ENERGIE
Ministerul Energiei a lansat două scheme de finanțare de peste 800 de milioane de euro pentru producția de energie regenerabilă Ministerul Energiei a lansat marți două scheme de finanțare de peste 800 de milioane de euro din Fondul de Modernizare, pentru realizarea capacităților de producție de electricitate din surse eoliene, solare și hidro, potrivit unui comunicat al instituției.
Cum explică Ministerul Energiei decizia de a renunța la Radioactiv Mineral Măgurele: Nu găsim investitori și nu avem soluții de dezvoltare Ministerul Energiei vrea să renunțe la societatea Radioactiv Mineral Măgurele SA și să o transfere la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), aflată în coordonarea ministrului Economiei, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. Intenția ministerului are loc în condițiile în care în 2021, Ministerul Energiei s-a luptat cu Ministerul Economiei pentru a trece în subordinea sa Radioactiv Mineral Măgurele. La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Energiei spune că vrea să renunțe la companie fiindcă în afară de două contracte de antreprenoriat, nu a găsit alte surse de venit.
Prețurile din România la energie sunt printre cele mai mari din UE, raportate la puterea de cumpărare standard Facturile de energie electrică și gaze au scăzut în UE, în a doua jumătate a anului 2023, după creșterea masivă din 2022 declanșată de invadarea Ucrainei de către Rusia, arată datele Eurostat publicate joi. România se află printre țările cu cele mai mici prețuri la electricitate și gazele furnizate populației, însă clasamentul se schimbă puternic dacă le comparăm după puterea de cumpărare standard (purchasing power standard -PPS).
Top 10 motive pentru care nu ar trebui să ne bazăm exclusiv pe electricitate în transporturi și în sectorul rezidențial Realizarea unui mix energetic echilibrat este calea care asigură prețuri accesibile, siguranță în livrare și securitate în aprovizionare, spun reprezentanții Asociației Energia Inteligentă, care au realizat un top al motivelor pentru care nu este o ideee prea bună trecerea la utilizarea exclusivă a electricității în sectorul rezidențial și în transporturi.
România a realizat cea mai mare reducere a gazelor cu efect de seră din regiune. Agricultura poluează mai mult decât procesele industriale România a realizat cea mai mare reducere a gazelor cu efect de seră din regiune comparativ cu anul 1990, de la 257 m tone echivalent CO2 la 113 m tone echivalent CO2 în 2022. Raportat la populație, emisiile gazelor cu efect de seră au scăzut de la 11,1 tone per capita, la 5,9 tone per capita, potrivit unei analize Alpha Bank transmisă joi HotNews.ro.
România importă joi dimineață cât jumătate din producția internă de electricitate​ România importă joi dimineață o cantitate de electricitate egală cu 45% din producția internă, pe fondul unei producții foarte mici de energie din surse regenerabile, arată datele Transelectrica, analizate de HotNews.ro.
România a semnat cu Coreea de Sud un memorandum pentru cooperare în domeniul energiei nucleare România și Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înțelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, în prezența președinților celor două țări, informează Ministerul Energiei. Memorandumul de Înțelegere vizează cooperarea în domeniul nuclear, inclusiv îmbunătățirea echipamentelor nucleare, echipamente de securitate, combustibil nuclear, reactoare modulare mici (SMR) și gestionarea deșeurilor radioactive.
ANRE obligă prosumatorii să-și instaleze un al doilea contor, considerat inutil de către aceștia Toți prosumatorii vor trebui să-și instaleze, conform unui ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), un contor suplimentar, care ar urma să măsoare consumul de energie din producția lor proprie. În replică, prosumatorii spun că toate acele date sunt deja înregistrate de contorul pe care îl au acum, iar noile echipamente, care ar costa peste 100 de milioane de euro, sunt inutile și vor duce la scumpirea facturilor pentru toți românii.
De ce nu respectă România termenele Comisiei Europene / Ministerul Energiei recunoaște că există riscul ca planul privind clima să nu fie finalizat la timp Noile ținte energetice și climatice stabilite de Uniunea Europeană sunt dificil de pus chiar și pe hârtie, nu doar în practică, în cazul României. Pentru a se alinia Pactului Verde European, România trebuie să revizuiască, până pe 30 iunie, un document programatic esențial - Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2023-2030 (PNIESC), însă deja se pune problema să nu fie respectat termenul. Astfel, România riscă să ajungă în fața Curții Europene de Justiție.
România a exportat toată săptămâna electricitate către Ucraina în regim de urgență / Ce spune ministerul ucrainean al energiei
România a exportat electricitate către Ucraina, via Republica Moldova, pe tot parcursul acestei săptămâni și continuă și astăzi, în baza acordului bilateral pentru ajutor în situații de urgență, potrivit datelor Transelectrica și Moldelectrica, analizate de HotNews.ro.
Furt de energie în valoare de peste 2,7 milioane de lei din rețeaua Delgaz, în primul trimestru Reprezentanții Delgaz Grid, compania de distribuție a gazelor și a energiei electrice din grupul E.ON România, au descoperit 395 de cazuri de furt cu instalații improvizate, prejudiciul fiind de 2,7 milioane de lei, potrivit unui comunicat al companiei transmis HotNews.ro.
Hidroelectrica vrea să implice Masdar, companie din Emiratele Arabe Unite, în proiecte fotovoltaice Premierul Marcel Ciolacu a luat în deplasarea din Emiratele Arabe Unite și o echipă a companiei de stat Hidroelectrica, în frunte cu șeful ei Karoly Borbely. Hidroelectrica a convenit cu Masdar, o companie din Emiratele Arabe Unite, să dezvolte împreună proiecte de energie regenerabilă, de circa 2.000 MW, capacitate cât trei reactoare nucleare de la Cernavodă.
Unele case noi sunt niște „cotețe” din punctul de vedere al eficienței energetice, deși costă 250.000 de euro, spune un expert Deși costă peste 250.000 de euro și arată foarte bine, unele case noi sunt la nivelul anilor 1960 din punctul de vedere al eficienței energetice, spune Ionuț Chete, inginer specializat în eficiența energetică a clădirilor la Universitatea Politehnică din Goteborg, Suedia. Mai mult, deși urmează să intre în vigoare un standard de eficiență energetică pentru clădirile noi, primarii din comunitățile mici nici n-au auzit de așa ceva.
Grupul Emma își extinde afacerile din România și în zona producției de țiței și gaze / Consiliul Concurenței a aprobat achiziția Stratum Energy România Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Emma Lambda Limited, Cipru, parte a grupului ceh Emma, preia Stratum Energy România LLC, SUA, cu sucursalele și subsidiarele acesteia. Astfel, grupul Emma, care deține mare parte din furnizarea de gaze și electricitate din România, își extinde afacerile și în zona producției de gaze.
Un director din Ministerul Energiei explică de ce nicio companie nu este interesată de hidrocentrala Tarnița, „proiectul de suflet” al lui Burduja Realizarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești costă prea mult și nu se justifică prețul, spune Cristian Ilie, director de Eficiență Energetică în Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Sebastian Burduja, a declarat această hidrocentrală ca fiind proiectul său de suflet și a încercat de două ori să atribuie o licitație pentru realizarea studiului de fezabilitate, însă nimeni nu a venit până acum să depună oferte
Premier Energy Group, compania care a preluat CEZ Vânzare, se listează pe bursă Premier Energy Group a anunțat joi intenția de a lansa o ofertă publică inițială (IPO) de acțiuni ordinare pe Bursa de Valori București (BVB). Premier Energy este o companie cu multiple achiziții pe piața gazelor și energiei electrice din România, controlată de cehii de la Emma Capital. Listarea are loc la scurt timp după finalizarea achiziției CEZ Vânzare, un furnizor de electricitate și gaze cu un portofoliu de 1,2 milioane de clienți.
Proiectul reactoarelor mici de la Doicești a fost blocat de Ministerul Energiei, în ședința acționarilor -UPDATE Ministerul Energiei a blocat, în ședința de miercuri a Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica, toate punctele, de pe ordinea de zi, legate de proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești. Unul dintre puncte era aprobarea deciziei privind continuarea proiectului. Practic, acest punct, la fel ca și celelalte, nu a primit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobat. UPDATE Ministerul Energiei a revenit cu un comunicat prin care spune că propunerile despre mini-reactoare vor fi rediscutate într-o ședință ulterioară și că este "nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului".
Un mare furnizor de energie trimite oferte înșelătoare clienților / ANRE spune că e legal
„Ne bucurăm ori de câte ori venim cu vești bune pentru tine. Vei beneficia de un preț mai mic” - așa începe o notificare transmisă de furnizorul de energie E.ON clienților cărora urmează să le expire contractul. Noua ofertă nu conține însă tarife mai mici așa cum compania recunoaște, într-un răspuns pentru HotNews.ro.
Transelectrica a inaugurat linia electrică Porțile de Fier – Reșița / Compania spune că este cea mai complexă lucrare în infrastructura energetică din ultimii 30 de ani Transportatorul național de energie Transelectrica SA a inaugurat, marți, Linia Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița. Transelectrica susține că este cea mai complexă linie electrică aeriană, din punct de vedere tehnic, și unul dintre cele mai dificile proiecte realizate în infrastructura energetică din România, în ultimii 30 ani. Traseul acesteia traversează în cea mai mare parte zonă muntoasă, cu teren accidentat și greu accesibil.
​Premier Energy finalizează preluarea CEZ Vânzare, un furnizor de energie cu 1,2 milioane de clienți / Ce se întâmplă cu acești consumatori Premier Energy anunță finalizarea achiziției CEZ Vânzare, un furnizor de electricitate și gaze cu un portofoliu de 1,2 milioane de clienți, care își schimbă denumirea în Premium Energy Vânzare. Tranzacția și schimbarea proprietarului nu au niciun impact asupra prevederilor contractuale dintre companie și clienții săi, angajați, furnizori sau parteneri.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors
WebPR
Bloguri HotNews
citeste mai multe www.hotnews.ro/bloguri



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by