De ce facturile la energie nu scad atunci când electricitatea este gratis pe bursă sau prețurile sunt negative? / Ce putem face pentru a profita de această situație

de Florentina Cernat     HotNews.ro
Vineri, 12 aprilie 2024, 14:35 Economie | Energie


Panouri solare
Foto: Shutterstock
Weekendul acesta este al treilea la rând când pe bursa de energie de la București prețurile sunt negative, adică producătorii plătesc să le fie preluată energia, invers față de cum este normal. Paradoxal, acest lucru nu duce la scăderea tarifelor plătite de consumatorii finali, așa cum ne-am fi așteptat. Aceasta deoarece costurile producătorilor cresc, după cum explică Dumitru Chisăliță, expert în domeniu. Soluția sunt investițiile în instalații de stocare a electricității, spune el.

Mâine, pe piața spot a bursei de energie OPCOM, prețurile ajung la niveluri negative-record de peste 270 de lei pe MWh în anumite ore.

Prețurile negative apar atunci când producția de energie eoliană și solară este foarte mare, concomitent cu un consum național foarte scăzut.

Este al treilea weekend la rând când se întâmplă acest lucru.

„O să avem mai multe astfel de situații, pentru că suntem abia la începutul sezonului cald și va continua acest trend de scădere a consumului de energie”, a afirmat, vineri, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Din păcate, o astfel de situație nu este în avantajul nostru, ci în dezavantajul nostru ca și consumatori, spune el.

„Aceasta deoarece că energia cu prețuri negative sau aproape de zero înseamnă să oprești anumite capacități de producție. Oprirea capacităților înseamnă un număr mai mic de ore de funcționare, ceea ce înseamnă costuri mai mari, iar costurile mai mari aduc prețuri mai mari”, a completat Chisăliță.

h2: Cum putem profita totuși de aceste situații?

„Lucrurile sunt foarte simple. Haideți să stocăm această energie din orele de vârf. Chiar și cu costurile de stocare, cu siguranță nu ajungem la costuri de până la nouă ori mai mari, așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută, între prețul negativ și prețul maxim de import intraday.

Ar trebui să ne preocupe în momentul de față să dezvoltăm capacități de stocare, fie că vorbim de baterii, de stocare în hidrogen sau de stocare în hidrocentrale. Aceasta este soluția pentru a avea prețuri mai mici. Din păcate, fără acest lucru, trendul este de a avea prețuri mai mari, nu mai mici”, a completat specialistul.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5290 vizualizari

  • +15 (19 voturi)    
    - (Vineri, 12 aprilie 2024, 14:54)

    taro [utilizator]

    Energie electrica gratis? Si mafia de la electricitate si gaz sa nu manance nimic?
    • +5 (11 voturi)    
      - (Vineri, 12 aprilie 2024, 18:33)

      unuldinnoi [utilizator] i-a raspuns lui taro

      Si cum crezi ca ar putea fi gratis? Acum pe bune, fa un exercitiu de imaginatie: cine ar avea grija de intretinerea retelei de distributie? cine sa schimbe un intreruptor sau separator in caz de defect. Sau cine sa il reconecteze...in cazul in care nu se poate reconecta automat. Cand are loc o pana de curent cine ti-ar raspunde la telefon? Ai sti tu sa te duci in statie sa remediezi avaria...
      Da se poate gratis in anumite conditii: tu sa fi producatorul/consumatorul/operatorul/tehnicianul si sa nu fi conectat la SEN.
      Chiar daca ne place sau nu in spatele la toate astea sunt niste omaneni care trebuie platiti sa faca un job...daca esti angajat sti ce zic.
    • 0 (6 voturi)    
      - (Vineri, 12 aprilie 2024, 19:19)

      asavreau [utilizator] i-a raspuns lui taro

      Este o prostie. Să nu crezi așa ceva. Poate fi pentru o perioadă scurtă, en. el. gratis, dar pentru a beneficia de asta art trebui să ai contract în acest sens și să plătești și când este mai scumpă, să ai contor care să-ți măsoare energia consumată în fiecare oră din zi și separat pe fiecare zi. Nu cred că ți-ar conveni. Poți ajunge ca pentru 15 minute gratis să plătești 2-3 ore dublu!
    • +1 (7 voturi)    
      - (Vineri, 12 aprilie 2024, 20:35)

      Gheion [utilizator] i-a raspuns lui taro

      Nu e deloc o prostie, e mafie. Pt ca banii mulți se duc la furnizori adică la ăia de îți emit hârtia. Nu la producător nu la distribuitor. La furnizori e mafia
  • +3 (9 voturi)    
    - (Vineri, 12 aprilie 2024, 14:56)

    Casalot [utilizator]

    Totusi nu cred ca daca ar fi vointa nu s-ar gasi o solutie pentru a optimiza generarea de energie electrica la un cost general mai mic si fara capacitati de stocare. Dar impresia mea este ca si producatorii, si furnizorii, si statul au interesul de a pastra un pret cat mai mare. Statul pentru ca incaseaza TVA si impozite mai mari. Plus ca preturi mai mari la energie duc si la preturi mai mari de productie, deci inflatie, inflatie care pentru stat este benefica deoarece vin mai multi bani din impozite si se devalorizeaza si datoria statului, care in termeni reali va fi mai mica. Iar cei care platesc pretul sunt oamenii simpli.O sa vedem mai tarziu si rezultatele acesti politici inflationiste.
    • +1 (3 voturi)    
      - (Vineri, 12 aprilie 2024, 19:22)

      asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Casalot

      Exprimarea oameni simpli sună discriminator. Definește oameni simpli și ce ar trebui să primească la preț mai mic ori gratis.
  • +9 (13 voturi)    
    - (Vineri, 12 aprilie 2024, 15:08)

    johnc4 [utilizator]

    Tarnița-Lăpuștești ... poate asta le spune ceva geniilor din Guvern.
    S-ar putea promova prin instrumente fiscale tot felul de proiecte care sunt mari consumatoare de energie cum ar fi producția de hidrogen în timpul unor astfel de momente de supraproducție.
    • +6 (12 voturi)    
      - (Vineri, 12 aprilie 2024, 15:44)

      Pagina24 [utilizator] i-a raspuns lui johnc4

      Nu se vrea. Ultima data la proiectul Tarnita s-a facut studiu de fezabilitate anul trecut parca, de o agentie a statului. Studiul facut la un mare misto. S-a fasait.
  • 0 (12 voturi)    
    - (Vineri, 12 aprilie 2024, 15:36)

    catelu [utilizator]

    Cand bate vantul si arde soarele pretul scade si vrem energie gratis. Cand pretul creste vrem pret stabilit ferm prin contract si furnizare neintrerupta.
    Cred ca va trebui sa alegem una din cele 2.
  • +2 (12 voturi)    
    - (Vineri, 12 aprilie 2024, 16:51)

    Mihail. [utilizator]

    Imbogatirea baietilor destepti trebuie sa fie monoton crescatoare. Din pacate nu sunt destepti, ci doar hoti.
  • +5 (7 voturi)    
    - (Vineri, 12 aprilie 2024, 16:59)

    Ciprian1979c [utilizator]

    Ce înseamnă să scadă și pt cine? Are cineva un interes sa ne spună încontinuu că plătim f mult? Amicii mei din Italia și Spania plătesc dublu la acelasi consum ca mine (că ni se spune încontinuu că avem cel mai scump curent din UE).Eu, la 3 camere in București, plătesc max 100 lei vara și max 120 iarna! Intre 80 și 120 kW, atâta consum.Cu cât ar putea fi mai puțin? Nu sunt ironic, dar un pachet de țigări e aproape 30 de lei, gen (cum ar zice adolescentii)!
    • -1 (5 voturi)    
      - (Vineri, 12 aprilie 2024, 18:39)

      ursuletzul86 [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

      Prin Europa de Nord kWh-ul costă în jur de 5 cenți, în România de vreo 3 ori mai mult.
      • +3 (3 voturi)    
        - (Vineri, 12 aprilie 2024, 19:18)

        Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui ursuletzul86

        Nu te contrazic, nu știu. Doar cei din Italia și Spania se văitau dintre cunoscuți.
  • 0 (6 voturi)    
    - (Vineri, 12 aprilie 2024, 19:54)

    ViorelT [utilizator]

    Chiar asa, de ce nu scad??
    • +2 (8 voturi)    
      - (Vineri, 12 aprilie 2024, 20:36)

      Gheion [utilizator] i-a raspuns lui ViorelT

      Pentru ca avem furnizorii căpușe.
  • +4 (8 voturi)    
    - (Vineri, 12 aprilie 2024, 21:26)

    FreeMind [utilizator]

    Logica expusa in articol e strâmba rău. Hotnews ne crede tâmpiti? Cresc, e drept costurile de productie pe kwh la unitatile care se inchid temporar ca sa intre energia aproape gratuita din regenerabile. Dar rezultatul ar trebui sa fie media intre gratis la amiaza si ceva mai scump ca deobicei kwh de seara si noaptea. Tot da un pret mai mic, nu mai mare. Hotnews, nu mai faceti jocul baietilor destepti din energie, ca ne prindem si cautam alte surse de stiri!
    • -1 (3 voturi)    
      - (Vineri, 12 aprilie 2024, 22:15)

      Pagina24 [utilizator] i-a raspuns lui FreeMind

      Pretul la energia electrica nu e stabilit pe baze economice. Daca energia e produsa din 3 surse cu preturi de 1, 2 si 3 lei/kWh (sa zicem), pretul final va fi 3 lei/kWh. E incredibil. Adica chiar imi vine greu sa cred, verificati si voi, poate nu am inteles eu bine. Au fost articole pe Contributors despre asta.
  • -1 (3 voturi)    
    - (Vineri, 12 aprilie 2024, 22:35)

    StoianCo [utilizator]

    Pana la Tarnița-Lăpuștești... acum cativa ani se laudau ca au modernizat centralele de pe Olt si merge si in pompaj... de ce se folosesc cand regenerabilele produc peste necesar?!?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by