SANATATE
Cea mai frumoasă perioadă a vieții. La ce vârstă ești cel mai împlinit din toate punctele de vedere Privești cu îngrijorare înainte și te întrebi dacă nu cumva cei mai buni ani ai tăi au trecut deja? Există o vârstă anume despre care putem spune că este cea mai frumoasă perioadă a vieții? Îmbătrânirea nu este sinonimă cu declinul, la fel cum nici în tinerețe nu excelăm în toate, așa cum ai putea crede. Iată ce spun datele din literatura medicală despre cum ni se schimbă de-a lungul vieții performanțele fizice, memoria, abilitățile intelectuale și dorința sexuală.
Germania, la un pas de a deveni campioana europeană a fumatului legal de iarbă. Legea canabisului la vot vineri, în Consiliul Federal Canabisul va fi dezincriminat în Germania, în mod controlat, din 1 aprilie. Deci poți trage un joint la serviciu? Depinde de serviciu și dacă legea aprobată deja în Bundestag va trece vineri de Consiliul Federal din Parlamentul german.
Spitalul Sfânta Maria, primul din România acreditat pentru transplant de tub digestiv. Acreditarea pentru transplant pulmonar a spitalului condus de Narcis Copcă, în 2016, umbrită de nereguli Spitalul Clinic Sfânta Maria a devenit primul spital din România acreditat pentru transplantul de tub digestiv, anunță joi Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, în subordinea căreia se află unitatea medicală.
Scăderea fertilității, un fenomen global care se va accentua, potrivit unui studiu Multe țări au rate de fertilitate prea scăzute pentru a-și menține populația, potrivit unui amplu studiu publicat joi, care avertizează asupra unor dezechilibre ce vor deveni din ce în ce mai accentuate de la o regiune la alta a lumii, potrivit AFP.
„În România, un copil care află că are cancer intră în iad, iar iadul nu e dat doar de boala în sine”. Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu vor ca spitalul pe care l-au construit de la zero să fie punctul de pornire al reformei sistemului de sănătate În actualul sistem de sănătate nu îi este bine nimănui - nici pacienților, nici medicilor, nici statului român - motiv pentru care Asociația Dăruiește Viață își propune ca, după ridicarea de la zero a unui spital dotat cu tehnologie de ultimă oră, să deruleze aici un proiect pilot de la care să înceapă reforma sistemului de sănătate din România.
Încă un deces provocat de rujeolă: o fetiță de un an și două luni. 825 de noi cazuri în ultima săptămână 825 de noi cazuri de rujeolă s-au înregistrat în România în ultima săptămână, iar o fetiță în vârstă de un an şi două luni, nevaccinată, a murit din cauza bolii, anunță Institutul Național de Sănătate Publică.
Arest la domiciliu în cazul managerului Spitalului Județean din Botoșani: Monica Adăscăliței e acuzată că a primit mită pentru a aproba angajări în spital Monica-Delia Adăscăliței, managerul Spitalului Județean de Urgență din Botoșani, a fost reținută și apoi s-a decis să fie arestată la domiciuliu pentru 30 de zile în dosarul ce vizează fraudarea concursurilor de angajare din unitatea medicală. Monica Adăscăliței este acuzată de două fapte de luare de mită și de trafic de influență. Potrivit procurorilor DNA, Monica Adăscăliței ar fi primit mită între 5.000 și 10.000 de lei pentru a aproba angajarea sau transferul unor persoane în spitalul pe care îl conduce.
Un copil de un an a decedat din cauza rujeolei. INSP anunță peste 800 de noi cazuri, în ultima săptămână O fetiță de un an și două luni, din județul Brașov, a decedat după ce s-a infectat cu rujeolă de la sora sa, anunță Institutul Național pentru Sănătate Publică (INSP). Ea nu era vaccinată antirujeolic.
CNAS organizează concurs pentru a angaja trei IT-iști. Salariul ajunge la 37.000 de lei brut Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunță scoaterea la concurs a 3 posturi de specialiști în tehnologia informației (IT-iști). Instituția caută un expert hardware și virtualizare, un expert baze de date și un expert dezvoltare și operare (DevOps). Câștigătorii concursului vor fi angajați pe perioadă determinată, iar salariile pot ajunge la peste 37.000 de lei brut.
O parte dintre angajații din spitale vor fi în grevă de avertisment timp de o oră pe 3 aprilie O parte dintre angajații din spitale ar urma să organizeze o grevă de avertisment de o oră pe data de 3 aprilie. Consiliul de coordonare al federaţiei sindicale Solidaritatea Sanitară a decis continuarea acţiunilor de protest cu o grevă de avertisment care va avea loc pe 3 aprilie, în intervalul orar 12:00 - 13:00.
Asociațiile de pacienți cer desfășurarea mai multor studii clinice în România Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România şi Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune devin primele asociații de pacienți care se alătură Hubului de Inovație în Sănătate. Parteneriatul cu Asociația Companiilor Conducătoare de Studii Clinice din Romania aduce în cadrul Hubului expertiză şi know-how în aria studiilor clinice - una dintre direcțiile strategice ale Hubului.
Percheziții la Spitalul Județean Botoșani, în dosarul privind posibile angajări pe bani: managerul, adus la birou cu mascații Procurorii Direcției Generale Anticorupție au descins, marți dimineață, la locuinţa managerului Spitalului Județean Botoșani, medicul Monica Adăscăliţei, dar şi în biroul acesteia din cadrul unităţii medicale. Perchezițiile au loc în dosarul ce vizează posibile angajări pe bani, pornit în luna decembrie a anului trecut. Managerul Spitalului Judeţean din Botoșani a fost adus marți la birou cu mascații. „Au făcut o percheziţie domiciliară, încă nu ştiu nimic”, a declarat medicul Monica Adăscăliţei în momentul în care a ajuns la spital, potrivit Monitorul de Botoșani.
„Ar trebui ca lumea să știe că tulburarea bipolară se poate trata, că poți duce o viață liniștită” Ecaterina are 34 de ani de-abia împliniți. La 23 de ani a fost diagnosticată cu schizofrenie, în România. Trei ani mai târziu, a fost diagnosticată cu tulburare bipolară, în Italia. A fost internată și la noi, și la ei și face o comparație a felului în care a fost tratată, ca pacient psihiatric, în cele două țări. Mai povestește și cum a început totul, cum se simte când e în etapa maniacală și cum a fost părăsită imediat după nuntă din cauza bolii.
Câte transplanturi s-au făcut anul acesta în România? Ușoară creștere față de anul trecut 53 de transplanturi s-au realizat anul acesta în România, dintre care 39 de la donatori în moarte cerebrală (au fost 14 astfel de donatori) și 14 de la donatori vii (dintre care 3 donatori pediatrici), a anunțat luni președintele Agenției Naționale de Transplant, Genady Vatachki, care spune că vorbim despre o ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului trecut.
Ce salarii vor avea angajații din spitale după creșterile din 2024? Surpriză: asistenții medicali și infirmierii, nu medicii, au obținut cei mai mulți bani în plus Angajații din sistemul sanitar au obținut anul acesta bani în plus la salarii, după ce sindicatele au organizat proteste în stradă, la începutul anului, și au amenințat cu declanșarea grevei generale. Poate în mod surprinzător, cel puțin procentual, cele mai mari creșteri de salarii au fost obținute nu de către medici, ci de asistenții medicali (40%), infirmieri (40%), brancardieri (45%), medici rezidenți (25%), precum și de biologi, chimiști, psihologi și fiziokinetoterapeuți (25%).
Sindicatele din sănătate, fiecare cu protestul său: un sindicat face referendum pentru grevă generală, cu toate că altul a bătut palma cu Guvernul pe creșteri de salarii Federaţia sindicală Solidaritatea Sanitară desfășoară un referendum în cadrul căruia își invită membrii să voteze dacă doresc sau nu să declanșeze greva generală. Sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară au continuat protestele și amenință cu greva generală cu toate că Sanitas, cealaltă mare federație sindicală din sistemul sanitar, s-a mulțumit cu creșterile salariale oferite de Guvern și a renunțat la proteste încă de la finalul lunii ianuarie.
„La 21 de ani, când mama a aflat că voi avea un copil din flori, m-a dat afară din casă” Din fericire, atunci când treceam prin situații dificile ca mamă singură, când prezența masculină ar fi făcut lucrurile să fie mult mai ușoare, nu îmi dădeam seama că este greu. Eram concentrată să le rezolv, să trec de ele și apoi să mă bucur și să-mi pot savura victoriile.
Nedreptatea la muncă este o sursă importantă de stres cronic. Cum o rezolvăm Jobul răspunde nevoilor noastre de bază, dar și nevoii de apartenență, de sens, relații, stimă de sine, creștere. Toate cu condiția unei plăți corecte a contribuției, a aprecierii, relațiilor sănătoase, spațiului de creștere și dezvoltare etc. Rămânem și dacă angajatorul nu ne poate oferi aceste condiții? Cu ce preț? Iată cum putem rezolva situațiile neplăcute și nedreptatea la muncă.
Spitalul Floreasca anunță că „va respecta legea” în cazul chirurgului urmărit penal după ce și-a înțepat un coleg în sala de operație Spitalul de Urgență Floreasca arată, într-un comunicat de presă, că punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva chirurgului Sorin Păun „nu echivalează cu trimiterea în judecată penală, cele două instituții având reglementări diferite și constituind etape diferite ale acțiunii penale”. Spitalul adaugă că până la stabilirea vinovăției „printr-o hotărâre definitivă a instanței de judecată, orice persoană este considerată nevinovată”.
Tiroidita postpartum, „sora” mai puțin cunoscută a depresiei postpartum. De ce femeile care au născut, dar și cele care suferă de infertilitate ar trebui să treacă și pe la endocrinolog Nașterea și perioada de lăuzie reprezintă o etapă importantă în viața fiecărei femei, iar o afecțiune destul de frecventă care apare adesea în această perioadă, de multe ori fără să fie luată în seamă, este tiroidita postpartum, care se instalează la anumite categorii de femei în primul an după naștere și este legată de autoimunitatea tiroidiană, atrage atenția conf. dr. Diana Loreta Păun, medic primar endocrinolog la Institutul C. I. Parhon din București.

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Contributors
Euractiv
WebPR


Bloguri HotNews
citeste mai multe www.hotnews.ro/bloguri

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by