OPINII
Nicolae Manolescu, un mare intelectual democrat L-am cunoscut personal in februarie 1990 cand, împreuna cu Octavian Paler si Dan Petrescu, a venit sa ne astepte la Otopeni pe Dorin Tudoran, vechiul sau prieten, si pe mine. Ne-am împrietenit instantaneu.
Nicky îndrăgostit a murit astă-seară. Viețile lui Nicolae Manolescu, așa cum le-am cunoscut eu A murit Nicolae Manolescu. După George Călinescu, eu de la Nicolae Manolescu am învățat literatură. Dacă George era parabolic, naționalist, Nicolae era surprinzător și-ți înălța mintea. Eu l-am prins în facultate ca pe un mit. Era interzis. Ținea niște cursuri pe unde nu te așteptai în clădirea Facultății. Apoi, mi-a fost profesor, eu elev de nota 6. După Revoluție, mi s-a părut prea mult: vroia să fie Președintele României. După 2000, a negat parcă tot ce m-a învățat și era un răzbunător. Iată-l pe al meu Nicolae Manolescu, criticul, istoricul literar, omul public, președintele Uniunii Scriitorilor. Mereu îndrăgostit.
Noi, rușii
5 lecții economice cu care rămâi din filmul Wonka (Spoiler Alert) Wonka e un film pentru copii, dar are și câteva lecții economice prețioase ce trebuie luate în seamă. Dacă îți place ciocolata, cel mai probabil l-ai văzut. Dacă nu, măcar pentru actori, mai ales că joacă, printre alții, Rowan Atkinson (Mr. Bean), Hugh Grant sau Timothee Chalamet. Chiar dacă nu-ți plac muzicalurile, poate ar trebui să-i dai o șansă. Cântecul și dansul lui Hugh Grant nu ți le vei scoate din minte câteva zile.
PSD-PNL, un partid-stat de carton care și-a ratat începutul de campanie Marea iluzie a prea-marii alianțe PSD-PNL este că poate transforma un an electoral 2024 într-un galop de sănătate. Ei cred că toată lumea îi va privi (admirativ sau dimpotrivă) cum vor câștiga la rând toate cele patru rânduri de alegeri.
Cât de performantă e Bursa de la București? Un rezumat în 7 puncte și câteva grafice Orice bursă de valori se mândrește cu listările noi de companii. Se mândrește cu noi afaceri care ajung suficient de puternice și de valoroase pentru a intra în panoplia valorilor bursei. Când ne uităm la bursă, ca investitori, ne uităm nu doar la capitalizare, la volatilitate sau la sectoarele și numărul de companii listate pe piață.
Cum putem lupta cu prostia? Prostia este ranchiunoasă, încruntată, mediocră și filistină. Prostia este incurabilă, dar face gropi teribile si primejdioase în jurul ei.
„Adio dar rămân cu tine” Ambiguităţile şi contradicţiile jurisdicţiei ecleziastice aplicabile în Republica Moldova şi Ucraina (I) Scrisoarea mitropolitului Vladimir a marcat un gest extrem de controversat. A fost o cacealma, pentru a crea falsa impresie că Mitropolia Moldovei este dizidentă faţă de Moscova (precum în cazul BOUk) şi a evita scoaterea în afara legii sau a fost vorba de o ruptură reală?
Ultimul intelectual public între teologie și știința politică: profesorul Daniel Barbu (1957-2024) Istoria îl va aminti pe profesorul Daniel Barbu ca intelectualul temerar care a pus bazele științei politice în mediul academic românesc, o disciplină pe care a gândit-o hrănită din teologie politică, arheologie conceptuală și matură doar în măsura în care găsește instrumente intelectuale să spună „nu” puterii.
Radu Crăciun: Spirala salarii-prețuri amenință scăderea dobânzilor Cu toate ca cresterile salariale peste rata inflatiei sunt celebrate de opinia publica, ele pot aduce mari dureri de cap bancilor centrale, mai ales in tarile in care lupta impotriva inflatiei este inca in plina desfasurare. Este si cazul Romaniei, care este asteptata sa incheie anul 2024 cu una dintre cele mai mari inflatii din UE.
De la financiarizarea pieței de energie la financiarizarea ajutorului de stat pentru regenerabile Care ar fi prețul corect al unui MWh produs în România?
Coțofana
Adam Smith și moștenirea sa (i)
Societatea actuală le propune tinerilor nu intrarea în viața adultă, ci întârzierea ”fericită” în copilărie Spre surpinderea mea, textul ”Și ce dacă nu știu?!”, publicat de mine în urmă cu o lună pe această platformă, a avut o audiență remarcabilă și a constituit (spre bucuria mea) punctul de plecare al unei dezbateri despre problemele școlii actuale, despre raportul dintre tineri și tehnologii și despre legăturile și distanțele dintre generații. Le mulțumesc și le rămân îndatorat tuturor celor care au participat la această dezbatere, care (s-)au întrebat, au încercat să formuleze puncte de vedere proprii și au adus la lumină lucruri mai interesante și mai semnificative decât cele pe care le-am numit eu. În egală măsură, le sunt adânc recunoscător tuturor celor care în presa scrisă și online, la radio, televiziune și în podcasturi m-au solicitat să-mi precizez gândurile și să clarific lucruri pe care un text (oricât de întins ar fi el) le lasă în umbră. Dincolo de problemele cărora am încercat să le răspund cu aceste ocazii, mi s-a părut că în comentariile textului meu și în textele care au pornit de la el s-au sedimentat câteva teme care merită niște observații mai detaliate. Rândurile care urmează nu au pretenția de a închide discuția, ci – dimpotrivă – se vor parte dintr-un dialog care ne angajează pe toți.
Weekend electoral în Rusia: „kak obîchno” Începând de astăzi și până duminică, în Federația Rusă au loc alegeri prezidențiale, pe care actualul președinte al țării le va câștiga din nou.
Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor. Cum au evoluat drepturile consumatorilor de la cele patru stabilite inițial Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor (World Consumer Rights Day) este sărbătorită în fiecare an la 15 martie. Această dată reprezintă un moment simbolic pentru ca asociațiile de consumatori, autoritățile și organismele cu atribuții în domeniul protecției consumatorilor să se reunească și să celebreze câștigurile trecute, în timp ce urmăresc atingerea obiectivelor viitoare.

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors
WebPR
Bloguri HotNews
citeste mai multe www.hotnews.ro/bloguri



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by