SANATATE
Cauza unei boli cardiace grave la femeile însărcinate, descoperită de cercetătorii de la Harvard O formă de insuficienţă cardiacă ce apare la sfârşitul sarcinii sau la începutul perioadei postnatale, cardiomiopatia peripartum (PPCM), este o cauză majoră de deces maternal. Într-un nou studiu, cercetătorii americani de la spitalul Mass General au descoperit că nivelurile ridicate de proteine legate de îmbătrânirea celulară în sânge şi în placentă sunt legate de această formă de insuficienţă cardiacă, transmite News.ro.
Județele din România unde numărul medicilor la privat l-a depășit pe cel de la stat Numărul medicilor din sistemul public aproape dublu față de cel din sistemul privat, dar aceștia sunt concentrați în marile orașe. În 2000, în sistemul privat erau 21.000 de medici, față de aproximativ 40.000 la stat, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
De ce tot mai mulți români se confruntă cu simptome de alergie din ce în ce mai severe în această primăvară? Primăvara este, în mod tradițional, începutul sezonului de alergii. Anul acesta, parcă mai mult ca oricând, tot mai multe persoane din jurul nostru se plâng de faptul că se confruntă cu simptome de alergie din ce în ce mai agresive. Și vorbim inclusiv despre persoane care nu au mai avut astfel de probleme, în trecut. Care sunt însă cauzele? Ce simptome ar trebui să ne pună pe gânduri și să ne trimită la medic? Și în ce măsură avem acces, în România, la teste de diagnostic și la tratament? Încercăm să găsim răspunsurile împreună cu prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, medic primar alergolog și președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică.
Dintre medicii tineri, 57% spun că preferă să emigreze. De ce pierdem și mult personal mediu din sănătate? Întrebați, doctorii sub 35 de ani declară în proporție de 57,5% o intenţie probabilă (40,3%) sau una sigură (17,2%) de a emigra, arată un un studiu dat publicităţii de Colegiul Medicilor din România. Potrivit cercetării, tendinţa declarată de a emigra scade odată cu vârsta medicului.
Colegiul Medicilor explică în ce constă ancheta pe care o face la Spitalul Sf. Pantelimon, după decesele a 17 pacienți în secția ATI Colegiul Medicilor Bucuresti explică, vineri, într-un comunicat de presă, care sunt etapele și procedura aferente cercetării desfășurate la Spitalul de Urgență „Sfântul Pantelimon”, în urma acuzațiilor lansate de directorul de îngrijiri al unității medicale privind decesele a 17 pacienți în secția de Terapie Intensivă.
Bolile cronice netransmisibile, o provocare: în România, produc de 2,5 ori mai multe decese decât în UE Bolile cronice netransmisibile reprezintă o provocare majoră pentru sistemul de sănătate, iar impactul acestora asupra societății este impresionant: peste 90% din decesele cauzate la nivel european sunt determinate de aceste maladii, iar în România decesele din cauze tratabile au fost de 235 la 100.000 de locuitori, ceea ce reprezintă de 2,5 ori mai mult decât media UE.
Rafila despre ancheta internă de la Spitalul Sf. Pantelimon, care nu a constatat nereguli după decesul a 17 pacienți: „Nu am motive să consider că nu a fost obiectivă” Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că nu are niciun motiv să creadă că rezultatele anchetei interne de la Spitalul Sfântul Pantelimon „nu au fost obiective”. O anchetă mai amănunţită va fi cea a Colegiului Medicilor, care va fi gata săptămâna viitoare, a mai precizat joi ministrul Sănătății, citat de News.ro.
Ministrul Rafila întrebat despre cazul dr. Cîrstoiu: „Ar trebui o declaraţie a medicilor din spitale că nu direcţionează pacienţi la privat” „Trebuie stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicabile”, a spus joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pe fundalul discuției din societate, care decurge din parazitarea sistemului public de sănătate, inclusiv prin mutarea pacienților de la stat la privat.
Psiholog: „Sarcasmul este o sabie cu două tăișuri”. Ce ascunde o persoană sarcastică În viața de zi cu zi întâlnim sarcasmul în diverse variante: poate fi o mască, un mecanism de apărare, o formă de comunicare pasiv-agresivă, o nevoie de a atrage atenția, de a domina conversația sau pur și simplu o dorință de a strecura o mică ironie. Este interesant de văzut felul în care ne influențează intimitatea emoțională și relațiile cu cei apropiați și e util să identificăm nevoile ascunse care ne împing să îl folosim. Ne ajută să știm și cum putem recunoaște și corecta micile derapaje ale acestui comportament, astfel încât să ne facem înțeleși și să ne înțelegem mai bine cu cei din jur.
Donarea de organe salvează vieți, dar e un subiect tabu, ținut la capac în România. Care sunt marile motive? Românii par să fie mai deschiși față de ideea de a dona organe, comparativ cu anii trecuți. Medicii susțin că familiile sunt mai empatice și mai sensibile la astfel de propuneri venite din partea specialiștilor în terapie intensivă. Dar, mărturie stau și cifrele înregistrate în primele trei luni din acest an.
Guvernul a dat aviz negativ pe proiectul de lege care penaliza practica trimiterii pacienților de la stat la privat Investigația Hotnews privind practica medicului Cătălin Cîrstoiu de a-și chema pacienții de la stat la clinica privată a readus în dezbaterea publică un fenomen cunoscut de decenii în sistemul de sănătate. Este vorba de parazitarea sistemului public de cel privat, făcută inclusiv (dar nu numai) prin intermediul medicilor care lucrează în paralel în ambele sisteme.
Ministerul Sănătății anunță „concluziile raportului Corpului de Control” la spitalul Pantelimon, fără vreo referire la cei 17 pacienți decedați / Ce spune Comisia internă de analiză a Spitalului Corpul de Control al Ministerului Sănătății a concluzionat, în urma acuzațiilor privind decesul a 17 pacienți în secția ATI a Spitalului de Urgență Sf. Pantelimon după presupusa reducere a dozei de Noradrenalină, că „sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză”. La rândul său, Comisia internă de analiză a Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Bucureşti nu a constatat "nicio abatere profesională", subliniind că s-au respectat toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente, iar „datele apărute în presă sunt generate de o stare conflictuală permanentă atât la nivelul conducerii spitalului, cât şi a Secţiei ATI".
Dăruiește viață. Ce hopuri urmează acum pentru cel mai nou spital din România Aproape 2.200 de zile. Atât i-a luat Asociației „Dăruiește Viață” să construiască de la zero o unitate sanitară dotată la cele mai înalte standarde. În acest timp, la Ministerul Sănătății au trecut 12 miniștri.
„Blestemat să fie cancerul care a luat-o pe mama de lângă mine când aveam 6 ani! Acum, când am devenit mamă, îmi este cel mai greu fără ea” Să fii mamă după ce toată viața ai tânjit după propria mamă este copleșitor. În primele luni ale maternității te confrunți cu provocări noi, cu un amalgam de sentimente și gânduri, cu schimbări fizice și emoționale care te epuizează. Iar peste toate acestea, stă senzația că trebuie și că vrei din tot sufletul să-i oferi copilului tău ceea ce ție ți-a lipsit aproape toată viața: dragostea de mamă.
Spitalul Dăruiește Viață a început să trateze primii copii: „Un loc al speranței. Sperăm ca părinții să nu își mai dorească să își trateze copiii în străinătate, ci să vină aici” Primii 50 de copii au început să fie tratați în spitalul construit din donații de Asociația Dăruiește Viață, care și-a deschis porțile pentru micii pacienți după ce a primit toate avizele de funcționare. Cei 50 de copii au fost mutați în noua clădire din spitalul Marie Curie. „Un vis al celor peste 350.000 de oameni care s-au alăturat acestei nebunii, al celor peste 8.000 de companii. Este o bucurie pentru copii - la 7:00 dimineața erau în camera de joacă. Știu povestea unui copil care, pe secția veche, stătea nemișcat în pat și care s-a ridicat pentru prima dată și a venit în camera de joacă. Mai este povestea unui copil care nu vorbea și a scos primele cuvinte în dimineața aceasta”, a povestit marți Carmen Uscatu, președintele și fondatoarea Asociației Dăruiește Viață.
„Nu știm ce statistici a consultat premierul”. Din 2013, speranța de viață la bărbații români este în stagnare, iar la femei abia crește. Ce se întâmplă cu sistemul de sănătate? Premierul Marcel Ciolacu a spus recent, la Institutul Fundeni, că „dacă ne uităm pe statistici suntem cel mai bolnav popor din lume”. Un reputat specialist român în demografie, Vasile Ghețău, pornește de la această declarație și arată, cu date statistice, spre ce se îndreaptă România.
Rafila continuă să acuze că spitalul Dăruiește Viață „nu are toate documentele”, deși l-a autorizat. Replica Oanei Gheorghiu: „Sper ca acest atac al unui ministru asupra unui proiect al societății civile să primească reacția cuvenită” Vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață, Oana Gheorghiu, îi dă replica ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, după ce acesta a afirmat, sâmbătă, într-o emisiune la Prima Tv, că spitalul pentru copii bolnavi de cancer construit din donații și sponsorizări nu este al fundaţiei Dăruieşte Viaţa, ci este „o clădire a spitalului Marie Curie”. Rafila, care spune că fundația are meritul de a fi adunat banii necesari și a angaja un constructor, a acuzat faptul că spitalul „nu are toate documentele”, precum și „presiune mediatică” pentru ca acesta să fie autorizat. De cealaltă parte, Oana Gheorghiu spune că „domnului Rafila i s-a cerut doar să aibă amabilitatea de a-și pune semnătura pe o structură, construită nu de domnia sa sau de ministerul pe care-l conduce, ci prin efortul societății civile, dar asta i s-a părut a fi presiune mediatică”.
„Am născut la Fălticeni și a fost mai bine decât în Italia. Au gestionat bine o pacientă incomodă, ca mine” Tina, o româncă care a născut și în Italia, și în România, ne-a scris cum a decurs nașterea ei prin cezariană la Fălticeni, impresionată fiind de faptul că experiența ei a fost mai bună decât cea anterioară. Tina admite că a fost o pacientă dificilă, dar spune că toată lumea s-a purtat cu ea ireproșabil. Redăm povestea de naștere, așa cum a fost scrisă de mamă:
"Toata viața mea am fost un people pleaser, până am căzut într-o depresie profundă." O poveste despre invidie, rușine, neputință Sabina are 35 de ani. Când a epuizat toată energia pe care o direcționa ca să le facă celorlalți pe plac, a intrat în depresie și s-a apucat de terapie. Mai târziu, soțul ei a trecut prin ceva asemănător. În timp ce pe ea nimeni nu a înțeles-o, lui toți i-au fost alături. La început s-a bucurat pentru că-l poate sprijini pe soțul ei, însă, în timp, a apărut și altceva: invidia.
Cazul deceselor de la Spitalul Sf. Pantelimon. Audierile, reluate luni de anchetatori Procurori ai Parchetului Tribunalului Bucureşti şi poliţişti de la Serviciul Omoruri au reluat luni audierile în dosarul penal deschis în urma acuzațiilor lansate de un asistent medical că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Sf. Pantelimon din București ar fi decedat „circa 20 de pacienți” cărora le-ar fi fost redusă doza de Noradrenalină, medicament care îi ține în viață pe bolnavii intubați. Conform ministrului Sănătății și reprezentanților spitalului, în acel interval la unitatea medicală au murit 17 pacienți.

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Contributors
Euractiv
WebPR


Bloguri HotNews
citeste mai multe www.hotnews.ro/bloguri

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by