BĂNCI
Aur din Tezaurul României în muzeul BNR
Foto: Inquam Photos / Marin Raica

Rezervele valutare la Banca Națională a României scad cu 1,7 miliarde de euro după rambursarea emisiunii de obligaţiuni în euro a Ministerului Finanțelor

de D. Popa HotNews.ro
La 30 aprilie 2024, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 62,5 miliarde euro, față de 64,2 miliarde euro la 31 martie 2024, a transmis joi Banca Centrală, în condițiile în care în cursul lunii aprilie a avut loc rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanțelor, în sumă de aproximativ 1,49 miliarde euro.
mașini
Foto: ID 15053282 © Raytags | Dreamstime.com

Ce mașină îți permiți dacă te gândești la un credit sau leasing pentru a conduce una / O rată mare te poate ține în sărăcie

de Florin Barbuta HotNews.ro
Sunt mulți români care își doresc să dețină o mașină. Ea vine la pachet cu unele costuri, dar nu ne referim la ele: revizii, cauciucuri de iarnă sau vară, asigurare etc. Unii preferă să-și cumpere o mașină nouă pentru a fi în garanție și să nu aibă emoții la drumuri mai lungi, adică să rămână în drum. Evident, sunt excepții, se mai întâmplă și la cele noi, dar pentru asta e garanția.
Muncitori pe strada
Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Sub-ocuparea, noul șomaj. Efectele sunt similare cu cele ale șomajului. Ce ne facem cu „descurajații"?

de D. Popa HotNews.ro
Doamna Ionescu a lucrat la o pensiune ca bucătăreasă din zona Ialomița. Din păcate pentru ea, afacerea nu a mers, iar în vara trecuta pensiunea a fost închisă. De atunci, doamna Ionescu își caută de lucru, dar ceea ce i se oferă nu este la nivelul așteptărilor. Fie i se oferă un post de îngrijitoare la un cămin pentru seniori, fie, dacă vrea să-și mențină specializarea de bucătăreasă, poate lucra la 30 de km de casă, dar cu jumătate de normă și deci cu o jumătate de salariu. Doamna Ionescu este unul din cei circa 100.000 de romani care făceau parte în 2023 din categoria "subocupaților"- oameni care ar fi disponibili să lucreze mai mult.
Jay Powell, președintele FED
Foto: Chip Somodevilla / Getty Images / Profimedia

Președintele Rezervei Federale: Dobânzile vor rămâne ridicate pentru mai mult timp

de D. Popa HotNews.ro
Rezerva Federală a semnalat că dobânzile din SUA vor rămâne probabil mai mari pentru mai mult timp, deoarece cea mai mare economie a lumii se luptă cu o inflație persistentă.
Jerome Powell
Foto: Flickr/ Federalreserve

Fed menține ratele în fața „lipsei de progrese” pe frontul inflației

de Ionut Baias HotNews.ro
Miercuri, 1 Mai 2024 Economie | Finanţe & Bănci
Rezerva Federală a SUA (Fed) a lăsat ratele dobânzilor neschimbate la finalul ultimei sale ședințe de miercuri, constatând „lipsa de progrese” recentă pe frontul inflației, dar a anunțat că va reduce volumul activelor din bilanțul său începând cu luna iunie, potrivit AFP.
Marcel Bolos
Foto: Inquam Photos / George Calin

Taxa pe lux, amânată 5 luni, din cauza lipsei informațiilor între primării și Fisc. Boloș: Omul nu știe dacă datorează sau nu acest impozit

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marţi, 30 Apr 2024 Economie | Finanţe & Bănci
Guvernul a amânat marți cu 5 luni, până la 30 septembrie, aplicarea impozitului de 0,3% pentru clădirile cu o valoare mai mare de 2,5 milioane de lei și mașinile de peste 375.000 de lei, pentru a permite schimbul de informații între primării și Fisc privind valoarea impozabilă. „În deciziile de impunere pe care le emit autoritățile locale, această valoare impozabilă, care se comunică contribuabililor, nu există și atunci omul nu știe dacă datorează sau nu, fiindcă nu are informații cu privire la valoarea impozabilă”, a declarat marți ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Oameni pe strada in Piata Victoriei din Bucuresti
Foto: lcv / Alamy / Alamy / Profimedia

96% din localitățile României au sub 15.000 de locuitori. Ciolacu susține că vor fi „curățate” de păcănele

de D. Popa HotNews.ro
Marţi, 30 Apr 2024 Economie | Finanţe & Bănci
Potrivit datelor celui mai recent Recensământ, 95,9% din localitățile țării au sub 15.000 de locuitori, acestea fiind vizate de noua lege privind interzicerea păcănelelor, de care vorbea premierul Ciolacu.
Portofel cu bani
Foto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia

Optimism pe toată linia înainte de Paște: producători, vânzători, consumatori. Dar urmează 2025, care ar putea aduce taxe mai multe și mai mari

de Dan Popa HotNews.ro
Atmosfera pascală pare să se fi transferat și în așteptările oamenilor de afaceri români dar și în rândul consumatorilor. Toată lumea speră că le va fi mai bine.
Muncitori pe strada
Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

România rămâne pe ultimul loc la capitolul firme care vin cu produse noi pe piață sau care inovează modelul de afaceri

de Dan Popa HotNews.ro
În perioada 2020-2022, ponderea firmelor românești care au introdus pe piață produse sau procese noi sau îmbunătățite de business, a fost de 8,8%, ceea ce reprezintă o scădere cu 1,9 puncte procentuale față de perioada 2018-2020, a transmis luni Institutul Național de Statistică. România continuă să fie pe ultimul loc în UE din acest punct de vedere. Cele mai bine plasate state europene în materie de eforturi de inovare le fac grecii, belgienii și germanii, aceștia înțelegând cât de important e să inovezi pentru a te menține relevant în business.
Imagine ilustrativă din București
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ce se va întâmpla cu prețurile locuințelor în acest an? Clujenii sunt cei mai lenți când vine vorba de vânzarea locuinței, iar constănțenii sunt cei mai dispuși să lase din preț

de Dan Popa HotNews.ro
Duminică, 28 Apr 2024 Economie | Finanţe & Bănci
După un 2023 dezamăgitor, în care mulți dezvoltatori au încetinit lucrările pe fondul dobânzilor mari și a inflației ridicate, optimismul acestora a revenit în 2024.
Donald Trump alaturi de Jerome Powell cand a anuntat nominalizarea sa pentru a conduce Fed
Foto: Pablo Martinez Monsivais / Associated Press / Profimedia

Aliați ai lui Donald Trump pregătesc planuri pentru a eroda independența Rezervei Federale (The Wall Street Journal)

de Sebastian Jucan HotNews.ro
Vineri, 26 Apr 2024 Economie | Finanţe & Bănci
Aliați ai lui Donald Trump pregătesc un plan de erodare a independenței Rezervei Federale (Fed), banca centrală de la Washington, dacă acesta revine la Casa Albă în urma alegerilor din luna noiembrie, relatează vineri The Wall Street Journal, citat de Reuters.
Muncitori pe strada
Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

România, a treia țară din Europa ca pondere a populației care nu lucrează, deși e în vârstă de muncă. Suntem după italieni și greci

de D. Popa HotNews.ro
Vineri, 26 Apr 2024 Economie | Finanţe & Bănci
Aproape o treime dintre românii care au vârstă de muncă nu lucrează, arată noi date Eurostat
Bancheri alaturi de client
Foto: Adam G. Gregor / Alamy / Alamy / Profimedia

O echipă de „cumpărători misterioși” ai Finance Watch au făcut o investigație în băncile românești despre (in) accesul populației vulnerabile la conturile bancare de bază

de Dan Popa HotNews.ro
Cumpărătorii misterioși au intrat în sucursalele băncilor românești încercând să își facă conturi curente de bază (conturi gratuite adresate persoanelor vulnerabile).
Bancher și client
Foto: La Nacion / Zuma Press / Profimedia

Noul Contract Colectiv de Muncă al bancherilor: salariații vor avea un salariu minim mai mare decât cel minim pe economie. Noi prevederi privind interzicerea hărțuirii

de D. Popa HotNews.ro
Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) și cele doua federații sindicale reprezentative au semnat un nou Contract Colectiv de Muncă cu o durată de doi ani. Pentru început, acesta va fi aplicabil doar salariaților băncilor membre CPBR, anume BCR, BRD-Groupe Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank. Cele cinci bănci membre CPBR angajează circa jumătate din numărul lucrătorilor din sectorul bancar din Romania. Noul contract vine într-o perioadă în care au loc fuziuni și achiziții în sistemul bancar, acestea ducând de regulă la disponibilizări de personal.
Locuințe în București
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Scumpirea locuințelor îți mărește avansul pe care ți-l cere banca. Cât durează vânzarea unui apartament în marile orașe / Unde e mai rentabil să fii chiriaș decât proprietar

de Dan Popa HotNews.ro
Un clujean care vrea să-și ia un apartament standard de 50 de metri pătrați utili are nevoie de un avans mai mare cu 3.250 euro față de acum doi ani, perioadă în care locuințele din Cluj s-au scumpit cu peste 35%, arată datele imobiliare.ro, prelucrate de HotNews.ro.
Forinti maghiari
Foto: Miroslav Jacimovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Volatilitatea forintului îi face pe investitorii germani din Ungaria să viseze la adoptarea euro

de Sebastian Jucan HotNews.ro
Miercuri, 24 Apr 2024 Economie | Finanţe & Bănci
Aproape trei sferturi din investitorii germani din Ungaria susțin adoptarea monedei euro de către țara condusă de Viktor Orban în contextul volatilității ridicate a forintului, procentul ajungând la cel mai ridicat nivel al său din ultimii 13 ani, relatează Reuters.
Oua colorate de Paste
Foto: Ungureanu Vadim, Dreamstime.com

Cât te va costa anul acesta masa de Paște, dacă o prepari acasă sau dacă comanzi bunătățile online

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 24 Apr 2024 Economie | Finanţe & Bănci
Sigur, contează dacă masa de Paște o prepari acasă sau îți comanzi online bunătățile. Mai contează ce anume pui pe masă. HotNews a făcut un calcul la un meniu de bază de Paște cu aperitiv, fel întâi, felul doi și un desert, toate preparate în casă.
Bani cash euro
Foto: Elmar Gubisch / Panthermedia / Profimedia

Eurostat: România a avut un deficit bugetar de 6,6% din PIB în 2023, în ușoară creștere

de F.B. HotNews.ro
România a înregistrat un deficit bugetar de 6,6% din PIB anul trecut, conform datelor Eurostat, fiind mai mare cu 0,3 puncte procentuale comparativ cu 2022. Dacă ne referim la metodologia națională, acesta s-a ridicat la 5,68%, în timp ce în 2022 era de 5,76%. Datele pe metodologia europeană sunt importante deoarece ne aflăm în procedura de deficit excesiv.
Viteză pe șosea
Foto: Bernd Schmidt / Panthermedia / Profimedia

Date oficiale: Anul trecut s-au construit 48 de km de autostradă

de D. Popa HotNews.ro
Lungimea autostrăzilor din România a crescut cu 48 de kilometri, la sfârşitul anului 2023, iar lungimea reţelei de drumuri publice totaliza 86.388 kilometri (un sfert din distanța Pământ-Lună) potrivit unui comunicat transmis luni de Institutul Național de Statistică
Alimente în frigider
Foto: Neil Guegan / ImageSource / Profimedia

Salariile au crescut dar suta de lei a slăbit. Harta capitalelor de județ care au pierdut din puterea de cumpărare în ultimii 3 ani

de Dan Popa HotNews.ro
Închipuiți-vă un coș alimentar format din produse de bază (de la cartofi, fasole, lapte, brânză, ouă, telemea șamd). În urmă cu trei ani, dintr-o sută de lei din salariul de atunci, un bucureștean își putea cumpăra 10 astfel de coșuri. În 2024, deși salariul aproape că s-a dublat, își permite mai puțin de 7 coșuri de consum. HotNews.ro a analizat salariile și prețurile din capitalele de județ și a făcut lista căștigătorilor și perdanților la puterea de cumpărare.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors
WebPR
Bloguri HotNews
citeste mai multe www.hotnews.ro/bloguri



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by