FINANŢE
SUA: Avansul PIB in trimestrul II, revizuit in crestere la 1,3% Rata de crestere a Produsului Intern Brut al Statelor Unite ale Americii in cel de-al doilea trimestru a fost revizuita in sens pozitiv, potrivit unui raport guvernamental, care arata ca cheltuielile consumatorilor si avansul exporturilor au fost mai mari decat s-a estimat anterior, transmite Reuters. In trimestrul al doilea, PIB-ul SUA a urcat cu 1,3% in cifre anualizate, a anuntat Departamentul Comertului, revizuind astfel in scadere cu 0,3 puncte estimarea publicata la finele lunii august.
Zece motive pentru care fondul de salvare euro ar putea esua ​Bursele si-au revenit in ultimele zile in speranta ca factorii de decizie europeni vor ajunge la un acord care va creste in mod semnificativ capacitatea Fondului European de Stabilitate Financiara - mai ales al fondului de ajutorare pentru zona euro in cazul statelor deficitare - astfel incat sa poata face fata crizei datoriilor, potrivit Sibex. Mike Riddell, manager de investitii la M&G Investments, crede ca exista mai multe motive pentru care acest optimism ar trebui inlocuit.
Camera inferioara a Parlamentului german a aprobat sporirea puterilor Fondului European de Stabilitate Financiara Parlamentul german a aprobat joi extinderea puterilor Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) cu o larga majoritate, potrivit Reuters. La vot, care a fost cel mai mare test al cancelarului Angela Merkel de la preluarea puternii in urma cu sase ani, 523 parlamentari au sustinut acordarea mai multor puteri fondului, 85 au votat impotriva si 3 s-au abtinut. Camera superioara a Parlamentului german este asteptata sa se pronunte tot vineri asupra acestor masuri, insa majoritatea analistilor se asteapta ca votul sa fie o formalitate.
Leul s-a depreciat joi pana la 4,3218 lei/euro, un nou record al ultimelor 15 luni ​Moneda nationala s-a depreciat nesemnificativ joi, pana la un curs de 4,3218 lei pentru un euro, cu 0,08 bani mai mult decat in ziua anterioara. Un dealer din piata a declarat pentru HotNews.ro ca evolutia leului din ultima perioada se datoreaza sentimentului regional nefavorabil si a cumpararilor de valuta de sfarsit de luna si de trimestru pentru efectuarea de plati si constituirea de provizioane. El a mai precizat ca deprecierea leului inaintea datei de 1 octombrie, cand este stabilit cursul la care se calculeaza accizele in 2012, este "pur intamplatoare, o coincidenta".
Vot test pentru Angela Merkel: Parlamentul german se va pronunta joi cu privire la extinderea puterilor Fondului European de Stabilitate Financiara ​Autoritatea cancelarului german Angela Merkel va fi supusa unui test major joi, parlamentarii urmand sa se pronunte cu privire la proiectul de lege pentru acordarea unor puteri sporite Fondului European pentru Stabilitate Financiara, potrivit Reuters. Agentia scrie sa o parte a membrilor coalitiei de guvernamant ar putea vota impotriva acestui proiect, ingrijorati de sumele mari de bani acordate Greciei, insa cancelarul ar putea primi sprijinul opozitiei de centru-stanga pentru a trece proiectul de lege.
La Tribune: Statul elen ar trebui sa-si vanda toate activele publice pentru 125 miliarde euro, conform unui plan intocmit de consultanti germani pentru salvarea Greciei Grecia ar trebui sa includa toate activele publice intr-o structura pe care sa o vanda unei institutii europene pentru 125 miliarde de euro si sa-si reduca astfel datoria publica de la 145% din PIB la 88% din PIB, potrivit unui plan realizat de consultanti ai guvernului de la Berlin. Cotidianul La Tribune, citat de Mediafax, scrie ca planul, numit Eureca, a fost realizat de consultanti influenti din guvernul cancelarului Angela Merkel, condusi de Martin Wittig, directorul general al companiei Roland Berger.
Riscul de default al Romaniei in urmatorii cinci ani este de 8,9%. Riscul pentru urmatoarele 12 luni s-a dublat saptamana trecuta Probabilitatea ca statul roman sa intre in incapacitate de plata in urmatorii cinci ani este de 8,9%, iar riscul pentru urmatoarele 12 luni a crescut de aproape doua ori saptamana trecuta, de la 0,76% la 1,35%, in contextul temerilor privind economia mondiala, potrivit Mediafax care citeaza un raport Moody's. In urma cu un an, riscul ca Romania sa intre in incetare de plati intr-o perioada de 12 luni era de 1,29%.
Leul s-a depreciat miercuri pana la 4,3210 lei/euro, un record al ultimelor 15 luni Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat miercuri un curs de referinta de 4,3210 lei pentru un euro, aceasta valoare fiind cu 0,98 bani mai mare decat cea din ziua anteriora. Un nivel mai ridicat al cursului de referinta nu a mai fost inregistat din data de 1 iulie 2010, cand un euro era cotat la 4,3537 lei.
Jose Manuel Barroso: Grecia va ramane in zona euro in ciuda crizei prin care trece. Criza datoriilor suverane este cea mai mare provocare din istoria UE Grecia "va ramane in zona euro" in ciuda crizei datoriilor prin care trece, a declarat miercuri Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, dorind sa puna capat astfel zvonurilor cu privire la iesirea inevitabila a acestei tari din uniunea monetara, potrivit AFP. Barroso a mai spus ca statele europene sunt determinate sa sprijine in continuare tarile afectate de criza pana cand acestea vor avea acces la piete in conditii normale.
Jean-Claude Juncker: Misiunea UE, BCE si FMI va sosi la Atena miercuri sau joi Misiunea formata din reprezentantii UE, BCE si FMI va sosi miercuri sau joi la Atena pentru a evalua progresele inregistrate in implementarea masurilor convenite cu autoritatile europene, a declarat marti Jean-Claude Juncker citat de AFP. La randul sau, Evangelos Venizelos, ministrul elen de finante, a declarat pentru Reuters ca o echipa de inspectori va ajunge in Atena in aceasta saptamana si Grecia va primi transa de 8 miliarde de euro de care are nevoie pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.
Angela Merkel se opune unor noi masuri de stimulare a cresterii economice Cancelarul german Angela Merkel si-a reiterat marti opozitia cu privire la noi masuri de stimulare a cresterii economice, spunand ca "este o idee proasta sa lupti cu datoriile cu noi datorii", potrivit AFP. Statele Unite au solicitat in repetate randuri statelor europene sa adopte masuri de stimulare a economiilor lor, insa Germania a aratat o opozitie puternica, subliniind necesitatea redresarii finantelor publice.
Leul s-a depreciat marti pana la 4,3112 lei/euro, un record al ultimelor zece luni Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat marti un curs de referinta de 4,3112 lei pentru un euro, nivel cu 1,28 bani mai mare decat cel afisat in ziua anterioara. Un nivel atat de ridicat al cursului de referinta nu a mai fost inregistat din data de 26 noiembrie 2010, cand un euro era cotat la 4,3137 lei.
Deficitul bugetar a crescut cu circa 1,57 miliarde lei in august, la 2,4% din PIB Bugetul general consolidat a inregistrat in primele opt luni ale anului un deficit de 12,97 miliarde de lei, adica 2,4% din Produsul Intern Brut (PIB), dupa ce in perioada ianuarie-iulie s-a inregistrat un deficit de 2,09% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finatelor Publice (MFP). Reprezentantii MFP arata ca deficitul inregistrat la opt luni "permite o prognoza favorabila in privinta incadrarii in tinta anuala de 4,4% din PIB".
Ministrul grec de Finante: Nu am discutat cu FMI si BCE despre un faliment controlat al Greciei Ministerul de Finante de la Atena, Evangelos Venizelos, a respins stirile aparute luni in care se arata ca a discutat cu seful FMI, Christine Lagarde, si cel al Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, despre o eventuala intrare ordonata in incapacitate de plata a Greciei, potrivit AFP. Surse apropiate G20 au declarat sambata ca oficialii europeni pregatesc un plan amplu de restaurare a increderii in moneda unica europeana care implica o masiva recapitalizare a bancilor, majorarea resurselor Fondului european de stabilitate financiara pana la 2.000 miliarde de euro si un posibil faliment controlat al Greciei.
Leul s-a apreciat usor luni, pana la un curs de 4,2984 lei/euro Moneda nationala a castigat teren in fata monedei unice europene, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de 4,2984 lei pentru un euro, nivel cu 0,88 bani mai mic decat cel de la finele saptamanii trecute. Leul s-a depreciat in fata dolarului american, cursul afisat de BNR fiind de 3,1970 lei pentru un dolar, fata de 3,1886 lei/dolar in sedinta de vineri.
BBC: Detinatorii de obligatiuni emise de statul elen si-ar putea asuma o pierdere de 50%, potrivit unui nou plan de salvare a zonei euro Un plan amplu si ambitios pentru salvarea zonei euro este discutat in aceste zile de autoritatile europene si FMI, forma finala a acestuia urmand a fi prezentata in 5-6 saptamani, sugereaza o serie de rapoarte ale Fondului citate de BBC. Robert Peston, editor in cadrul BBC, spune ca in cadrul acestui plan detinatorii de obligatiuni emise de statul elen si-ar putea asuma o pierdere de 50%. Planul prevede, de asemenea, suplimentarea sumelor alocate Fondului European de Stabilitate Financiara, pana la 2.000 de miliarde de euro, de la 440 miliarde de euro in prezent.
Banca centrala a Poloniei a intervenit pe piata valutara pentru a stopa deprecierea zlotului ​Banca centrala a Poloniei a intervenit vineri pe piata pentru apararea monedei nationale, prin vanzarea unei parti din rezerva sa valutara, se arata intr-un anunt al institutiei citat de AFP. Banca nu a precizat valoarea schimburilor si nici cursul la care s-au realizat.
Guvernul spaniol recunoaste ca obiectivul de crestere economica pe 2011, de 1,3%, va fi greu de atins Guvernul spaniol a recunoscut vineri ca obiectivul de crestere economica pe 2011 si cel pentru anii urmatori va fi greu de atins, din cauza riscurilor de recesiune globala, potrivit AFP. Purtatorul de cuvant al Executivului a aratat ca in prezent ne aflam intr-un context care nu a fost prevazut in prognozele economice ale autoritatilor spaniole si a reiterat apelul Spaniei cu privire la un raspuns comun si hotarat impotriva noilor provocari la adresa economiei mondiale.
Grecia neaga informatiile din presa privind intrarea in incapacitate de plata ​Grecia neaga informatiile din presa conform carora una dintre optiunile in criza datoriilor ar fi o intrare ordonata in incapacitate de plata, in care detinatorii de obligatiuni emise de statul elen sa isi asume o pierdere de 50%, potrivit Reuters. De asemenea, Ministerul de Finante a reactionat la aceste informatii si a anuntat ca tara s-a angajat sa implementeze al doilea pachet de asistenta financiara, de 109 miliarde de euro, agreeat cu creditorii internationali in 21 iulie.
Leul s-a apreciat usor vineri, pana la 4,3072 lei/euro Moneda nationala s-a apreciat usor in fata monedei unice europene, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta de 4,3072 lei pentru un euro, nivel cu 0,09 bani mai mic decat cel de joi. Leul a castigat teren si in fata dolarului american, cursul afisat de BNR fiind de 3,1886 lei pentru un dolar, fata de 3,1978 lei/dolar in sedinta de joi.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors
WebPR
Bloguri HotNews
citeste mai multe www.hotnews.ro/bloguri



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by