ENERGIE
Activiștii de mediu atacă proiectul de gaze Neptun Deep: „Va fi cel mai mare poluator din România” Organizațiile de mediu Greenpeace și Bankwatch acuză companiile OMV Petrom și Romgaz că minimizează impactul de mediu al proiectului de gaze Neptun Deep, care va deveni cel mai mare poluator din România.
Un senator român spune că „de facto” Europa importă tot gaze rusești, pentru că altfel am rămâne în black-out Deși la nivel declarativ Uniunea Europeană și-a redus dependența de gazele rusești, de fapt tot de acolo provin gazele aduse din import, doar că pe rute ocolitoare, spune senatorul Lorant Antal. Fără aceste gaze, ar exista riscul unui black-out, adică o pană generală de curent.
Țările UE, divizate: O tabără, din care face parte și România, vrea politici mai puternice pro-nucleare, iar cealaltă cere mai multă energie regenerabilă Statele membre ale Uniunii Europene sunt împărțite în două tabere relativ egale în ceea ce privește promovarea energiei nucleare. Luni, în cadrul Consiliului miniștrilor energiei, țările UE s-au arătat extrem de divizate pe acest subiect, tabăra pro-energie nucleară, din care face parte și România, fiind condusă de Franța, iar cealaltă de Germania și Austria. Mai exact, 12 state au semnat o declarație pro-nucleară, 13 țări au semnat un document pro-regenerabile, trei s-au abținut, iar una joacă în ambele tabere.
România, în sens invers față de restul Europei: Miniștrii energiei din UE au decis reducerea consumului de gaze / România își crește necesarul de gaze Consiliul miniștrilor energiei din statele UE au ajuns luni la un acord politic cu privire la o recomandare de a continua reducerea voluntară a cererii de gaze. Mai exact, statele membre sunt încurajate să-și reducă în continuare consumul de gaze până la 31 martie 2025, cu cel puțin 15 % față de consumul mediu de gaze din perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2022. Europa se află deja pe un trend de scădere, măsură luată după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Se apropie o nouă criză energetică? Oficialii Comisiei Europene pregătesc scenarii sumbre pentru iarna următoare / Cum stă România O nouă criză energetică ar putea cuprinde Europa iarna următoare, când ar urma să expire acordul de tranzit de gaze dintre Ucraina și Rusia. Un document intern al Comisiei Europene, obținut de Politico, arată că oficialii de la Bruxelles sfătuiesc țările membre să se pregătească pentru noi scumpiri și să ia în calcul cele mai pesimiste scenarii. România are o producție de gaze care acoperă consumul intern, însă prețurile de pe bursele europene se vor reflecta și la noi.
Prețul electricității și al gazelor din ofertele pentru consumatorii casnici scade și mai mult în martie / De ce menține Guvernul schema de plafonare? Furnizorii de electricitate și gaze au venit la începutul lunii martie cu mai multe oferte față de luna trecută sub plafoanele stabilite de stat. La gaze, spre exemplu, există companii care furnizează la un preț cu 33% mai mic decât cel din plafon. Chiar și așa, Ministerul Energiei insistă să păstreze schema de plafonare-compensare și chiar a circulat un proiect prin care termenul s-ar putea prelungi de la 31 martie 2025 la 31 martie 2026.
Invazia panourilor fotovoltaice chinezești / Comisarul pentru energie: UE nu poate închide granițele importurilor din China / Avem obiective climatice foarte ambițioase Ambițiile UE privind tranziția verde au oferit un impuls importurilor ieftine de panouri fotovoltaice din China. Practic, UE este invadată de importurile chinezești, motiv pentru care producătorii europeni au ajuns să solicite sprijin de urgență la Bruxelles, pentru a nu își închide fabricile. În acest context, comisarul pentru energie, Kadri Simson, a spus că UE trebuie să ajute producătorii europeni de panouri solare, dar nu își poate închide porțile în fața acestor importuri ieftine.
Minele de uraniu lăsate în conservare sunt redeschise pe fondul deficitului de aprovizionare de pe piețele internaționale Atât în SUA cât şi în ţările aliate, proprietarii minelor de uraniu lăsate în conservare au reluat operaţiunile pentru a profita de creşterea cererii pentru combustibil nuclear, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.
Energia este aproape gratuită pe piețele spot din Spania și Portugalia / În România, electricitatea este de 35 ori mai scumpă De peste o săptămână, prețul energiei electrice de pe piețele spot din Spania și Portugalia a scăzut atât de mult încât s-a dus mult sub nivelul de 10 euro / MWh. Au fost zile în care un MWh de electricitate s-a vândut cu 4 euro, ajungând vineri la doar 2 euro / MWh. Pentru comparație, pe piața zilei următoare din România, energia electrică s-a tranzacționat vineri cu 71 euro / MWh.
Super-agenția care va controla eficiența companiilor de stat se naște greu: Nu este încă operațională și nu are nici o treime din angajați Agenția pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice - AMEPIP, cunoscută și ca super-agenția care va controla companiile statului, se află încă în proces de înființare, la șapte luni de când a fost aprobat cadrul normativ privind înființarea acestei instituții, potrivit unui răspuns transmis la solicitarea HotNews.ro. Agenția are o conducere din noiembrie 2023, însă nu și angajații prevăzuți de HG 617/2023 privind organizarea AMEPIP.
Viitorii prosumatori ar putea aștepta peste un an să primească panourile fotovoltaice / Vom trimite miliarde de lei direct în China, spune ministrul Mediului Interesul oamenilor de a deveni prosumatori este atât de mare, nu doar în România, ci în întreaga lume, încât există riscul să nu avem suficiente panouri fotovoltaice și să existe întârzieri de peste un an la livrarea echipamentelor, spune Teodora Preoteasa, secretar de stat din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Ea crede că această problemă poate fi depășită doar prin construirea în UE a unor fabrici de producție a panourilor fotovoltaicelor și a bateriilor de stocare.
Electrica, încă o companie cu profit mai mare în urma crizei energetice / Câștigul din 2023 a crescut cu 11%, deși are mai puțini clienți Grupul Electrica, distribuitor și furnizor de energie, a anunțat joi un profit net 620,4 milioane lei în 2023, în creștere cu 11% față de anul precedent. Câștigurile au fost mai mari în ciuda faptului că i-a scăzut portofoliul de clienți și, implicit, cantitatea de energie furnizată. Mai mult, Electrica precizează că mai are de recuperat o subvenție de 1,9 miliarde de lei de la statul român, în baza schemei de plafonare-compensare a prețurilor, reglementată prin OUG 27/2022.
Cum extinderea companiei PPC în sud-estul Europei devine un instrument diplomatic în mâinile guvernului grec Acţiunile strategice de extindere a companiei elene de electricitate PPC în sud-estul Europei se transformă într-un instrument puternic de diplomație economică pentru Grecia și interesele acesteia în regiunea extinsă, scrie publicația elenă Energy Press.
Sume record alocate pentru Casa Verde și Rabla Plus în 2024 / Cum arată bugetul AFM aprobat de Guvern Casa Verde Fotovoltaice are alocat un buget record de 2 miliarde de lei pentru acest an și, dată fiind cererea impresionantă în continuă creștere pentru autovehicule electrice, bugetul programului Rabla Plus va fi majorat la 1 miliard de lei, a anunțat miercuri Administraţia Fondului pentru Mediu, al cărei buget a fost adoptat de Guvern.
Cine a primit mandate de 4 ani la Transelectrica: Un profesor de sport, membri de partid sau finul unui politician influent Acționarii Transelectrica au aprobat miercuri lista cu cei șapte membri ai Consiliului de Supraveghere de la Transelectrica - operatorul național de transport al energiei electrice. Cei șapte au primit mandate de 4 ani, până la 29 februarie 2028, și vor primi o remunerație lunară de 28.223 lei brut/lună, adică 16.500 lei net. Acționarul majoritar al Transelectrica, cu o participație de 58,68%, este Secretariatul General al Guvernului (SGG), al cărui șef este liberalul Mircea Abrudan.
Ce s-a întâmplat cu clienții Enel care s-au trezit cu semnătura falsificată și cu facturi uriașe la gaz În urmă cu o jumătate de an, HotNews.ro relata că mai mulți consumatori Enel au primit facturi uriașe la gaz unde figura un serviciu pe care ei nu îl solicitaseră. După ce au cerut lămuriri companiei, s-a dovedit că era vorba de contracte cu semnături false încheiate pe numele lor de către un agent, partener de vânzări al Enel. Facturile celor care au contestat serviciul au fost stornate și refăcute, iar serviciul a fost dezactivat. Compania spune că a sesizat parchetele competente și avertizează clienții să fie vigilenți când discută cu agenții care sună sau vin la ușă pentru a încheia noi contracte, să le ceară legitimația de serviciu și, dacă li se pare ceva suspect, să contacteze imediat compania.
De ce proiectul minireactoarelor nucleare din SUA a fost abandonat, dar continuă în România? Explicațiile investitorului privat de la Doicești Primul proiect al minireactoarelor nucleare (SMR) americane NuScale ar fi trebuit implementat în Statele Unite, însă acesta a picat, lăsând proiectul de la Doicești pe primul loc. Teofil Mureșan, CEO al grupului E-Infra, investitorul privat implicat la Doicești alături de Nuclearelectrica, a arătat că proiectul din SUA era unul mult mai complex, iar acolo tehnologia SMR era doar o parte. În plus, în Statele Unite sunt mai ieftine proiectele pe gaz, spre care s-au orientat investitorii de acolo, spune și ministrul Energiei, Sebastian Burduja. În acest moment nu știm cât va costa proiectul de la Doicești.
Romgaz, altă companie de stat care a avut de câștigat de pe urma crizei energetice / Profit cu 10% mai mare în 2023 Prevederile OUG 27/2022 privind schemele de plafonare - compensare impuse de Guvern s-au dovedit a fi profitabile pentru producătorul de gaze Romgaz. Compania a anunțat pentru 2023 un profit de 2,81 miliarde lei, cu 10% mai mare decât în anul precedent, potrivit unui raport preliminar pe 2023. În 2022, în plină criză energetică, creșterea a fost de 32,8%. Câștigurile au fost obținute în ciuda unei producții de gaze mai scăzute și a unei cifre de afaceri mult diminuate.
SUA au devenit principalul furnizor al Europei pentru țiței, gaze naturale lichefiate și motorină Statele Unite au devenit în ultimele luni principalul furnizor al Europei de ţiţei, motorină şi gaze naturale lichefiate (LNG), profitând de reducerea importurilor de la est de Canalul Suez, provocate de atacurile de la Marea Roşie, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Criza energetică a umflat conturile producătorilor de electricitate / Hidroelectrica a înregistrat încă un profit istoric Producătorul și furnizorul de electricitate Hidroelectrica a anunțat un nou profit istoric, înregistrând pentru al doilea an consecutiv o creștere uriașă. În 2023, profitul net a crescut cu 42%, de la 4.4 miliarde lei la 6.3 miliarde lei, potrivit unui raport al companiei. Cu un an înainte, în plină criză energetică, majorarea a fost de 45%. Astfel, se dovedește că uriașa criză energetică prin care a trecut Europa a fost favorabilă companiilor din energie, mai ales în condițiile în care subvenționăm prețurile.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors
WebPR
Bloguri HotNews
citeste mai multe www.hotnews.ro/bloguri



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by