FINANŢE
Care este termenul pentru depunerea Declarației unice în 2024 și ce trebuie să știi Data de 25 mai pică într-o zi de sâmbătă, așa că în 2024 termenul pentru depunerea Declarației unice (Formular 212) este luni – 27 mai. Persoanele care trebuie să o depună au la dispoziție un weekend întreg. Tot 27 mai este și în cazul plății impozitului pe venit, contribuției la sănătate și la pensie, adică pe ceea ce au declarat.
Problema consolidării fiscale ține ratingul României jos / Șeful Trezoreriei: Se penalizează puțin lipsa de consecvență de-a lungul anilor Dacă am avea o poziție bugetară mai bună pentru 2-3 ani, vom avea alt rating, susține șeful Trezoreriei din Ministerul Finanțelor, Ștefan Nanu. Potrivit acestuia, factorul care ține ratingul României jos este consolidarea fiscală.
Unele persoane merg la Trezorerie cu 100 de lei să cumpere Tezaur / ​​Statul speră să împrumute 22-25 miliarde lei de la români, în 2024 Mulți români cumpără titlurile de Stat din programele Fidelis și Tezaur. Șeful Trezoreriei, Ștefan Nanu, susține că anul trecut Ministerul Finanțelor a vândut 21 de miliarde în cele două programe. Dacă unii au mai mulți bani și merg spre Fidelis, cei cu sume mai mici se duc spre Tezaur.
Antreprenorii din Consiliul IMM cer clarificarea condițiilor în care o microîntreprindere se încadrează la plata impozitului pe venit Antreprenorii din Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită, vineri, Ministerului Finanțelor clarificarea condițiilor în care o microîntreprindere se încadrează la plata impozitului pe venit.
Noi reguli pentru firmele din domeniul agroalimentar. Ce măsuri trebuie să ia pentru reducerea risipei alimentare Firmele din domeniul agroalimentar sunt obligate să ia măsuri pentru reducerea risipei alimentare, potrivit unui proiect legislativ care a fost promulgat, vineri, de președintele Klaus Iohannis.
Ce haos iese cu asociații din mai multe microîntreprinderi: antreprenorii se pot da în judecată unii pe alții și pe ANAF Ministerul Finanțelor a venit cu unele clarificări în privința întreprinderilor legate, dar nu și în cazul asociaților care au dețineri în mai multe firme.
Taxare diferită pe bursă la dividende: Persoanele fizice și fondurile de pensii plătesc 8%, iar fondurile de investiții nu plătesc nimic Mulți investitori se uită către fondurile de investiții pentru a-și depune banii, inclusiv în ETF-uri (are și România câteva pe BVB), numărul celor care cumpără unitățile de fond fiind de 600.000 conform datelor Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF). Cifra este ușor umflată pentru că au numărat unele persoane de 2-3 ori (adică pe cei care investesc în mai multe fonduri), potrivit informațiilor HotNews.ro.
Ai mai multe firme și depășești cumulat 500.000 euro? Niciuna din ele nu mai poate fi pe regimul micro / Noile clarificări ale Ministerului Finanțelor Problema întreprinderilor legate este acum clarificată de Ministerul Finanțelor, într-un proiect de OUG. Specialiștii cu care a discutat HotNews.ro în această dimineață spun că sunt afectate microîntreprinderile.
​Cum ajungi ca PFA să plătești CASS de 1.980 lei, deși nu ai niciun venit ori ești pe pierdere sau ai închis afacerea Odată cu Ordonanta trenuleț, OUG 115/2023 din decembrie, se schimbă regulile jocului în ceea ce privește contribuția de asigurări de sănătate (CASS), începând cu veniturile la activități independente din anul 2024.
Proiect OUG: Se clarifică problema întreprinderilor legate, bani pentru veteranii trecuți în rezervă, companiile de Stat vor da cel puțin 50% din profit la buget și pot mări salariile După luni întregi în care antreprenorii nu știu ce înțelege Ministerul Finanțelor cu întreprinderile legate, în final au venit câteva clarificări într-un proiect. Se aduc modificări mai multor legi, inclusiv în ceea ce privește bugetul și fiscalitatea.
De ce râde românul când îi spui că e bogat și cât de avuți suntem de fapt Când Olof Gränström s-a urcat, în mai 2023, pe scena Ateneului Român și a prezentat un grafic cu evoluția spectaculoasă a nivelului de trai din România, în sală s-a răspândit un murmur. „Aici sunteți acum. Sunteți una dintre cele mai bogate țări din lume”, a tras linie suedezul, când animația a ajuns cu datele în prezent. Sala a râs – nu în hohote, ci politicos, cum râzi la gluma fără haz a unui musafir.
Câte microîntreprinderi erau în 2023 / Nu se știe câte mai rămân în 2024: lege neclară privind gradele de rudenie luate în considerare Numărul firmelor care au regimul microîntreprinderilor s-a redus mult în 2023, în urma intrării în vigoare a prevederilor din Ordonanța 16/2022. Conform datelor ANAF, dacă în 2022 erau 912.875, în 2023 numărul a scăzut la 495.488.
Aproape jumătate din veniturile încasate de ANAF în 2023 au venit de la puțin peste 3.200 de companii / Cum arată noua listă a marilor companii Marii contribuabili au plătit taxe de peste 180,2 miliarde lei, anul trecut, având o pondere de 46,6% în totalul veniturilor colectate de ANAF, conform celui mai recent raport al instituției. Asta în condițiile în care în 2023 erau 1,99 milioane contribuabili activi, din care persoanele juridice însumau 1,31 milioane.
Tezaur de martie-aprilie 2024 începe miercuri: dobânzi de până la 6,85% Programul Tezaur dedicat populației, acele titluri de Stat care se pot cumpăra de la Trezoreria Română, prin Poșta Română sau prin SPV continuă în martie – aprilie. Ministerul Finanțelor are două emisiuni pe 1 și 3 ani la dobânzi de 6,1 – 6,85%.
Ciolacu: Vreau ca 2026 să fie anul aderării României la OCDE / Șeful OCDE atenționează că deficitul bugetar și inflația sunt prea mari - VIDEO Premierul Marcel Ciolacu a subliniat din nou marți, la prezentarea studiului economic al OCDE privind economia României, că vrea să aderăm la această organizație în anul 2026. Dacă premierul a spus că Guvernul a făcut eforturi a implementa un plan de consolidare fiscală pe termen scurt şi mediu pentru reducerea deficitului bugetar şi pentru a reforma sistemul de pensii, secretarul general al OCDE a subliniat că România are nevoie de un plan clar pe termen mediu pentru consolidarea fiscală.
OECD recomandă Guvernului să elimine scutirile fiscale și să planifice o tranziție către impozitarea progresivă a salariilor - Studiu Contribuțiile sociale ridicate descurajează lucrătorii cu salarii mici să se angajeze formal într-o țară cu o economie gri mare și evaziune fiscală răspândită, iar concesiile fiscale de care beneficiază lucrătorii din IT, construcții și agricultură îngustează și mai mult baza impozitului pe venit, arată cel mai recent studiu OECD privind economia României. Organizația recomandă Guvernului să elimine scutirile fiscale și să planifice o tranziție graduală către impozitarea progresivă a salariilor.
Impozitul pe lux trebuie plătit până pe 30 aprilie, dar momentan nu există formularul / Legea nu e clară: ce probleme sunt la case și mașini scumpe Guvernul a introdus anul trecut (prin Legea 296/2023) un impozit pe lux, mai exact pentru case și mașini scumpe. Ulterior, ANAF a pregătit un proiect pentru introducerea unui nou formular (216). Persoanele care au astfel de bunuri ar trebui să le declare prin acea declarație, iar apoi să plătească până pe 30 aprilie.
​Dosarul Roșia Montană / Ministerul Finanțelor spune că termenul pentru analiza hotărârii a fost prelungit la 90 de zile Deși în ordinul tribunalului arbitral din 14 noiembrie 2016 este stipulat că după comunicarea hotărârii arbitrale orice parte trebuie să comunice, în maxim 20 de zile, informațiile pe care le consideră confidențiale, tribunalul a anunțat prin adresa de înaintare a hotărârii prelungirea acestui termen la 90 de zile, informează Ministerul Finanțelor, referinduse la dosarul Roșia Montană.
Cădere spectaculoasă a Gabriel Resources după ce a pierdut în dosarul Roșia Montană: minus de peste 95% / Compania spune că mai are bani până în mai Acțiunile Gabriel Resources au căzut luni cu peste 95% în primele ore de la deschiderea bursei din Toronto, ajungând de la 0,87 dolari canadieni pe acțiune, la 0,04. Această scădere vine după ce România a câștigat în dosarul Roșia Montană.
UPDATE O companie românească care deține acțiuni la Gabriel Resources a căzut cu peste 14% luni, după victoria României în dosarul Roșia Montană BRK Financial Group anunța vineri că detine în portofoliul propriu 1.266.350 acțiuni emise de compania Gabriel Resources Ltd, companie listată la Toronto Stock Exchange, acestea fiind achiziționate la pretul mediu de 0,39 CAD la finalul anului trecut.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors
WebPR
Bloguri HotNews
citeste mai multe www.hotnews.ro/bloguri



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by