SANATATE
Vrei spital bun? Ia trenul de București. Cum am ajuns să visăm la spitale noi, dar să dăm rateu cu cele pe care le avem Vara acestui an a fost marcată de tragedii care au arătat, încă o dată, limitele sistemului românesc de sănătate. După ce o femeie a născut pe trotuar în fața Spitalului Urziceni, iar alta a fost lăsată, efectiv, să moară pe un pat de spital în Maternitatea Botoșani, incendiul de la Crevedia, produs la sfârșitul lunii august, a apăsat și mai puternic degetul pe o rană care ne doare de mult.
OUG-ul prin care se elimină taxa de 10% pentru anumite concedii medicale nu a apărut încă în Monitorul Oficial / Surse: CNAS a cerut clarificări Ordonanța de urgență adoptată joi de Guvernul Ciolacu pentru a elimina taxa de 10% pe concediile medicale în cazul mamelor cu copii bolnavi, al gravidelor, al pacienților cu afecțiuni oncologice și în cazurile de urgență întârzie să fie publicată în Monitorul Oficial. Surse guvernamentale au precizat luni pentru HotNews.ro că CNAS consideră că forma adoptată de Guvern nu definește clar ce categorii de asigurați nu vor mai plăti CASS la concedii medicale.
„Am avut neșansa să întâlnesc un medic pe care n-aș vrea să-l mai întâlnească cineva vreodată”. Destinul unei tinere cu boala Gaucher Daniela Zlatea are 32 de ani, un soț și doi copii. E în grafic pentru o femeie de vârsta ei. Daniela mai are și boala Gaucher, un picior mai scurt și o poveste lungă în legătură cu tratamentul pentru această boală rară, despre care în România nu se știa mare lucru atunci când ea a fost diagnosticată.
Fii atent la relație, nu la copil! Tata și mama nu sunt doar două persoane. Tata și mama sunt două relații. Iar la celelalt fir al relației este copilul. Este ceva ce am înțeles cu greu atunci când am devenit tată. În viața mea a apărut un copil, dar și o relație pe care nu am știut să o gestionez. Mi-a fost frică să nu eșuez și am realizat rapid că doar ce i-am transmis prin gene nu imi va fi de mare ajutor.
Scrisoare deschisă a pacienților cronici către autorități: Bugetele programelor de sănătate, cu zeci sau sute de milioane mai mici decât anul trecut. Vom mai beneficia de acces la investigații și tratament? Asociația Transplantaților din România atrage atenția, într-o scrisoare deschisă adresată „responsabililor de finanțarea sănătății”, că bugetele pentru programele naționale și curative de sănătate în 2024 sunt mai mici cu sute/zeci de milioane de lei comparativ cu anul trecut, în condițiile în care „numărul de pacienți cronici și prețul tuturor elementelor de cost cresc”. Pacienții se întreabă dacă, în aceste condiții, vor mai avea acces la investigații și tratament până la finalul anului.
De ce sunt necesare acțiuni urgente pentru a combate rezistența la antimicrobiene – raport / „Ar putea costa lumea peste 400 miliarde de dolari pe an” Liderii politici ignoră pericolul tot mai mare al rezistenței la antimicrobiene, care ar putea duce la o catastrofă economică și de sănătate fără precedent, a avertizat joi un grup de lucru la nivel înalt, citat de AFP.
„Bolile cronice nu înseamnă doar cancer!”. Asociațiile de pacienți critică dur decizia Guvernului de a elimina impozitul pe concedii medicale doar pentru anumite categorii Cele mai importante asociații de pacienți din România critică dur decizia Guvernului de a elimina impozitarea cu 10% a concediilor medicale doar pentru anumite categorii. „Boli cronice nu înseamnă doar cancer. La fel de invalidante sunt și alte boli, precum bolile cardiovasculare, AVC, scleroza multiplă, boli rare sau inflamatorii reumatismale. Ca să nu mai menționăm tuberculoza sau HIV/SIDA”, atrage atenția Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice. Repezentanții pacienților anunță că vor ataca „pe toate căile posibile” această lege, care reprezintă „cea mai mare discriminare din istoria recentă a României”.
Patru sfaturi pentru interacțiunea cu persoanele dificile Deși nu sunt interacțiuni plăcute, adesea avem de-a face cu persoane dificile. Este de ajutor să știm că în mare parte comportamentul acestora este despre ele și nu despre noi, dar acest lucru nu înseamnă că nu vom fi deranjați de el. Iată câteva strategii în comunicarea cu persoanele dificile.
Ministerul Sănătății a semnat Ordinul prin care aprobă funcționarea spitalului construit de Asociația Dăruiește Viață, la 4 luni după ce construcția și dotarea spitalului au fost gata
Ministerul Sănătății a semnat, joi, Ordinul prin care aprobă noua structură a Spitalului de Copii Marie Curie - clădirea construită de Asociația Dăruiește Viață exclusiv din donații și sponsorizări, care va găzdui primul spital de Oncologie și Radioterapie pediatrică din țară. Aprobarea Ordinului vine după ce, în ultimele zile, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață - Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu - au acuzat public faptul că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, tărăgănează semnarea Ordinului care, împreună cu avizul DSP, va permite intrarea primilor copii în spital.
Guvernul a eliminat taxa pe concediile medicale, în anumite cazuri. Ciolacu: Dacă e nevoie chemăm toată conducerea CNAS să lucreze azi Guvernul va elimina joi, prin ordonanță de urgență, impozitul de 10% pe concediile medicale, introdus prin ordonanță în decembrie, în cazul mamelor cu copii bolnavi, a gravidelor, a pacienților cu afecțiuni oncologice și a cazurilor de urgență. „Dacă este nevoie, chemăm toată conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să lucreze azi la Guvern”, a declarat joi premierul Marcel Ciolacu.
Cazurile de cancer de prostată se vor dubla în următorii ani, avertizează un studiu / Care sunt cauzele Acest lucru se va întâmpla în special în țările mai puțin bogate, potrivit unui studiu publicat în The Lancet, care explică această tendință prin îmbătrânirea previzibilă a populației, citează AFP. Pentru bărbații din România, care intră și ea în „țările mai puțin bogate” invocate în studiu, una dintre soluții sunt să facem analize cu frecvență mai mare. Depistarea timpurie a problemelor la prostată crește substanțial posibilitatea de vindecare, arată studii concordante.
Ce înseamnă să trăiești cu scleroză multiplă în România. Trei femei și poveștile lor Isabelle, Alexandra și Ana sunt trei dintre româncele diagnosticate cu scleroză multiplă. La ele, totul a început la 23 de ani. Viața a fost cu totul alta după ce au avut primul puseu, iar drumul de la primele simptome până la diagnostic a fost plin de provocări și a lăsat traume.
O femeie însărcinată a murit la Spitalul Judeţean Bacău la 24 de ore de la internare / Partenerul ei a depus plângere la poliție, acuzând medicii că i-au spus că are o cădere psihică O femeie de 38 de ani, gravidă în 16 săptămâni în urma unei fertilizări in vitro, a murit în Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, la 24 de ore după ce a fost internată, partenerul acesteia acuzând că medicii au pus durerile ei pe seama unei afecțiuni psihice, relatează News.ro și Digi24.
Fumatul de iarbă. De criticat sau nu neapărat? Germania a devenit a treia țară din Uniunea Europeană unde este legal canabisul în scop recreațional, după Malta în 2021 și Luxemburg în 2023. În România, părerile sunt împărțite, când vine vorba despre fumat de iarbă – canabis, marijuana sau weed: o majoritate care condamnă consumul și consumatorii ca și cum fumatul ar fi unul dintre cele mai rele lucruri din lume și o minoritate în creștere, care privește consumul cu o foarte mare relaxare. Ne-am întrebat dacă există și o zonă gri între cele două extreme, dacă fumatul e atât de rău pe cum spun unii sau dacă e atât de bun pe cum spun alții. Ca să înțelegem care e treaba cu fumatul de iarbă, cât de relaxat putem să-l privim, care e punctul în care el devine problematic și cât de mari sunt daunele pe care le poate cauza consumul acestei plante, am stat de vorbă cu trei consumatori cu experiențe diferite și cu trei specialiști – toți trei psihiatri, iar doi dintre ei și psihoterapeuți specializați în adicții.
Autismul e dincolo de 2 aprilie: 1 din 36 de copii se naște cu autism. Să ne pregătim pentru asta! Dacă tot e ziua autismului, hai să petrecem, hai să ne bucurăm, hai să ne dăm în stambă, să ne țină lumea minte tot anul. La mulți ani, David, la mulți ani tuturor persoanelor cu autism! Nu uitați că voi nu sunteți „defecți”, ci lumea în care v-ați născut este complet imperfectă și incapabilă să facă vreun compromis de dragul vostru.
România mai are 3 milioane de doze de vaccin anti-COVID. Aproximativ 7 milioane au fost sau urmează să fie distruse Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila anunţă, luni seară, că circa 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost distruse sau urmează să fie distruse în perioada următoare, iar 3 milioane de doze mai sunt în depozite. În ceea ce priveşte procesul intentat de Pfizer pentru vaccinurile pe care România a refuzat să le mai cumpere, Rafila speră să se ajungă la o soluţie, scrie News.ro.
De ce nu a construit statul spitale în ultimii ani? Răspunsul lui Alexandru Rafila Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că statul român nu a construit spitale din același motiv „pentru care nu am construit autostrăzi”. El a spus că România s-a blocat în termene și achizițiile publice.
INVESTIGAȚIE Misterul sponsorizărilor de la industria farma pentru Societatea medicală condusă de ministrul Alexandru Rafila. Pe site apar 6 companii farma drept sponsori. Rafila spune că nu există În aprilie 2023, noiembrie 2023 și martie 2024, mai multe companii farma apar, chiar pe site-ul oficial al evenimentelor, drept parteneri sau sponsori ai conferințelor Societății Române de Microbiologie, conduse de Alexandru Rafila. În răspunsul oficial pentru cititorii HotNews.ro, demnitarul susține că „Societatea Română de Microbiologie și Societatea Română de Epidemiologie nu au beneficiat de sponsorizări din partea companiilor farmaceutice în ultimii ani”.
CNAS are bani doar pentru primele 9 luni ale anului. Bugetul Casei nu acoperă ultimul trimestru - președintele instituției, Valeria Herdea Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are fonduri doar pentru primele nouă luni ale anului, nefiind acoperit ultimul trimestru, a afirmat luni preşedintele CNAS, Valeria Herdea, la o dezbatere organizată de Profit.ro.
Naștere de gemeni la "Cuza Vodă", Iași. "Copiii sunt acum bine datorită oamenilor buni și pregătiți de acolo" O mămică de 23 de ani a povestit pentru Totul Despre Mame cum a decurs nașterea băieților ei, după o sarcină în care nu a fost scutită de probleme. După un eșec la spitalul din Suceava, mama a născut la Iași, în condiții de siguranță, pentru ea și pentru copii. Redăm povestea de naștere, așa cum a fost scrisă de tânăra mamă:

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Contributors
Euractiv
WebPR


Bloguri HotNews
citeste mai multe www.hotnews.ro/bloguri

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by