ENERGIE
O comparație între titluri de stat și contractele pentru diferență în energie / Răzvan Nicolescu, expert: Generozitatea statului este surprinzatoare Investițiile în contractele pentru diferența la energie sunt mult mai avantajoase decât cele în titluri de stat, susține Răzvan Nicolescu, expert în energie, după ce a făcut o comparație a acestora. "Generozitatea statului este surprinzatoare în condițiile în care în ultimii doi ani s-au instalat câteva mii de MW, fără ca această schemă de garantare să existe", mai spune Nicolescu.
Cazul E.ON: Cum vrea să răscumpere statul, prin companiile sale, ce a privatizat în urmă cu 20 de ani E.ON România dorește să vândă afacerea legată de furnizare gaze și electricitate, iar acest lucru face parte din strategia grupului german care urmărește să se concentreze pe zona de distribuție, potrivit informațiilor HotNews.ro. Oficial, E.ON nu comentează nimic legat de posibile înțelegeri cu potențiali cumpărători ai furnizorului E.ON Energie, însă există interes cert din partea statului român să redevină, prin companiile sale, proprietarul acestuia. HotNews.ro a scris, în premieră, că Romgaz este interesat de furnizarea de la E.ON România, însă ar mai exista o companie de stat care dorește să intre în această afacere: Hidroelectrica.
Cum a devenit o companie privată partenerul statului român în proiectul minireactoarelor de la Doicești? / Ce spune Nova Power and Gas Pe fondul semnelor de întrebare din spațiul public, HotNews.ro a întrebat compania Nova Power and Gas cum a ajuns partenerul statului român în proiectul reactoarelor modulare de la Doicești, cu 50% din acțiuni. Compania spune că a achiziționat în anul 2021 terenul și activele de la Doicești (o fostă termocentrală pe cărbune care nu mai funcționa de 15 ani) cu scopul de a construi o centrală pe gaze care să funcționeze împreună cu parcul fotovoltaic de acolo. Preluarea activelor a fost finalizată la sfârșitul anului 2021, iar, în februarie-martie 2022, au început discuțiile pentru ca amplasamentul să găzduiască minireactoarele nucleare, mai spune compania. În septembrie 2022, Nuclearelectrica și Nova înființează compania de proiect RoPower, deținută în mod egal de cele două companii.
Burduja: Vom abroga „taxa pe soare”. Comisia Europeană ne-a răspuns că nu este obligatorie Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanță de urgență a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a afirmat luni Sebastian Burduja, ministrul de resort. Aceasta după ce Comisia Europeană a răspuns că fiecare țară poate decide dacă introduce sau nu această taxă.
Un bucureștean a stat anul trecut în beznă 40-50 de minute, în medie / Cât a costat modernizarea stației care alimentează Guvernul cu electricitate PPC România (fosta Enel) a finalizat modernizarea stației de transformare București Nord, aflată în zona Dorobanți, în spatele Guvernului. Lucrările au început în 2009 și au totalizat 70 de milioane de lei. De aici își vor lua electricitate peste 73.000 de consumatori din București, printre care și instituții-cheie precum Guvernul, BNR și Televiziunea Română.
​EXCLUSIV Romgaz ar putea cumpăra furnizarea de gaze și electricitate de la E.ON, ceea ce înseamnă peste 3 milioane de clienți - Surse / Șeful companiei: Prospectăm piața Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, intenționează să-și extindă afacerile pe zona de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale. Compania analizează varianta de a achiziționa un business deja matur, în atenție fiind furnizarea gazelor naturale și electricitate de la E.ON Energie, au declarat pentru HotNews.ro surse convergente din piață. E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România, cu un portofoliu de circa 3,4 milioane clienți.
Bulgaria a ratificat acordul de construire în parteneriat cu SUA a două reactoare noi la centrala nucleară de la Kozlodui Parlamentul bulgar a ratificat joi un acord încheiat cu SUA pentru construcţia a două noi reactoare nucleare - de 1.000 de megavaţi fiecare - la centrala nucleară de la Kozlodui, cu un cost estimat de 15 miliarde de dolari, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
Starea pieței electricității și gazelor, după criza energetică: Producție record de regenerabile, consum mult mai mic, prețuri în scădere Criza energetică, provocată de Rusia prin manipularea livărilor de gaze și invadarea Ucrainei, a dus la schimbări majore pe piețele energetice din Europa, într-un timp scurt. În primul rând, dorința de a scăpa cât mai rapid de dependența rusească a determinat creșteri record ale surselor regenerabile, scopul fiind înlocuirea gazului și cărbunelui, dar și scăderi mari de consum, reiese din ultimele rapoarte ale Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER).
Liderii europeni vor relansarea energiei nucleare în UE, dar problemele persistă Liderii europeni şi experţii în domeniul energiei ar urma să facă joi un apel pentru relansarea energiei nucleare, la Summitul Energiei Nucleare de la Bruxelles, în încercarea de a reface o industrie europeană după mai mulţi ani de declin constant, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Un magnat al cărbunelui construiește cel mai mare parc fotovoltaic și eolian din lume, în India / Va fi de cinci ori mai mare decât Parisul și vizibil din spațiu O companie din concernul deținut de Gautam Adani, al doilea cel mai bogat om din Asia (cu o avere estimată la 100 de miliarde de dolari), construiește în India cel mai mare parc de energie regenerabilă din lume, format din panouri fotovoltaice și turbine eoliene. Cu o suprafață de cinci ori mai mare decât cea a Parisului, centrala va fi vizibilă din spațiu și va genera electricitate suficientă pentru a asigura consumul total al unei țări precum Elveția sau Belgia, scrie CNN.
Combinatul Azomureș vrea să ajungă la capacitate maximă până la vară și face angajări. Ce salarii și ce prime primesc angajații companiei Producătorul de îngrășăminte chimice Azomureș, cel mai mare consumator de gaze din România, vrea să funcționeze la capacitate maximă din această vară, față de 50% acum, și recrutează ingineri și operatori industriali, a declarat, pentru HotNews.ro, Ovidiu Maior, purtătorul de cuvânt al companiei.
Sobele vor fi înlocuite treptat cu pompe de căldură / Comisia Europeană: Jumătate dintre instalatori vor trebui recalificați / Ce planuri are România Pompele de căldură sunt esențiale pentru tranziția către o energie curată și pentru atingerea obiectivelor europene de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, consideră Comisia Europeană. Treptat, acestea vor ajunge să încălzească tot mai multe clădiri. Planul României este ca actualele sobe pe lemne să fie înlocuite în principal cu pompe de căldură.
Palatul Parlamentului, facturi de 16,2 milioane de lei la energie anul trecut / Instituția vrea să-și facă centrală pe gaze și să utilizeze inteligența artificială. Care este marea problemă a clădirii Palatul Parlamentului, a treia cea mai mare clădire din lume, a plătit anul trecut, în total, 16,2 milioane de lei pentru energie electrică și termică, potrivit datelor furnizate la solicitarea HotNews.ro. Administratorii clădirii au în plan construirea unei centrale în trigenerare (electricitate, căldură și aer condiționat în același timp) și modernizarea rețelei electrice cu ajutorul inteligenței artificiale. Emilia Cerna Mladin, președinta Asociației Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România, care a făcut acum cinci ani auditul energetic al clădirii, spune că marea problemă a Palatului Parlamentului sunt ferestrele foarte mari și tâmplăria veche.
Noua legislație pe energie electrică și gaze - apă de ploaie pentru consumatori: Cresc marjele de profit pentru companii / Facturile la gaze ar putea scădea puțin, dar nu și la electricitate Ministerul Energiei vrea să modifice legislația privind schema de plafonare-compensare a prețurilor la electricitate și gaze, sub pretextul unei dereglementări treptate, prin eliberarea unor cantități pe piața liberă, și a reducerii costurilor care să ducă la facturi mai mici în cazul consumatorilor finali. În realitate, piața va fi ținută în continuare sub controlul statului, chiar cu un an în plus, iar în ceea ce privește facturile finale, acestea nu vor ajunge la nivelul de dinaintea crizei energetice, chiar dacă prețurile de pe piețele europene au scăzut foarte mult.
Șeful Saudi Aramco: Trebuie să renunțăm la fantezia de a elimina treptat petrolul şi gazele / Strategia actuală de tranziţie energetică eşuează în mod vizibil Directorul executiv al gigantului Saudi Aramco, Amin Nasser, a declarat luni că tranziţia energetică eşuează, iar factorii de decizie ar trebui să renunţe la „fantezia” de a elimina treptat petrolul şi gazele, deoarece cererea de combustibili fosili va continua să crească în următorii ani, relatează CNBC, preluat de News.ro.
Burduja, discurs plin de grandomanie la Doicești, unde se construiesc minireactoarele nucleare: „E momentul să scriem noi viitorul lumii. Dacă nu noi, atunci cine?”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a avut luni un discurs plin de grandomanie cu privire la realizarea primelor reactoare modulare de mici dimensiuni cu tehnologie americană la Doicești, județul Dâmbovița. „E momentul să scriem noi viitorul lumii. Dacă nu noi, atunci cine? Promisiunea pe care o facem nu este doar pentru români, ci pentru întreaga omenire”, a spus ministrul. În realitate există încă multe semne de întrebare cu privire la viitorul proiectului de la Doicești.
ANALIZĂ Exportăm energie ieftină și importăm scump / De unde aducem cea mai costisitoare electricitate „România a devenit exportator net de energie”, se laudă reprezentanții Guvernului, ori de câte ori au ocazia. "Și vom continua să exportăm, România consolidându-și statutul de lider regional în sectorul energetic", spunea, recent, ministrul energiei Sebastian Burduja. Însă, ceea ce evită acesta să spună este că aceste exporturi sunt departe de a deveni mai rentabile decât importurile. Pe scurt, aducem în țară energie mai scumpă decât cea trimisă peste graniță, arată date de la Statistică transmise la solicitarea HotNews.ro.
Americanii care vor să construiască mini-reactoare la Doicești sunt pe pierdere / NuScale vrea să treacă pe modul economie Compania americană NuScale, cea care ar urma ca în parteneriat cu Nuclearelectrica să construiască reactoare modulare mici (SMR) în România, la Doicești, are costuri mult peste cât câștigă, raportând o pierdere netă de 180,1 milioane dolari în 2023 față de un venit de doar 11,8 milioane dolari. Reamintim că NuScale a înregistrat un eșec uriaș în toamna anului trecut, când proiectul din Idaho (SUA), de dezvoltare a primelor sale mini-reactoare, a fost anulat pe motiv că s-a dovedit prea costisitor, mult peste așteptări. Acum, după ce a picat proiectul din SUA, România este următoarea țară pe lista NuScale pentru construirea acestor SMR-uri.
Modificări în legislația pe energie: De la reducerea plafoanelor la energie și gaze până la eliminarea taxei pe soare În condițiile în care plafoanele la electricitate și gazele naturale nu mai au nicio legătură cu realitatea din piață, așa cum HotNews.ro a demonstrat în nenumărate rânduri, Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de modificare a OUG 27/2022 privind schema de subvenționare a prețurilor. La o primă vedere, în ceea ce privește plafoanele, sunt făcute modificări în sensul reducerii lor. Pe de altă parte, este prelungită perioada de aplicare a schemei de plafonare-compensare, ceea ce înseamnă pe scurt: subvenții mai mici, dar aplicate pe o perioadă mai lungă la operatorii de pe piața energiei.
Interzicerea centralelor de apartament va afecta puternic România / Asociația Energia Inteligentă: Autoritățile trebuie să ceară o derogare până în 2050 Românii vor fi puternic loviți de noile reguli europene privind eliminarea centralelor termice pe gaze, petrol și păcură până în 2040, în toate statele membre, se arată într-o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Parlamentul European a votat marți un pachet legislativ privind reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor, iar printre prevederi se află interzicerea centralelor de apartament din 2040. Pachetul legislativ afectează România mai ales în condițiile în care se află în plină dezvoltare a rețelelor de distribuție, prin programul Anghel Saligni.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors
WebPR
Bloguri HotNews
citeste mai multe www.hotnews.ro/bloguri



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by