TikTok Lite: UE amenință că va suspenda de joi recompensele „care creează dependență”

de Ionut Baias     HotNews.ro
Luni, 22 aprilie 2024, 21:30 Economie | Companii


Aplicația TikTok pe telefon
Foto: © Nikkimeel | Dreamstime.com
Bruxellesul a lansat luni o anchetă privind noua aplicație TikTok Lite și a amenințat că va suspenda începând de joi funcția rețelei sociale chinezești, care recompensează timpul petrecut în fața ecranelor și riscă să crească dependența, potrivit AFP.

Monede virtuale, convertibile în carduri cadou, în schimbul vizionării de videoclipuri... TikTok, deținută de grupul chinez ByteDance, și-a lansat noul serviciu controversat în Franța și Spania la sfârșitul lunii martie. Încurajându-i pe oameni să rămână conectați, acesta ar putea să le întărească în mod periculos dependența față de rețeaua socială.

Comisia Europeană, care acționează în prezent în calitate de câine de pază al UE în domeniul digital, consideră că mecanismul prezintă „riscuri grave pentru sănătatea mintală a utilizatorilor”. Cu toate acestea, platforma nu a furnizat Bruxelles-ului o evaluare a riscurilor înainte de lansare, în conformitate cu obligațiile care îi revin în temeiul noii legislații privind serviciile digitale (DSA).

Acesta este motivul pentru care executivul european se pregătește să impună o suspendare a programului de recompense. „Înainte de a o adopta în mod oficial, TikTok a primit termen până (miercuri) 24 aprilie pentru a furniza argumente în apărarea sa”.

„Suntem dezamăgiți” de deschiderea acestei proceduri: programul de recompense TikTok Lite nu este accesibil minorilor sub 18 ani și include o limită zilnică de vizionare a videoclipurilor”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok contactat de AFP. Cu toate acestea, grupul intenționează să „continue discuțiile” cu Bruxelles.

Comisia Europeană a emis un prim avertisment la 17 aprilie, cerând platformei să furnizeze în termen de 24 de ore o evaluare a riscurilor asociate acestei implementări și să detalieze măsurile luate pentru a le reduce. Dar „TikTok nu a furnizat documentul în termenul stabilit”, a explicat Comisia.

„Fluxurile neîncetate de videoclipuri scurte și rapide pot părea amuzante, dar ele îi expun pe copiii noștri la riscuri de dependență, anxietate, depresie, tulburări alimentare și reducerea capacității de atenție”, a declarat comisarul european pentru afaceri digitale, Thierry Breton.

„Bănuim că TikTok +Lite+ este la fel de toxic și creează dependență ca și țigările +light+”, a mai spus acesta, citat în comunicat. „Nu vom precupeți niciun efort pentru a ne proteja copiii”, a avertizat el.

TikTok va trebui să prezinte raportul său de evaluare a riscurilor până cel târziu marți și să răspundă la alte întrebări până la 3 mai. (Foto: Nikkimeel | Dreamstime.com)






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





1310 vizualizari

  • +8 (16 voturi)    
    - (Luni, 22 aprilie 2024, 21:42)

    Tiberix.ro [utilizator]

    Este o forma de razboi social. Chinezii, pe piata interna, interzic sau limiteaza timpul pierdut pe telefon dar saboteaza in paralel tarile concurente pentru a le scadea productivitatea. Inca o magarie marca Xi
  • +2 (6 voturi)    
    - (Luni, 22 aprilie 2024, 21:52)

    cristi_an [utilizator]

    sanatate!
  • +2 (4 voturi)    
    - (Marţi, 23 aprilie 2024, 11:12)

    albastru de Romania [utilizator]

    nici un parlamentar UE cu oua, sa ceara direct interzicerea acestei mizerii care creaza o generatie de idioti in toata UE


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by