Angajat, dar fără bani la sfârșit de lună: Tot mai mulți americani devin „ALICEs”

de Sebastian Jucan     HotNews.ro
Luni, 22 aprilie 2024, 12:00 Economie | Finanţe


Muncitor in SUA
Foto: MARIO TAMA / Getty images / Profimedia
Deși rata sărăciei a scăzut în Statele Unite, datele arată că un număr tot mai mare de americani intră în categoria „ALICEs”: au locuri de muncă dar nu își permit costul de trai lunar, relatează Business Insider.

ALICE este un acronim de la „Asset Limited, Income Constrained, Employed” - Limitat ca active, Constrâns ca venituri, Angajat. Termenul a fost inventat de United for ALICEs, o organizație care reunește fundații, instituții academice, corporații și instituții de stat pentru a cerceta și înțelege mai bine problemele financiare cu care se confruntă gospodăriile din SUA.

În esență termenul de ALICE este folosit pentru a-i desemna pe americanii care muncesc și au venituri mai mari decât pragul sărăciei din SUA, dar au probleme în a-și achita facturile. Unii sunt nevoiți să amâne plata chiriei pentru a-și permite mâncarea sau să renunțe la programări la medic în condițiile în care sistemul medical din SUA este unul privat.

Autoritățile americane calculează la nivel federal pragul sărăciei ca fiind la 15.060 de dolari anual pentru o persoană sau 31.200 de dolari pentru o familie de 4 persoane.

Potrivit calculelor făcute de organizația United for ALICEs pe baza datelor publicate de biroul de statistică al guvernului american și a estimărilor privind veniturile necesare unei gospodării să își acopere cheltuielile lunare, în jur de 13% din gospodăriile americane trăiesc sub Nivelul Federal al Sărăciei, în timp ce aproximativ 29% intră în categoria ALICEs.

Business Insider notează că rata sărăciei a scăzut în ultimele decenii în majoritatea statelor americane, un lucru care în aparență este o veste bună pentru muncitorii din SUA.

Însă procentul gospodăriilor care intră în categoria ALICEs a crescut în ultimul deceniu, el cunoscând o creștere puternică în state precum Montana și Idaho.

h2: Datele oficiale sugerează că piața muncii din SUA este una robustă

Situația este explicată în parte de inflația galopantă înregistrată de SUA în ultimii ani, creșterile de salarii rămânând sub nivelul creșterilor de prețuri. În 2021 inflația a ajuns în SUA la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, pe fondul sumelor uriașe de bani cheltuite de guvernul american în timpul pandemiei de COVID-19 pentru a susține economia și populația în perioada lockdown-urilor.

Izbucnirea războiului din Ucraina a exacerbat presiunile inflaționiste, inclusiv în SUA. Chiar dacă inflația a încetinit anul trecut, costul de trai este una dintre temele majore ale campaniei pentru alegerile pe care SUA le vor organiza în noiembrie.

Însă Business Insider mai semnalează un aspect: creșterea procentului de ALICEs ar putea indica o problemă ascunsă de datele ce indică o piață a muncii robustă în SUA, cu o rată scăzută a șomajului.

Ultimele date publicate în luna ianuarie arătau că în SUA rata șomajului era de doar 3,7% la finele anului trecut, după ce peste 200.000 de locuri de muncă noi au fost create în decembrie.

Jurnaliștii de la BI notează că acest indicator sugerează că tot mai mulți americani ajung într-o „gaură” dintre pragul oficial al sărăciei, care le permite să apeleze la asistența socială, și zona de venituri care le permit să își asigure traiul lunar.

h2: La fel ca în alte părți ale lumii, inflația a afectat mai puternic și în SUA gospodăriile cu venituri reduse

Organizația United for ALICE avertizează că inflația a lovit mai puternic gospodăriile americane ce intră în această categorie, un lucru care nu reiese neapărat din datele oficiale ale guvernului american.

Potrivit organizației, asta se datorează faptului că Indicele Prețurilor de Consum (CPI), unul dintre principalii indicatori prin care se măsoară inflația în SUA, include bunuri și servicii al căror prețuri nu au crescut atât de mult, însă ele nu sunt cumpărate cu regularitate de gospodăriile ALICEs.

Exemple în acest sens sunt luarea cinei în oraș sau cumpărarea de bilete pentru concerte.

Calculele făcute de organizație arată că rata inflației pentru bunurile de strictă necesitate este mai mare decât cea indicată de CPI. Totodată, în ultimii 12 ani gospodăriile ALICEs au rămas în urma creșterilor salariale medii din SUA.

„Unele din calculele noastre au arătat că, rămânând astfel în urmă, gospodăriile ALICE ar trebui să lucreze un an în plus doar pentru a-și permite aceleași lucruri cumpărate în același interval de timp, cumpărând în fiecare an exact aceleași lucruri”, a declarat Stephanie Hoopes, directorul național al United for ALICEs.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





5092 vizualizari

  • +6 (30 voturi)    
    - (Luni, 22 aprilie 2024, 12:11)

    briciu [utilizator]

    Si asta in conditiile in care miliardarii americani au devenit si mai bogati, asta e Democratia Capitalista.
  • +4 (16 voturi)    
    - (Luni, 22 aprilie 2024, 12:32)

    falcoind [utilizator]

    "15.060 de dolari anual pentru o persoană sau 31.200 de dolari pentru o familie de 4 persoane." Acum câteva zile era un articol cu cât câștigă cei mai "bogați" 10% din romani și era sub 12000 euro pe an . Tradus la noi îs ALICLEs 99% din populație .
  • +5 (11 voturi)    
    - (Luni, 22 aprilie 2024, 12:42)

    Ady113 [utilizator]

    Pai stai că din ăștia aveam și noi in Evropa. Pe la țările din sudul continentului. Ziceau turcii că au făcut un protest zilele trecute că sa nu mai mănânce in oraș că e scump. (15 euro parca). Așa e și la noi și de banii ăștia mănânci doar un fel de mâncare și doar o apa de 0.5 litri.
    Deci daca as manca zilnic in oraș as cheltui cam 500 de euro . Încă 500 chiria și rezultă că am depășit salariul mediu din romania doar mâncând un prânz în oraș și plătind o chirie.
    Nu e mult mai bine nici daca intri sa faci cumpărături în magazine. Toate s au scumpit.
    Și abia incepe nebunia de Paste...
  • +4 (14 voturi)    
    - (Luni, 22 aprilie 2024, 12:46)

    Marius2345 [utilizator]

    @briciu

    Va vezi "democratia socialista" marca Putin!!!! Atunci o sa devii miliardar!!!!
  • +13 (19 voturi)    
    - (Luni, 22 aprilie 2024, 13:21)

    post-growth_economy+Edemocracy [utilizator]

    Desi se presupune ca oamenii aceia traiesc intr.o societate si o piata libera, teoretic meritocratica, nu au nicio putere impotriva angajatorilor sau a proprietarilor. Sindicalizarea este aspru pedepsita iar legi care sa apere angajatii sunt etichetate ca 'socialiste'. Nu zice nimeni sa le dai bani gratis, dar intr.o democratie oamenii ar trebui sa ceara legi mai stricte impotriva companiilor care controleaza piata muncii sau piata imobiliara. Piata nu este libera, iar sistemul nu este meritocratic, puterea o au in general cei privilegiati, proveniti din familii bogate. Nu poti avea capitalism meritocratic fara democratie sau reguli deoarece ajungi la feudalism.
  • 0 (14 voturi)    
    - (Luni, 22 aprilie 2024, 13:46)

    spărgând_știrile [utilizator]

    "Montana și Idaho." - deci cei din statele republicane sufera cel mai mult. Cand votezi cu republicanii, votezi sa faci tara ca o jungla, unde invingatorul ia totul.
    • +2 (4 voturi)    
      - (Luni, 22 aprilie 2024, 17:56)

      John M. [utilizator] i-a raspuns lui spărgând_știrile

      Nu e vorba de state republicane, ci de state agricole unde munca e complet mecanizata si locuri de munca putine si prost platite: Dakota (Nord si Sud), Montana, Idaho, (poreclit "statul cartof") sau Wisconsin (poreclit "statul branza"), Iowa, Indiana, etc.
      In Sud e diferit pentru ca mana de lucru vine din Mexic si accepta salarii mici pentru SUA, dar mari pentru Mexic.
  • +3 (5 voturi)    
    - (Luni, 22 aprilie 2024, 17:56)

    DrNRazvan [utilizator]

    2005 in Ro 1 persoana castiga 150 de euro in lei, atunci aurul era la 11000 euro/kg
    2024 in Ro 1 persona tb sa castige 1000 de euro in lei ca sa compenseze cresterea aurului la 70000euro/kg
    Cati castiga in Ro atatia bani pe luna? Va dati seama cat a scazut puterea de cumparare si ca de fapt cresterile astea sunt o amageala. Ce va mai mira ca in SUA sa ajuns ca in evul mediu unde oamenii munceau pe cazare si pe mancare.
  • +2 (4 voturi)    
    - (Luni, 22 aprilie 2024, 19:04)

    di livio [utilizator]

    „pe fondul sumelor uriașe de bani cheltuite de guvernul american în timpul pandemiei de COVID-19”, ziceam de atunci, cu toată cenzura sinistră a la russe, că vor muri mai mulți oameni de foame decît au murit de covid...da așa-i cînd lași lumea pe mîna proștilor cu diplomă numiți pidemiologi, fauci, arahat și trupa o duc bine mersi, nici arahat n-au mîncat și nici gura nu le miroase


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by