FINANŢE
Programul de economisire pentru copii ar putea fi modificat: primă de Stat variabilă și obligarea Ministerului Finanțelor la promovare Programul de economisire pentru copii nu este foarte accesat de români. Este vorba despre Junior Centenar pentru care se primește o primă de 600 lei plus 3% la cel puțin 1.200 lei depuși în contul copilului la Trezorerie.
Aplicația extinsă e-Factura este și în engleză, dar nu și documentația aferentă / Contribuabilii nerezidenți au probleme de conformare În cursul săptămânii trecute unii contribuabili nerezidenți întrebau pe grupurile e-Factura (de pe Facebook), în limba engleză, despre modul de completare și depunere. Unii aveau diverse erori și nu înțeleageau ce e cu ele. Între timp, Ministerul Finanțelor a tradus în engleză aplicația e-Factura, un lucru bun, dar nu și documentația aferentă, dacă ne uităm pe o scrisoare transmisă de Camera Consultanților Fiscali (CCF) către instituție.
Unii angajați pot rămâne fără pensie în acest an / Ce trebuie făcut pentru a evita acest lucru Coaliția PSD-PNL a adoptat anul trecut Legea 360/2023 privind pensiile, iar o prevedere din ea îi poate lăsa pe unii români fără pensii în acest an. Este vorba despre cei care îndeplinesc condițiile de pensionare, dar mai doresc să lucreze, cumulând pensia cu salariul. Atenție, ne referim la mediul privat.
Taxa care va lovi atât populația cât și firmele din 2025 / Ministerul Finanțelor lucrează cu Banca Mondială la modalitatea de punere în practică Din 2025 vor crește impozitele pe proprietate, atât pentru persoane fizice, cât și pentru firme. Acest lucru se află în Legea de aprobare a OG16/2022. La cum este formulată legislația, se vor lua în calcul grilele notariale, care au valori mari, ceea ce ar duce la majorarea sumelor de plată.
Întreprinderile legate / Dan Manolescu: Nu înțelege nimeni nimic! Dar dacă vrei micro, uite Legea, aplici ce înțelegi Prevederile referitoare la întreprinderile legate au nevoie de clarificare, susțin specialiștii. Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a venit cu câteva clarificări, dar el a făcut confuzie cu persoanele afiliate.
Clarificările ministrului Boloș pe întreprinderile legate în cazul persoanelor căsătorite Antreprenorii trebuie să decidă zilele astea cu ce firme vor rămâne la impozit pe venit, adică pe regimul microîntreprinderilor. Problema este legată de interpretarea legii.
e-Factura / Ministrul Finanțelor: Termenul pentru neaplicarea amenzilor s-ar putea extinde până la final de iunie Luăm în calcul extinderea până la final de iunie a perioadei în care nu se vor aplica amenzi la e-Factura, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Criptofrenezia, de la blockchain la marile țepe. Cu ce rămânem după optimismul pieței Bitcoin, care e la maxime istorice „Investește în criptomonede!”, „Cumpără acum Bitcoin!”, „Propriul portofel digital, zero comisioane!”. Acestea sunt doar câteva dintre mesajele cu care probabil ai fost asaltat online. În orice colț al internetului te-ai uita, este imposibil să nu dai de cineva care analizează piața și oferă sfaturi de investiții. Sau demontează mituri, lansează teorii ale conspirației și vorbește despre cea mai mare bulă speculativă a ultimilor ani.
Ce produse rusești am consumat în 2023 și ce au vrut rușii de la noi / Comerțul s-a redus mult, dar nu a dispărut România a continuat comerțul cu Rusia, dar într-un ritm mult scăzut comparativ cu 2022. Dacă în primul an de la declanșarea războiului de către Rusia în Ucraina importam de 3,88 miliarde euro, în 2023 s-a redus la aproape 301,7 milioane euro, conform datelor transmise de Institutul Național de Statistică (INS) la solicitarea HotNews.ro.
Antreprenorii nu știu ce să plătească în aprilie / Ministerul Finanțelor trebuie să decidă dacă „recomandă” divorțul persoanelor căsătorite La finalul anului trecut, prin OUG Trenuleț (115/2023), s-au adus modificări în privința microîntreprinderilor, după ce în toamnă au mai fost introduse unele modificări prin Legea noilor taxe și a introducerii unora noi (L296/2023). Problema întreprinderilor legate nu a fost rezolvată, deși am intrat în luna martie. Nu există nici măcar un document oficial care să spună, de exemplu în cazul persoanelor căsătorite, dacă recomandă divorțul.
Nouă aplicație e-Factura: varianta simplificată Ministerul Finanțelor a lansat o variantă simplificată a aplicației e-Factura. Potrivit instituției, versiunea îmbunătățită vine cu o interfață intuitivă și funcționalitãți mai ușor de utilizat.
S-a lansat e-Factura simplificată. Accesează noua versiune a aplicației Ministerul Finanțelor anunță, marți, lansarea versiunii simplificate a aplicației e-Factura.
„Palatul împăratului”: În plin scandal privind renovarea vilei din Aviatorilor, RA-APPS anunță profitul pe anul trecut / Contractele cu Președinția i-au adus pierderi în 2022 În plin scandal privind lucrările de 9 milioane de euro pentru renovarea clădirii din Aviatorilor 86 - „Palatul împăratului -, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) anunță că a avut un profit de puțin peste 750.000 lei în 2023 și anticipează 918.000 lei în 2024, după ani de pierderi.
Unii români vor plăti de 2 ori, iar alții de 3 ori CASS / Calitatea serviciilor de sănătate rămâne la fel? Este o glumă care circulă pe rețelele de socializare românești: “Îmi puteți recomanda un film bun cu suspans, fără să îmi dau seama ce va urma, așa de seară? Raspunsul: Sistemul de impozitare românesc. E amuzant pentru ca așa e. S-a modificat de atâtea ori în ultimii ani, încât în 2024 ne-am ales și cu taxe noi, pe lângă majorarea unora dintre cele existente.
Ce impact estimează autoritățile că ar avea România la un cutremur de tip vrâncean / Este calculată și valoarea pierderilor umane În cursul unei nopți din 2024, când 95% din populația României este în casă, are loc un cutremur de tip vrâncean cu recurență la 1.000 de ani (precum cel din ‘77), acesta este un scenariu luat în calcul de autorități.
Bitcoin a depășit 64.000 de dolari în cursul zilei de luni Bitcoin a urcat, luni, la maximul ultimilor 2 ani, depășind 64.000 de dolari, informează Reuters. Cea mai mare criptomonedă a câștigat 50% din valoarea de piață în acest an, cea mai mare creștere având loc în ultimele săptămâni, când volumul de tranzacționare a crescut pentru fondurile Bitcoin listate în SUA.
​Cu câți bani au împrumutat românii Statul prin Fidelis, în februarie 2024 / Care au fost cele mai atractive titluri Românii au împrumutat Statul cu 1,79 miliarde lei în februarie 2024 prin programul Fidelis, titlurile de stat care se listează la Bursa de Valori București (BVB). Suma este cu mult sub cea din decembrie 2023. Ministerul Finanțelor a atras atunci aproape 2,5 miliarde lei.
Fitch a păstrat ratingul României / Deficitul bugetar va continua să crească. Șase lucruri de reținut din comunicatul agenției: de la buget, la pensii Agenția de rating Fitch a păstrat ratingul României la BBB- cu perspectivă stabilă. „Ratingul BBB- este susținut de apartenența la UE și de intrările de capital aferente care susțin convergența veniturilor, finanțele externe și stabilitatea macroeconomică”, spune agenția.
Munca la negru în România: Topul județelor cu cei mai mulți oameni care lucrau fără forme legale anul trecut Inspectorii de muncă au depistat în urma controalelor făcute anul trecut în țară aproximativ 9000 de români care lucrau fără acte legale (la negru), 64 dintre aceștia având vârste între 15 și 18 ani, arată cele mai recente date al Ministerului Muncii. De notat că estimările unor economiști indică faptul că în România ar munci la negru 1,9 - 2 milioane de oameni.
RO e-Transport: Au fost aplicate sancțiuni de peste 119 milioane lei în perioada 2023 – 2024, anunță ANAF ANAF a anunțat, vineri, că inspectorii din cadrul instituției au verificat peste 2.000 de contribuabili în perioada 2023 – 2024, controale în urma cărora au fost aplicate sancțiuni de peste 119 milioane lei în ceea ce privește RO e-Transport.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors
WebPR
Bloguri HotNews
citeste mai multe www.hotnews.ro/bloguri



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by