ENERGIE
Kazakhstanul planuieste o majorare a taxei pentru productia de petrol Kazakhstanul planuieste introducerea unei noi taxe privind productia de petrol pentru a spori veniturile bugetare, a declarat vineri un oficial de rang inalt, lucru de alarmeaza investitorii straini de pe piata kazaha, informeaza Reuters, citat de agentia NewsIn. Decizia poate influenta in viitor si afacerile companiei Rompetrol.
Lukoil intra puternic pe piata gazelor naturale Lukoil si compania uzbeca Uzbekneftegaz au anuntat lansarea unei noi exploatari comune - de data aceasta in domeniul gazelor naturale. Este prima etapa a unui proiect comun mai amplu si care se realizeaza in virtutea acordului de delimitare a productiei. Nivelul maxim anual al extractiilor de gaze va fi atins, conform planului, in anii 2012-2013 si se va cifra la 11 miliarde metri cubi.
Gazprom a acceptat cererea Turkmenistanului de majorare a pretului la gaze Gazprom a acceptat cererea Turkmenistanului si in prima jumatate a anului 2008 gazul pentru Rusia va costa 130 dolari mia de metri cubi, in a doua – 150 de dolari, de la 100 de dolari tariful actual. Presedintele Gazprom, Aleksei Miller, a precizat ca formula fixata pentru 2009 va determina pretul de livrare pana in 2028. Ucraina va suferi cel mai mult de pe urma acestei cresteri.
KazMunaiGaz va alimenta conducta Burgas-Alexandropolis Oleoductul Burgas – Alexandropolis, proiect care nu si-a putut gasi timp de 13 ani drumul catre realizare practica – va fi, totusi, construit si aprovizionat cu materie prima. Kazahstan a promis sa asigure 17 milioane tone de petrol pentru umplerea conductei, informatie confirmata de companiile KazMunaiGaz si Transneft.
O companie olandeza cumpara pentru un miliard de euro retele de distributie a gazelor Alianta olandeza a gazelor naturale, Gasunie, cumpara o importanta parte din sistemul german de distributie. Concernele Shell si ExxonMobil vand olandezilor retelele de transport a filialei lor comune BEB. Toata partile implicate in tranzactie au refuzat sa indice valoarea ei, dar surse apropiate tranzactiei au declarat pentru RBC Daily ca ar fi vorba de peste 1 miliard de euro.
Google vrea sa faca energia regenerabila mai ieftina decat cea conventionala Google a anuntat marti ca va investi in urmatorii ani mai multe sute de milioane de dolari in tehnologia de producere a energiei regenerabile, potrivit BBC News. Scopul acestei investitii este de a face energia regenerabila mai ieftina decat energia produsa din carbune.
Industriasii: UE are nevoie de eficienta energetica, nu de surse alternative Uniunea Europeana ar trebui sa isi concentreze eforturile pentru cresterea eficientei energetice si nu spre gasirea de surse alternative, considera cea mai mare confederatie din industria energetica. Numai asa se va reusi pastrarea ritmului de dezvoltare economica si totodata se va aborda real chestiunea schimbarilor climatice, considera industriasii.
Pro Europa: deficit energetic Avand in vedere ca pana in 2030, consumul UE de titei se va reduce, iar cel de gaze va spori cu minim 150 miliarde metri cubi pe an, dependenta energetica de Rusia apare ca tema serioasa de analiza pentru europeni. Chiar intr-atat de mare sa fie aceasta dependenta, se intreaba cotidianul Vedomosti, intr-un comentariu semnat de Vladislav Inozemtev.
Pretul energiei platit de populatie poate creste cu 5-6% din 2008 Un prim efect al reducerii cotei de dioxid de carbon (CO2) acordata Romaniei de catre UE este posibila crestere a pretului energiei electrice. Estimarea ii apartine lui Iulian Iancu, presedinte al comisiei de industrii din Parlament, si se bazeaza pe o crestere sigura a costurilor de producere a energiei. Romania trebuie sa investeasca masiv in sectorul energetic pentru a se conforma standardelor europene in domeniu.
Turkmenistanul scumpeste gazele naturale Turkmenistanul a dat de inteles ca Rusia trebuie sa plateasca mai mult pentru gazele naturale, majorarea ceruta fiind de circa 30%. Vestea posibilei majorari a fost anuntata de presedintele Gazprom, Aleksei Miller, dupa discutiile cu partenerii turkmeni. Cresterea preturilor va lovi prin ricoseu Ucraina, de aceea Gazprom va fi nevoit sa jongleze intre cei doi parteneri.
Cine mizeaza pe energia verde in Romania Tot mai multe companii mari pregatesc investitii in energia regenerabila din Romania, dar oamenii de afaceri si analistii sustin ca sprijinul statului, important in alte tari europene, lipseste aproape cu desavarsire la noi. HotNews.ro va prezinta o analiza a investitiilor facute in domeniul „energiei verzi” de companiile autohtone si cele straine.
Petrolul devine un mijloc de presiune politica Economistul sef al Agentiei Internationale pentru Energie, Fatih Birol, a atras vineri atentia ca pretul petrolului va fi un factor de presiune asupra concernelor energetice occidentale. Asta deoarece resursele se gasesc in state din Orientul Mijlociu, iar accesul la ele se face cu dificultate.
Gazele din Turkmenistan se vor scumpi cu cel putin 30% Turkmenistanul ar putea majora anul viitor, cu cel putin 30%, pretul gazelor naturale vindute Gazprom, acest lucru urmind sa afecte in primul rind Ucraina. Gazprom a anuntat anterior ca poate stabili modificarile de pret pentru gazele livrate Ucrainei abia dupa ce incheie un acord cu Turkmenistanul.
Romania, pe traseul unui viitor gazoduct initiat de Gazprom? Gazoductul South Stream poate trece prin Romania. Informatia, anuntata de presedintele companiei italiene Eni, dupa intilnirea de la Moscova cu oficiali Gazprom, reprezinta o noutate, atita timp cit traseul viitoarei conducte ce va aduce gaze naturale din Rusia excludea pina acum tara noastra. South Stream va trece pe sub Marea Neagra si dupa ce tranziteaza Bulgaria se imparte in doua, spre nordul si respectiv sudul Europei Occidentale.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors
WebPR
Bloguri HotNews
citeste mai multe www.hotnews.ro/bloguri



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by