OPINII
Cum a vândut Nicolae Ceauşescu o mare parte din rezerva de aur a României pentru a achita datoria externă Nicolae Ceauşescu a impus conducerii Băncii Naţionale a României să vândă o mare parte din rezerva de aur pe care o acumulase, pentru a se achita o parte din datoria externă a ţării (în total, 80.871,1 kg aur fin, încasându-se pentru cantitatea respectivă circa 1.040 milioane de dolari). Pentru a se înţelege mai uşor ce a însemnat cantitatea de 80.871,1 kg aur fin, precizăm că exportul total de produse româneşti realizat în anul 1985 a fost evaluat chiar de autorităţile de la Bucureşti în luna iunie 1986 la sumele de 3.951 milioane de ruble şi 4.634 milioane de dolari.
OPINIE. Băncile nu au nici o responsabilitate pentru că România este a 12-a cea mai ne-bancarizată țară din lume, fiind în compania Kenyei și Afganistanului? Vara trecută eram cu mașina într-o călătorie prin țară. Într-un sat din Apuseni, motorul mi-a murit din senin. Se mai întâmplă, mi-am zis. Nu aveam la mine bani cash ci doar cardul. Pe card aveam suficienți bani ca să rezolv problema.
Putin, ultimul asalt ​Când vom vedea rușii în stradă, în număr tot mai mare, să știm că momentul schimbării din interior a venit iar Sistemul a dat voie la proteste și chiar le încurajează discret, pentru a „legitima” democratic înlocuirea Marelui Conducător și a încerca să reia un nou ciclu istoric de păcălire a Occidentului.
Riscurile impozitului suplimentar pentru sistemul bancar Impozitul suplimentar pentru instituțiile de credit a generat o serie de preocupări și speculații cu privire la impactul său asupra sectorului bancar și asupra economiei în ansamblu. Această măsură, care prevede aplicarea unei cote de 2% din cifra de afaceri pentru anii 2024 și 2025, urmată de o cotă de 1% din cifra de afaceri începând cu 2026, a ridicat îngrijorări în rândul băncilor, angajaților acestora și a investitorilor străini.
Poetica romanului. Despre cartea Scrisori către un tânăr romancier de Mario Vargas Llosa M-am întrebat de ce, spre a-și expune părerile despre talent, vocația care “nu este o distracție, un sport, un joc rafinat la care recurgi în clipele libere”, despre scrisul care, așa cum spunea Flaubert, este ”o formă de a trăi”, despre sacrificiile impuse de el (a se vedea Parabola teniei), despre intrarea în literatură comparabilă cu intrarea într-un ordin religios, despre raporturile dintre realitate, viață, ficțiune, ca și despre chestiuni mai puțin subiective precum punctul de vedere, diferențele dintre scriitor, narator și personaj, adică despre ipostazele narative, despre timpul și spațiul povestirii, despre felul în care un verb la trecut poate anunța o acțiune viitoare, despre multiplele semnificații pe care le dobândește în roman pronumele eu, despre alte și alte chestiuni care au reprezentat preponderent teme de lucru pentru poeticieni, Vargas Llosa a recurs la formula epistolară. Oare doar spre a nu putea fi asimilat cu mai sus numiții pedanți și plicticoși acuzați că ar practica o formă de omucidere?
OPINIE O întrebare care nu convine PSD, PNL și USR: doar TikTok a făcut AUR mare? Ce nu vor să vadă politicienii Un tânăr român e de patru ori mai expus decât ”tânărul mediu” din UE la neputința de a-și cumpăra lucruri de care are nevoie. Tinerii au fost primii vulnerabili la pandemie, criză și război. În timpul acesta, partidele tradiționale sunt preocupate mai degrabă de calcule politice de moment, decât să ofere o perspectivă societății.
Atacul din Moscova surpă regimul lui Putin, chiar dacă a câștigat un nou mandat Vladimir Putin a venit cu o declarație despre cel mai grav atac terorist care a lovit Rusia în ultimii 20 de ani, dar, în loc să ne spună că forțele sale de securitate - KGB-ul - au dat greș lamentabil în a preveni acest atac tragic, a arătat cu degetul spre Kiev, pentru a-l ajuta cumva în războiul din Ucraina.
OPINIE Piedone și AUR, favoriți: nu mai credem în capacitatea românilor de a îndeplini cerințele de bază ale calității de cetățean? Două recente sondaje de opinie, cel care-l indică pe Cristian Popescu Piedone drept favorit cu 44% pe București, și cel în care AUR e primul partid în preferințele tinerilor între 18 și 35 de ani, au stârnit o insultă colectivă la adresa votanților.
Raportul OECD 2024 – probleme și interogații autohtone Raportul OECD pentru România în 2024 pe subiectul educației naționale este o lucrare de aproape o sută de pagini în care, în stilul birocratic cunoscut, rece, neutralizant, aseptic, se analizează plusurile și minusurile sistemului de educație românesc. Asemenea rapoarte se scriu și se actualizează anual. Ele constituie un indicator probabil credibil și științific a ceea ce merge bine sau mai puțin fericit în școlile românești.
Depunerea situațiilor financiare pentru anul 2023 de către microîntreprinderi. Vă provoc să fim prudenți! În ultima săptămână am primit multiple întrebări privind termenul maxim până la care o microîntreprindere poate să depună situațiile financiare aferente anului 2023 și în același timp să își păstreze calitatea de microîntreprindere din punct de vedere fiscal.
De ce salariul minim nu poate crește mai mult decât productivitatea? Cum e afectată economia reală? Am auzit diverși politicieni spunând ca salariul poate fi crescut doar prin lege. Am rămas neplăcut surprins de totala neînțelegere a mecanismului pieței libere, astfel că am decis să scriu acest articol pentru a explica modul în care ar trebui să se formeze salariul și de ce e riscant să folosim alte mecanisme pseudo economice.
“Adio dar rămân cu tine”- Ambiguităţile şi contradicţiile jurisdicţiei ecleziastice aplicabile în Republica Moldova şi Ucraina (II) În permanenţă puterea politică a căutat să influenţeze modul de interpretare al canoanelor referitoare la o jurisdicţie sau alta. Pe măsură ce naţiunile din spaţiul răsăritean au intrat în modernitate şi s-au organizat în state, problema jurisdicţiilor ecleziale a devenit una cu caracter pronunţat politic.
„Cu drag!”. Cum de s-a umplut România de atâta drag?
La farmacie se termină totul cu un: “Cu drag!”. La piață, târgovețul mă omoară, după un pătrunjel, cu un “cu drag!”. Service-ul auto este tot “cu drag!”. Curierul îmi urlă între două alergături: “cu drag!”. A ajuns și un prieten bun de-al meu tot cu drag în gură.
Scărpinatul în barbă

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors
WebPR
Bloguri HotNews
citeste mai multe www.hotnews.ro/bloguri



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by