Unele case noi sunt niște „cotețe” din punctul de vedere al eficienței energetice, deși costă 250.000 de euro, spune un expert

de Florentina Cernat     HotNews.ro
Joi, 18 aprilie 2024, 16:17 Economie | Energie


Eficiența energetică a clădirilor
Foto: Suljo | Dreamstime.com
Deși costă peste 250.000 de euro și arată foarte bine, unele case noi sunt la nivelul anilor 1960 din punctul de vedere al eficienței energetice, spune Ionuț Chete, inginer specializat în eficiența energetică a clădirilor la Universitatea Politehnică din Goteborg, Suedia. Mai mult, deși urmează să intre în vigoare un standard de eficiență energetică pentru clădirile noi, primarii din comunitățile mici nici n-au auzit de așa ceva.

„Clădirile noi arată foarte bine, dar, cu ajutorul unor echipamente specifice, eu văd ce nu se poate vedea cu ochiul liber, exact pierderile de căldură. Testez case executate anul trecut sau acum doi ani, care sunt la nivel de 1960, chiar dacă au izolație, chiar dacă au ferestrele performante, chiar dacă au costat peste 250.000 de euro probabil, sunt niște cotețe. Și nu glumesc și nu exagerez cu absolut nimic, acesta este nivelul”.

Chete a făcut aceste declarații joi, în conferința de închidere a programului „Eficiența energetică în locuințe, clădiri și rețele inteligente”, derulat de Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), pe parcursul unui an, în mai multe regiuni din țară.

Starea unei clădiri este responsabilă de circa 35-40% din energia totală utilizată de respectivul consumator.

„O renovare medie ajută la o economie de 60% la factura la energie, iar o renovare aprofundată poate să asigure o reducere de peste 90%. Subliniez astfel importanța renovării clădirilor și a renovării corecte, nu cum se face astăzi, cu polistiren”, a mai spus Chete.

h2: Primarii nu știu că există standarde de eficiență energetică

El a subliniat că, pe parcursul derulării proiectului, a observat lipsa de informații din comunitățile mici pe tema eficienței energetice, inclusiv la nivelul primăriilor.

„Am văzut că lumea nu știe despre ce discutăm. Mă uitam la stimabilii domni primari sau viceprimari din teritoriu, din comunități mici, care pur și simplu se uitau lung și nu știau, pur și simplu nu aveau informațiile de care aveau nevoie. I-am întrebat simplu: știți că din luna iulie orice autorizare pentru construirea unei clădiri în comunitățile voastre trebuie să îndeplinească standardul nZeb (aproape zero emisii - n.r.). Ei au întrebat: „Poftim?! Ce?!”.

Adică vorbim de o legislație care trebuie aplicată fizic, real, în teritoriu și cei care trebuie să pună parafa de autorizat pentru construire nu știau despre ce vorbim. Nu mai vorbesc de specialiștii care ar trebui să analizeze toate aceste proiecte, care fizic nu există în comunitățile mici. Poate în orașele mari, da, avem specialiști care să spună ce să modificăm ca să ajungem în acest standard”, a completat Chete.

„Ceea ce trebuie schimbat într-adevăr în România - îmi pare rău că trebuie să spun asta, eu vin din țările nordice, care au altă mentalitate vizavi de tot ceea ce se face - în România trebuie să învățăm să le facem pe bune, nu doar pe hârtie”.

Până acum, în România au fost renovate între 8 și 10% din parcul de clădiri, ceea ce este foarte puțin, a mai spus el:

„Nu putem numi că facem eficiență energetică cu mai puțin de 10% din clădiri renovate”.

Sursa foto: Dreamstime






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























12647 vizualizari

  • +16 (20 voturi)    
    - (Joi, 18 aprilie 2024, 16:25)

    romanul_cu_spirit_civic [utilizator]

    Întrebatii de manele, mici și bere.
  • +16 (20 voturi)    
    - (Joi, 18 aprilie 2024, 16:33)

    Ady113 [utilizator]

    Eu sunt de acord cu dl inginer și a mea e un coteț, dar macar l am făcut singur in regie proprie și m a costat doar 80 de mii adică cam 500 de euro pe mp. Cu ce ar fi trebuit că sa o fac eficienta energetic mai bagam 20 de mii de euro. In iarna asta cel mai mult mi a venit factura la gaze 700 de lei deci cam 140 de euro. Sa zicem 700 de euro toată iarna. In cat timp amortizam aia 20 de mii de euro care i cheltuiam pentru o casa eficienta energetic?
    • +7 (15 voturi)    
      - (Joi, 18 aprilie 2024, 16:58)

      risk_mdm [utilizator] i-a raspuns lui Ady113

      Dar la materiale scumpe puse insa gresit in opera v-ati gandit?
    • 0 (0 voturi)    
      - (Luni, 22 aprilie 2024, 14:58)

      nea_caisa [utilizator] i-a raspuns lui Ady113

      simplu, 20 si un pic de ani. destul de repede daca ma intrebi pe mine, avand in vedere durata de exploatare a unei locuinte de catre o singura generatie. mai trebuie luat in considerare ca iernile de acum sunt mai calde decat cele de acum 30 de ani. la 2 luni de ger, cum erau ianuarie si februarie mai odinioara te uiti la sume un pic mai consistente cheltuite pe incalzire. daca revin ierni de genul ala ce faci? tragi izolatia de pe casa si pui alta mai eficienta? cam cat crezi ca te-ar costa? dar cam asta e mentalitatea romanului, o afacere nu e rentabila daca nu faci profit cel putin 100% dupa primul an iar o investitie "nu se merita" daca nu e amortizata intr-un an.
  • +5 (7 voturi)    
    - (Joi, 18 aprilie 2024, 16:59)

    • utilizator [utilizator]

    are dreptate inginerul si trebuie spus ca aplicarea standardului nzeb se face in baza unei legi strambe. de ce?
    - nu exista control din partea statului ( nu exista auditor nzeb care sa fie atestat ca auditor si sa fie numit in comisia de receptie a lucrarilor), legislatia nzeb o interpreteaza auditori energetici care nu cunosc legislatia nzeb , nu cunosc detalii de aplicare a standardului nzeb.
    - marea majoritate a celor care fac case, nu cheama un specialist sau un auditor care sa faca ce trebuie de la inceput, auditorul este chemat in mod formal la sfarsit, ca sa emita un certificat energetic, tot in mod formal, altfel nu se poate face tranzactia imobilului.

  • +6 (10 voturi)    
    - (Joi, 18 aprilie 2024, 17:09)

    George21 [utilizator]

    In romania nu avem bani de aruncat pe nu stiu cate straturi de izolatie...In romania ne putem permite niste panouri solare si am rezolvat problema racirii casei si a incalzirii cu niste costuri infime comparate cu acele costuri pentru un geam tripan sau izolatie cu nu stiu de care
    • -1 (1 vot)    
      - (Vineri, 19 aprilie 2024, 7:46)

      A1883 [utilizator] i-a raspuns lui George21

      Romanul ingropa bani intr-o casa la gresie,faianta,marmura,scari,mobila,electrocasnice pe care nici nu stie sa le foloseasca sau cum.....
    • 0 (0 voturi)    
      - (Sâmbătă, 20 aprilie 2024, 21:00)

      Shori [utilizator] i-a raspuns lui George21

      Mie, pur și simplu, nu îmi plac pereții foarte izolați! Nu respira!
  • +6 (10 voturi)    
    - (Joi, 18 aprilie 2024, 17:14)

    Mihail. [utilizator]

    Si ce daca sunt cotete? Important e ca sunt scumpe.
  • +12 (12 voturi)    
    - (Joi, 18 aprilie 2024, 17:32)

    qwerasdf [utilizator]

    cotete sunt din multe puncte de vedere.. nu doar al eficientei energetice. Multe nu au nici strazi, nici canalizare, accesibilitate zero spre polii urbani, nu scoli, gradinite in apropiere, samd... Se inunda la prima ploaie sau le vuieste traficul cu 80 la ora prin fata portii... dar cer pe ele sute de mii de euro! Important e ca cineva le cumpara totusi.
  • +1 (11 voturi)    
    - (Joi, 18 aprilie 2024, 18:56)

    DrNRazvan [utilizator]

    in romia 90% din populatie e proprietara de cotete.
  • +3 (9 voturi)    
    - (Joi, 18 aprilie 2024, 21:11)

    Cata_ [utilizator]

    Dl inginer are dreptate, bineinteles, nu neg. Dar, noi nu ne permitem luxul nordicilor, si sincer nici nu avem asa nevoi ca ei iar atunci, daca putem, de exemplu in regie proprie cand contruim sa nu punem mega izolatie de nu stiu care fel sau cea mai scumpa tamplarie economisind 15-20000 euro suntem ok cu asta. Multi stim ca nu e 100% ca la carte, asta nu ne face niste idioti sau hoti. Temperaturile, in medie in Romania sunt poate cu 15-20 de grade mai mari decat in tarile nordice. In cat timp mi-as recupera aia 20000 euro dati pe izolatia super profi? Acelasi lucru si la panouri solare. daca nu ar fi casa noua, putini si-ar pune, ca amortizarea costului prin economia la curent ar dura muult
    • 0 (0 voturi)    
      - (Luni, 22 aprilie 2024, 15:11)

      nea_caisa [utilizator] i-a raspuns lui Cata_

      15-20 de grade, IN MEDIE?! Ia orice stat scandinav, du-te pe wikipedia la capitala statului respectiv, sectiunea climat, compara valorile cu cele ale Bucurestiului si vezi cam cat de eronata e afirmatia ta.
  • +3 (3 voturi)    
    - (Vineri, 19 aprilie 2024, 9:23)

    Mircea Marinescu [utilizator]

    Nu ar trebui nimeni sa mai cumpere aceste cotete scumpe, construite in camp eventual.
    Cumparand aceste cotete, nu faceti decat sa dati credit interlopilor imobiliari si primarilor care nu sunt in stare sa asfalteze un drum.
  • 0 (0 voturi)    
    - (Luni, 22 aprilie 2024, 20:55)

    HereForTheNews [utilizator]

    Si defapt care e problema? Ca, citind articolul, inteleg ca nu respectam un normativ, insa, zero detalii despre ce se poste face. Din moment ce oamenii investesc bani in ferestre bune si izolatii bune, unde e problema de ele sunt cotete? Ca a observat ca autoritatile din zonele rurale nu sunt informate, inteleg, insa cu ce propuneri vine? Personal, imi da impresia ca a descoperit cateva unelte si a observat modul de constructie nordic (alt climat) si acum vine sa arate cu degetul, cel mai simplu lucru, ceva ce putem face oricare, zilnic vedem lucruri la care putem arata cu degetul, insa solutiile sunt cele care lipsesc cu desavarsire (care trebuie sa tina cont de n factori, nu “fa ca astia”)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by