schoenherr și Asociații SCA în vara anului următor.


    Echipa Deloitte - tranzacție Innova
    Foto: Deloitte Romania

    webPR: Deloitte România a asistat Innova Capital în preluarea furnizorului de servicii de plată NETOPIA Group, tranzacție care a fost finalizată recent

    de Deloitte Romania
    Deloitte România a asistat Innova Capital, unul dintre liderii pieței de private equity din Europa Centrală și de Est, în preluarea pachetului majoritar de acțiuni al NETOPIA Group, unul dintre cei mai vechi furnizori de servicii de plată din România. Tranzacția, care marchează extinderea Innova Capital pe piața serviciilor financiare din România, a fost semnată în luna mai 2023 și a fost finalizată recent, în urma obținerii aprobărilor din partea autorităților de reglementare și din domeniul competiției.
    Cătălin Suliman
    Foto: Filip & Company
    Dosare Juridice - Măsuri de plafonare

    Intervenția statului în stabilirea prețurilor produselor și serviciilor de bază

    de Cătălin Suliman Filip & Company
    ​Recent a apărut un curent puternic din partea mai multor state membre ale Uniunii Europene care urmăresc corectarea unor dezechilibre din economie prin intermediul unor măsuri de plafonare de prețuri și tarife. Observăm un astfel de fenomen și în România, unde anumite industrii sau segmente de piață sunt supuse unor măsuri de plafonare și control (spre exemplu, polițele RCA, anumite segmente din piața de energie, alimentele de bază etc.).
    Mihai Băicoianu
    Foto: Schoenherr si Asociatii
    Dosare Juridice - Achiziții publice

    Noile formulare standardizate eForms, obligatorii în achizițiile publice

    de Mihai Băicoianu Schoenherr si Asociatii
    Derularea procedurilor de achiziții publice se schimbă semnificativ în perioada următoare. Începând cu data de 23 octombrie 2023, toți achizitorii publici naționali, cât și ofertanții, vor fi obligați să utilizeze (prin intermediul SEAP) noul standard de formulare electronice (eForms) impus de Comisia Europeană. De asemenea, utilizarea eForms prin intermediul TED va deveni obligatorie începând cu data de 25 octombrie 2023.
    Gabriela Bodnărescu
    Foto: STOICA & Asociatii
    Dosare Juridice - Finanțarea prin investiții private

    Finanțarea prin investiții private – de unde vine și cum funcționează?

    de Gabriela Bodnărescu STOICA & Asociatii
    1. Noțiune. Finanțarea externă prin investiții private
    Opțiunile de finanțare la care poate apela o companie sunt extrem de importante în dezvoltarea acesteia, fondurile fiind motorul fără de care nu poate fi pusă în mișcare nicio idee sau strategie de business. Distinct de finanțarea publică sau de autofinanțare, companiile au la dispoziție și câteva forme de finanțare externă privată: finanțarea prin credit, înțeles în sens larg, adică orice formă de îndatorare, și finanțarea prin aport social [1]. Bineînțeles, cele două forme pot fi cumulate, în funcție de nevoile companiei sau, așa cum practica demonstrează, pot fi găsite și variante intermediare, cum ar fi, spre exemplu, conversia unei creanțe a unui terț (datorie a societății) în părți sociale. [2]
    Carla Filip, Marta Gogoneață
    Foto: Schoenherr si Asociatii
    Dosare Juridice - Protecția datelor cu caracter personal

    Ghid de reacție în caz de investigație vizând protecția datelor cu caracter personal

    de Carla Filip, Marta Gogoneață Schoenherr si Asociatii
    Ca în cazul oricărei alte activități de control desfășurate de către autorități, și investigațiile derulate de ANSPDCP în domeniul protecției datelor cu caracter personal au o doză semnificativă de imprevizibil. Astfel, este important ca operatorii de date să aibă un plan de reacție prestabilit, care să le permită să gestioneze în mod eficient o posibilă investigație din partea acestei autorități.
    Andreea Gurică
    Foto: STOICA & Asociatii
    Dosare Juridice - Concediere

    Concedierea pentru necorespundere profesională

    de Andreea Gurică STOICA & Asociatii

    Art. 61 din Codul Muncii reglementează cazurile în care angajatorul poate dispune concedierea salariatului pentru motive ce țin de persoana acestuia, respectiv concedierea disciplinară, concedierea în cazul în care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, concedierea în cazul inaptitudinii fizice și/sau psihice a salariatului și, în fine, concedierea pentru necorespundere profesională.


    Ana Petrescu-Mujdei
    Foto: Deloitte Romania
    Dosare Juridice - Fiscalitate

    Directiva europeană privind impozitul minim pe profit - o schimbare majoră în fiscalitatea internațională și impactul său în România

    de Ana Petrescu-Mujdei Deloitte Romania
    Cadrul fiscal aplicabil companiilor mari din România devine tot mai complex. Pe lângă prevederile referitoare la impozitul pe cifra de afaceri, incluse în legea pentru care Guvernul și-a asumat recent răspunderea în Parlament, Ministerul Finanțelor a publicat în data de 4 octombrie 2023 un alt proiect legislativ care vizează implementarea în România a regulilor stabilite la nivelul Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind impozitul minim pe profit la nivel global, începând de la 1 ianuarie 2024. Astfel, apare impozitul suplimentar național. Acesta se va aplica grupurilor naționale și multinaționale de companii cu cifră de afaceri consolidată mai mare de 750 milioane de euro pe an. În aceste condiții, existând deja o directivă la nivel european, autoritățile din România au publicat un proiect legislativ care vizează aplicarea impozitului minim pe profit la nivel global începând de la 1 ianuarie 2024. Care sunt principalele prevederi?
    „Factura electronică - cum ne pregătim pentru go live?”
    Foto: Deloitte Romania
    Articol susținut de Deloitte

    VIDEO Conferința Deloitte „Factura electronică - cum ne pregătim pentru go live?”

    de Deloitte Romania
    Proiectul legislativ pentru implementarea facturării electronice în România, publicat recent, vine ca urmare a derogării obținute de România pentru introducerea sistemului RO e-Factura începând cu 1 ianuarie 2024.
    Adrian Cristea, Eduard Morariu
    Foto: Filip & Company
    Dosare Juridice - Plângerea contravențională

    Care sunt domeniile în care plângerea contravențională nu suspendă sancțiunile impuse prin procesul-verbal?

    de Adrian Cristea, Eduard Morariu Filip & Company

    De regulă, conform dispozițiilor art. 32 alin. (3) din OG nr. 2/2001, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii suspendă executarea atât a sancțiunii principale, cât și a sancțiunilor complementare.


    STOICA & Asociații are o nouă structură executivă
    Foto: STOICA & Asociatii

    webPR: STOICA & Asociații are o nouă structură executivă

    de STOICA & Asociatii
    ​Dezvoltarea constantă a practicii din zona avocaturii de afaceri, diversificarea portofoliului de clienți precum și creșterea echipei de avocați au determinat flexibilizarea conducerii executive a societății de avocați STOICA & Asociații. Pentru menținerea aceleiași eficiențe cu care clienții sunt obișnuiți, a fost înființat Consiliul executiv al Adunării partenerilor, format din cei doi parteneri fondatori – Valeriu Stoica și Cristiana I. Stoica - doi parteneri consilieri – Cătălina Dicu și Dan Rareș Răducanu – și doi parteneri manageri – Andreea Stoica și Dragoș Bogdan.

    Alexandru Stancu
    Foto: Deloitte Romania
    Dosare Juridice - Facturarea electronică

    Facturarea electronică generalizată, la un pas de implementare. Când dispare factura pe hârtie?

    de Alexandru Stancu Deloitte Romania
    Legislația care vizează facturarea electronică generalizată a fost elaborată de autorități și prevede că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, entitățile care derulează operațiuni taxabile în România vor fi obligate să raporteze toate facturile prin sistemul RO e-Factura. Varianta pe hârtie va mai putea fi utilizată, în paralel, doar până la 30 iunie 2024 și doar în cazul în care furnizorul sau beneficiarul nu figurează încă în Registrul RO e-Factura. Ulterior, rambursarea TVA va fi posibilă pentru entitățile stabilite în România doar în baza facturii electronice. Care sunt etapele implementării și ce riscă entitățile care nu se conformează?
    Ioana Grigoriu
    Foto: Filip & Company

    webPR: ​Filip & Company își consolidează practica de Real estate prin cooptarea Ioanei Grigoriu în poziția de counsel

    de Filip & Company
    ​Ioana Grigoriu, avocat cu peste 15 ani de experiență în domeniul imobiliar, s-a alăturat echipei Filip & Company în poziția de counsel.

    Marius Chelaru
    Foto: STOICA & Asociatii
    Dosare Juridice - Urbanism

    Urbanismul și CEDO

    de Marius Chelaru STOICA & Asociatii
    Conform Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, statul, prin intermediul autorităților publice, are dreptul și datoria de a asigura, prin activitatea de urbanism și de amenajare a teritoriului, condițiile de dezvoltare durabilă și de respectare a interesului general.

    Victoria Dobre, Cătălin Stroe
    Foto: Deloitte Romania
    Dosare Juridice - Fiscalitate

    Bilanț la un an de la implementarea sistemelor de raportare online – care sunt cele mai frecvente nereguli în sfera TVA?

    de Victoria Dobre, Cătălin Stroe Deloitte Romania
    ​Procesul de digitalizare a administrației fiscale, accelerat în 2022 cu scopul de a contribui la combaterea fraudei fiscale, începe să dea rezultate, conform celui mai recent raport al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) pe această temă. La aproximativ un an de la implementarea SAF-T și de la demararea unor proiecte similare ca importanță, sistemele RO e-Factura și RO e-Transport, autoritățile fiscale au emis un raport privind principalele deficiențe constatate ca urmare a acțiunilor de control și cele mai importante aspecte fiscale adresate de contribuabili în prima parte a anului 2023.
    Irina Oprea Salaru
    Foto: Filip & Company
    Dosare Juridice - Greenwashing

    Parlamentul și Consiliul UE iau măsuri pentru a combate practicile de greenwashing

    de Irina Oprea Salaru Filip & Company
    În urma unei actiuni notabile, Parlamentul European și Consiliul au ajuns recent la un acord preliminar asupra unui set de noi reglementări menite să combată publicitatea înșelătoare și să ofere consumatorilor informații mai precise despre produse. Acest acord vizează consolidarea drepturilor consumatorilor și combaterea practicilor de marketing înșelătoare, inclusiv a practicilor de "greenwashing" și a inutilității planificate a produselor.
    Mihai Stănescu
    Foto: STOICA & Asociatii
    Dosare Juridice - Drumeția montană

    Drumeția montană – câteva repere juridice și de reglementare

    de Mihai Stănescu STOICA & Asociatii
    Orice tură de drumeție montană, indiferent de nivelul de complexitate, impune o activitate de planificare și pregătire de care depinde, în cele din urmă, buna desfășurare în condiții de siguranță a turei, aceasta întrucât, când este vorba de activități montane recreaționale, fiecare participant este responsabil pentru propria siguranță, aspect reținut chiar în jurisprudența instanței supreme: „pentru evitarea accidentelor este necesară și o conduită corespunzătoare din partea turiștilor, de respectare a regulilor de conduită instituite prin dispoziții legale” [1]. Astfel, pe lângă aspectele ce țin de terenul vizat, de condițiile meteorologice, de echipamentul necesar, putem considera că planificarea și pregătirea turei de drumeție montană ar trebui să includă și o punere în temă, dacă nu o studiere propriu-zisă, asupra reglementărilor legale incidente.
    Mihail Bucheru si Emil-Ioan Borza-Dediu
    Foto: Deloitte Romania
    Dosare Juridice - Fraude

    Combaterea celor mai noi tendințe de fraudă în organizație. Care sunt cele mai expuse procese și cum pot companiile să fie cu un pas înaintea fraudatorilor

    de Mihail Bucheru, Emil-Ioan Borza-Dediu Deloitte Romania
    Evenimentele destabilizatoare ale ultimilor ani au modificat semnificativ paradigma socio-economică globală, ceea ce a generat nevoia de inovație și noi abordări privind strategiile de afaceri, capitalul uman și operațiunile. În același timp, tehnologia și instrumentele bazate pe inteligența artificială (AI) au cunoscut o dezvoltare rapidă și o rată crescută de adopție, atât în rândul companiilor, cât și al utilizatorilor privați, și, deși inovarea și adaptabilitatea au fost esențiale în această perioadă dificilă, marcată de schimbări rapide, ele au antrenat totodată noi vulnerabilități operaționale pentru companii, precum și evoluția metodelor de fraudă.
    Laura Mihalache
    Foto: STOICA & Asociatii
    Dosare Juridice - Control judiciar

    Competența materială procesuală a instanței de control judiciar

    de Laura Mihalache STOICA & Asociatii
    Prin Decizia nr. 4/2023 pronunțată în recurs în interesul legii și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 575 din 26 iunie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a tranșat o chestiune de drept controversată în practică, respectiv aceea a competenței materiale procesuale a instanțelor învestite cu soluționarea căilor de atac. Decizia nr. 4/2023 a pus astfel capăt unei ample practici judiciare divergente în materie, anterior acesteia fiind identificate hotărâri contradictorii la nivelul aceleiași secții ale aceleiași instanțe, inclusiv în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (secții și Completul de 5 judecători).
    Deloitte România își consolidează practica de servicii fiscale, prin promovarea a patru angajați în funcțiile de directori
    Foto: Deloitte Romania

    webPR: Deloitte România își consolidează practica de servicii fiscale, prin promovarea a patru angajați în funcțiile de directori

    de Deloitte Romania
    Deloitte România își consolidează practica de servicii fiscale, prin promovarea Anei Săbiescu, a lui Daniel Grigore, a Loredanei Ilea și a Simonei Mergeani în funcțiile de directori, începând cu data de 1 septembrie 2023.
    Veronica Dobozi
    Foto: STOICA & Asociatii
    Dosare Juridice - Contestația în anulare

    Se supune acordul de recunoaștere contestației în anulare?

    de Veronica Dobozi STOICA & Asociatii
    Contestația în anulare este calea extraordinară de atac, ce poate fi exercitată în cazurile strict și limitativ prevăzute de lege, în scopul anulării unei hotărâri definitive pronunțate cu încălcarea normelor de procedură penală.
    Dragos Cruceru și Mihail Bucheru
    Foto: Deloitte Romania

    webPR: Deloitte România numește doi noi directori în cadrul departamentului Consultanță Financiară

    de Deloitte Romania
    Deloitte România îi numește pe Dragoș Cruceru și Mihail Bucheru în pozițiile de directori în cadrul departamentului Consultanță Financiară, începând cu data de 1 septembrie 2023.
    Alina Stancu Birsan
    Foto: Filip & Company

    webPR: Filip & Company asistă Alpha Bank România la achiziția operațiunilor de retail ale Orange Money România

    de Filip & Company
    ​Casa de avocatură Filip & Company asistă Alpha Bank, una dintre principalele bănci din România, în procesul de achiziție a activităților de retail - aplicația de plăți, produsele și portofoliul de clienți- ale Orange Money, furnizorul de servicii financiare digitale al operatorului Orange România. Finalizarea tranzacției este supusă îndeplinirii unor condiții suspensive, inclusiv obținerea aprobărilor/confirmărilor din partea autorităților de reglementare relevante.
    Camelia Malahov, Andreea Vlad și Crinu Pavelescu
    Foto: Deloitte Romania
    Dosare Juridice - Raportarea electronică SAF-T

    Raportarea electronică SAF-T - ce schimbări sunt necesare în sistemele contabile pentru raportarea activelor?

    de Deloitte Romania
    ​Raportările în scop financiar-contabil și fiscal devin din ce în ce mai complexe și mai sofisticate. În contextul digitalizării continue și al direcției tot mai evidente înspre tehnologizare, și România a adoptat, în ultimii ani, măsuri pentru modernizarea sistemelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), care vizează schimbul de informații în timp real între ANAF și contribuabili. Sunt, însă, sistemele contabile de gestiune utilizate de societăți pregătite pentru acest avans tehnologic? Sau sunt necesare investiții suplimentare atât din partea companiilor de tehnologie, cât și din partea contribuabililor pentru a ține pasul cu toate aceste noi modificări și cerințe legislative?
    Alexandra Smedoiu, Marius Vasilescu, Deloitte
    Foto: Deloitte Romania
    Dosare Juridice - Studiu

    Studiu Deloitte: Locuințele din România continuă să fie printre cele mai accesibile din Europa. Cluj-Napoca este orașul cel mai scump atât pentru cumpărători, cât și pentru chiriași

    de Deloitte Romania
    România se află pe locul al treilea în topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe, după Bosnia și Herțegovina și Grecia, cu un preț mediu de 1.417 EUR/mp pentru o locuință nouă, în creștere de la 1.266 EUR/mp în 2021, conform studiului Deloitte Property Index 2023, realizat pe baza datelor din principalele orașe din 27 de țări. La polul opus, Austria este cea mai scumpă țară europeană, cu 4.925 EUR/mp în 2022, urmată de Germania (4.800 EUR/mp), Franța (4.639 EUR/mp) și Norvegia (4.204 EUR/mp). Majoritatea țărilor au înregistrat creșteri ale prețurilor medii pentru locuințele noi, în timp ce scăderi au avut loc doar în Regatul Unit (-18,8%), Danemarca (-9,7%) și Franța (-0,2%).
    Raluca Bâldea, Deloitte Romania
    Foto: Deloitte Romania
    Dosare Juridice - Studiu

    Creșterea prețurilor și diminuarea veniturilor, principalele motive pentru care părinții cheltuiesc mai puțin anul acesta cu începerea anului școlar. O treime se află într-o situație financiară mai slabă decât anul trecut

    de Deloitte Romania
    Creșterea prețurilor (75%) și diminuarea veniturilor disponibile (51%) sunt principalele motive invocate de părinții care spun că intenționează să cheltuiască mai puțin anul acesta pe produse necesare pentru începerea anului școlar, iar bugetul alocat pentru fiecare copil în acest scop ar putea să scadă cu 10% față de 2022, reiese din studiul Deloitte back-to-school 2023. Acest comportament se manifestă în condițiile în care 31% dintre participanții la studiu se confruntă cu o deteriorare a situației financiare comparativ cu anul trecut.
    Adrian Zamfir
    Foto: Filip & Company
    Dosare Juridice - Contencios administrativ

    Procedura ordonanței președințiale în contencios administrativ

    de Adrian Zamfir Filip & Company
    ​Este admisibilă de principiu ordonanța președințială în procedura contenciosului administrativ?
    Mihaela Popescu, Alexandra Șmahon
    Foto: Schoenherr si Asociatii
    Dosare Juridice - Operațiuni transfrontaliere

    Cum se schimbă operațiunile transfrontaliere de fuziuni și achiziții

    de Mihaela Popescu, Alexandra Șmahon Schoenherr si Asociatii
    ​O serie de modificări legislative recente schimbă peisajul operațiunilor transfrontaliere de fuziuni și achiziții. Schimbările sunt relevante pentru companiile active în România vizate de astfel de tranzacții și au fost introduse prin Legea nr. 222/2023 de modificare a Legii societăților nr. 31/1990 și a altor acte normative privind înregistrările în Registrul Comerțului, având ca scop transpunerea în legislația națională a Directivei UE 2019/2121 („Directiva Mobilitate‟).

    Angela Borza, Răzvan Brătilă
    Foto: Deloitte Romania
    Dosare Juridice - Fiscalitate

    Controale tematice ANAF la companiile din energie – la ce se pot aștepta contribuabilii?

    de Angela Borza, Răzvan Brătilă Deloitte Romania
    Companiile active în piața energiei electrice, obligate să plătească o contribuție suplimentară la Fondul de Tranziție Energetică, înființată în contextul crizei energetice, sunt supuse, în această perioadă, unor controale tematice din partea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). În cadrul acestor controale, autoritățile verifică atât îndeplinirea obligației de plată, cât și modalitatea efectivă de calcul a contribuției datorate. Această obligație a fost instituită din noiembrie 2021, însă aplicarea ei, inclusiv formula de calcul a contribuției, au fost modificate prin mai multe acte normative. Iar în cadrul controalelor pare că s-a conturat practica de a fi aplicată cea mai recentă metodă de calcul și pentru perioada anterioară adoptării acesteia.
    Adrian Teampău și Alina Alecu
    Foto: Deloitte Romania
    Dosare Juridice - Deșeuri din plastic

    Producătorii de țigări cu filtru, obligați să colecteze deșeurile începând cu acest an. Ce măsuri sunt necesare în acest scop?

    de Adrian Teampău, Alina Alecu Deloitte Romania
    Inițiativa autorităților europene privind gestionarea deșeurilor din plastic, demarată cu mulți ani în urmă și concretizată într-o directivă, are și o componentă care vizează produsele din tutun cu filtru și filtrele comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun, care conțin plastic. Directiva a fost transpusă și în legislația din România și obligă producătorii de astfel de produse să asigure colectarea deșeurilor rezultate după consum începând cu acest an.
    Mihai Ristici, Cezara Urzică, Georgiana Bădescu
    Foto: Schoenherr si Asociatii

    webPR: RTPR alături de Romcim la achiziția Bauelemente. Schoenherr a obținut autorizarea operațiunii de concentrare economică

    de Schoenherr si Asociatii
    ​RTPR a asistat Romcim S.A. în legătură cu achiziția Bauelemente Reinvest S.R.L. și filiala sa deținută integral, Bauelemente S.R.L., liderul pieței producătorilor de prefabricate din beton armat și precomprimat din România. Romcim, o companie aparținând Grupului CRH, este unul din cei mai mari furnizori de ciment, agregate și betoane pentru sectorul de construcții din România. Prin această tranzacție, Romcim adaugă trei unități de producție în portofoliul său din România, situate la Bolintin Deal (Giurgiu), Cristian (Sibiu) și Ariceștii Rahtivani (Prahova).
    Radu Dumitrescu
    Foto: Deloitte Romania
    Dosare Juridice - Studiu

    Studiu Deloitte: încrederea în evoluția economiei își revine după căderea abruptă de anul trecut, însă în ritm mai lent decât după criza financiară globală

    de Deloitte Romania
    Încrederea în evoluția economiei începe să-și revină după cele 12 luni de scădere care au urmat declanșării conflictului din Ucraina, conform celui mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey. Ponderea respondenților care anticipează o îmbunătățire a climatului economic a crescut la 15%, de la doar 3% în decembrie 2022, și, în același timp, proporția celor care anticipează o deteriorare s-a redus la jumătate, de la 79% la sfârșitul anului 2022, la 43%. Cu toate că, vara trecută, nivelul încrederii a scăzut la fel de dramatic ca imediat după criză financiară globală, revenirea este mai lentă, cel mai probabil din cauza inflației persistente și a atitudinii moderate care vine odată cu experiența, evidențiază studiul.
    Alexandru Stancu, Ana Serban, Florian Sima, Raluca Burciu
    Foto: Deloitte Romania

    webPR: Deloitte Romania își consolidează echipa de management a departamentului Audit și Servicii conexe, prin promovarea a patru angajați în funcțiile de directori

    de Deloitte Romania
    Deloitte Romania își consolidează echipa de management a departamentului Audit și Servicii conexe, prin promovarea lui Alexandru Stancu, a Anei Șerban, a lui Florian Sima și a Ralucăi Burciu în funcțiile de directori, începând cu data de 1 septembrie 2023.

    Hotnews
    Agenţii de ştiri
    Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



    powered by
    developed by