ENERGIE
Ministerul Energiei vrea o schemă de contracte pentru diferență care nu mai este recomandată de Asociația Operatorilor de Transport și de Sistem din Europa Un studiu realizat de ENTSO-E, Asociația Operatorilor de Transport și de Sistem din Europa, arată că schema convențională de contracte pentru diferență, pe care și Ministerul Energiei intenționează să o implementeze, nu mai este eficientă. Pe scurt, ENTSO-E recomandă ca aceste contracte pentru diferență să nu se mai aplice la producția de energie, ci, mai degrabă, la capacități care corespund nevoilor sistemului.
Burduja: Românii care accesează programul Casa Verde pentru panouri fotovoltaice ar trebui obligați să-și instaleze și capacități de stocare Instalarea unor echipamente de stocare a energiei este principala urgență a sistemului energetic național, spune Sebastian Burduja, ministrul de resort. El a spus că situația de duminică, atunci când timp de câteva ore au fost prețuri negative pe piața de energie din cauza consumului mic, a arătat că lipsa stocării a pus în dificultate stabilitatea sistemului energetic. Românii care accesează programul Casa Verde pentru panouri fotovoltaice ar trebui obligați să-și instaleze și capacități de stocare, consideră el.
Costurile cu energia în gospodării au fost cu 83% mai mari anul trecut / De ce a crescut sărăcia energetică Sărăcia energetică a crescut în ultimii ani, în perioada plafonării prețurilor la gaze și energie, se arată într-o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Potrivit acesteia, politicile anti-sărăcie energetică derulate s-au bazat aproape exclusiv pe subvenții și prețuri reglementate, aspect care nu a avut efectul scontat.
Planul Rusiei de extindere a exporturilor de gaze naturale lichefiate, afectate de sancţiunile SUA Planul Rusiei de a-şi extinde rapid exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) stagnează, din cauza sancţiunilor SUA, care întârzie livrările dintr-un nou proiect major, transmite Bloomberg.
Producție uriașă de energie eoliană, marți la prânz. România exportă electricitate și o mare cantitate merge către Ucraina Vântul a fost astăzi principala sursă de electricitate a României la orele prânzului, în condițiile în care Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări cod galben și cod portocaliu de vânt puternic și vijelii pentru tot teritoriul țării.
Prosumatorii au de recuperat peste 100 de milioane de lei de la furnizori pentru electricitatea livrată în rețea (asociație) Furnizorii nu au emis la timp facturile către zeci de mii de prosumatori pentru electricitatea injectată în rețea, ceea ce a dus la acumularea unor restanțe de peste 100 de milioane de lei, potrivit Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România, care a propus penalizarea furnizorilor pentru fiecare zi de întârziere.
Situație inedită: energia este gratis astăzi, pe bursă, câteva ore. Chiar mai mult: producătorii plătesc să le fie preluată energia Piața de energie din România se confruntă astăzi cu o situație extrem de rară până acum, și anume prețuri negative în anumite intervale orare pe piața bursieră spot. Mai exact, producătorii de energie plătesc ca să fie preluată energia pe care o generează, adică invers față de cum este normal.
Hidroelectrica, o companie de miliarde de euro care nu reușește să se dezvolte / Deși funcționează pe o infrastructură de acum 70 de ani, nu a respectat nici jumătate din planul de investiții
Hidroelectrica este o companie de stat care produce foarte mulți bani, în mare parte datorită politicilor Guvernului de reglementare a prețului energiei electrice în favoarea producătorului. Însă, în ciuda profiturilor record pe care le obține, de miliarde de lei, an după an, compania nu reușește să se dezvolte, nivelul investițiilor realizate fiind mult sub cele planificate. Anul trecut, gradul de realizarea a programului de investiții a fost de doar 45%, din care pe partea de dezvoltare doar 30%, potrivit unui document al companiei.
România a rămas cu depozitele de gaze pline pe jumătate la finalul iernii / De ce acest lucru ne-ar putea crește facturile Primăvara ne găsește cu depozitele de gaze pline în proporție de 50%, după ce, la începutul iernii, ele au fost umplute la un nivel-record de 106%. Acum, după ce am trecut iarna cu bine, iese în evidență și reversul medaliei: prețul gazelor ar putea crește cu 5-10% din cauza costurilor pe care le au furnizorii cu aceste gaze, spune Dumitru Chisăliță, expert în domeniu: „Este ca la asigurări, am vrut să stăm liniștiți, dar acest lucru costă”.
Producție-record de energie fotovoltaică, vineri la prânz. România exportă peste 1.300 MW de electricitate Producția de electricitate din panourile fotovoltaice a depășit 1.100 de MW vineri în jurul prânzului, potrivit datelor Transelectrica. În total, sursele regenerabile asigură 3.500 de MW, adică jumătate din producția țării, iar 1.300 de MW merg la export.
Panouri fotovoltaice la bloc: De ce nu putem folosi în apartamente energia produsă pe acoperișul comun Interesul oamenilor de a deveni prosumatori este în creștere, inclusiv pentru cei care locuiesc la bloc. Acoperișul blocurilor este folosit cu succes în alte țări pentru alimentarea cu electricitate a locatarilor, însă, în România, acest lucru se poate face doar pentru spațiile comune, precum iluminatul scării și funcționarea liftului. Aceasta deoarece nu există în legislație prevederi prin care energia produsă pe acoperișul comun să poată fi folosită și în apartamentele oamenilor.
ANALIZĂ Noul preț la energie impus producătorilor este peste nivelurile din piață / Cine câștigă dintr-un preț mai mare - UPDATE Prețurile impuse la vânzarea energiei electrice și gazelor naturale de către producători au scăzut, fiind menținute plafoanele actuale la consumatorii finali, până în martie 2025. Aceasta este, foarte pe scurt, efectul Ordonanței aprobate miercuri în Guvern, care modifică schema de plafonare-compensare a prețurilor. Însă, noul preț reglementat la producătorii de energie electrică, de 400 lei/MWh, nu reflectă realitatea din piață, fiind mult peste nivelurile medii. UPDATE Ministerul Energiei a transmis către HotNews.ro un punct de vedere prin care susține că "tendința de scădere a prețului sub valoarea medie a ultimelor 12 luni, tendință înregistrată în aceste zile pe piețele spot europene, ne va da dreptul să reevaluăm mecanismul de sprijin și să intervenim".
Guvernul a vrut să prelungească plafoanele pentru facturile la energie până în 2026, însă Comisia Europeană s-a opus. Burduja: „Românii să aleagă cea mai bună ofertă” Guvernul a modificat, joi, schema de plafonare-compensare a facturilor la energie, unde a introdus câteva mecanisme pentru piața angro care, potrivit autorităților, ar urma să ducă la reducerea facturilor. Prețul final din facturi rămâne plafonat până la 31 martie 2025, deși Guvernul și-ar fi dorit prelungirea plafonării până în 2026, însă, potrivit informațiilor HotNews.ro, Comisia Europeană nu a fost de acord.
Cum este pusă Hidroelectrica să acopere găurile de la bugetul statului / Din profitul de 6,3 miliarde de lei nu este păstrat nimic pentru investiții Conducerea Hidroelectrica, în frunte de Karoly Borbely, propune distribuirea către acționari a întregului profit obținut de către companie în 2023, sub formă de dividende. Practic, nu va rămane nimic pentru investiții. Reamintim că Hidroelectrica are un profit record, de 6,3 miliarde de lei, pe 2023, iar pe acești bani a pus ochii Guvernul pentru a acoperi deficitul bugetar uriaș. Hidroelectrica se arată chiar mai generoasă decât a cerut Guvernul.
Frăția energetică dintre Moldova și România. Cum am ajuns să ținem becul aprins peste Prut, în plin război În dimineața zilei de 24 februarie 2022, Ucraina și Republica Moldova se deconectau temporar de la rețeaua sovietică de electricitate. Era un test. Planul era ca, între 24 și 26 februarie, să se izoleze și să se rebranșeze, pentru a evalua niște parametri tehnici. Speranța era ca, dacă totul mergea bine, cele două țări să se desprindă definitiv în 2023 de sistemul energetic al Comunității Statelor Independente (CSI, organizație formată din foste republici sovietice), pentru a se sincroniza cu sistemele energetice din Europa de Vest (ENTSO-E).
În timp ce în România prețul electricității este de 69 euro / MWh, în Spania și Portugalia a ajuns la cote extrem de mici. Ce se întâmplă Cea mai ieftină energie electrică din Europa este vândută pe piețele spot din Spania și Portugalia. De peste o lună și jumătate, prețurile au scăzut atât de mult încât, zile la rând, energia este tranzacționată la valori extrem de mici, ajungând miercuri la un nivel mediu de doar 1 euro. Această tendință de menținere a prețurilor la niveluri extreme este influențată de producțiile mari de energie regenerabilă, în special fotovoltaică.
ANALIZĂ România nu a luat nicio măsură de reducere a consumului de energie în ultimii ani / Ce au făcut restul țărilor din UE România, Bulgaria și Letonia sunt singurele țări din Uniunea Europeană care nu au luat nicio măsură de reducere a consumului de energie în ultimii doi ani, de la izbucnirea crizei din acest sector, arată o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă. În plus, facturile românilor sunt plafonate până în 2025 și Guvernul vrea să prelungească plafonarea cu încă un an, astfel că oamenii nu sunt stimulați să fie mai eficienți. La nivelul UE, consumul s-a redus cu 20%, în principal prin măsuri precum reducerea temperaturii din case și a utilizării aerului condiționat, dar și prin economii la iluminat.
Câciu: România riscă să nu termine la timp toate proiectele din PNRR / Cine sunt „vânătorii de finanțări” Până în august 2026, toate proiectele din PNRR trebuie finalizate, însă sunt multe investiții în energie care sunt întârziate, spune ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu. Unul dintre motivele pentru care s-a ajuns aici este existența unor „vânători de finanțări”, care realizează proiecte pe hârtie pentru care cer finanțare, dar pe care apoi nu le dezvoltă, ci le vând altor companii.
Câciu: Nu sunt de acord ca populația să finanțeze producătorii de energie regenerabilă prin schema contractelor pentru diferență Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, nu este de acord ca populația să susțină investitorii din energia regenerabilă prin schema contractelor pentru diferență, întrucât, spune el, este de datoria statului să garanteze realizarea acelor investiții. În replică, reprezentanții furnizorilor și ai producătorilor i-au răspuns că investițiile din energie sunt plătite în final tot de către consumatori.
Burduja: Vrem să punem presiune pe furnizorii de electricitate și gaze să scadă prețurile. Ieftinirile s-ar putea simți din mai-iunie / UPDATE: Problema este la producători, spun furnizorii Ministerul Energiei vrea să pună presiune pe furnizori să scadă și mai mult prețul energiei electrice și al gazelor naturale, prin scăderea plafoanelor la care cumpără de la producători, a afirmat, marți, Sebastian Burduja, ministrul de resort. Aceste ieftiniri s-ar putea simți din lunile mai-iunie, a adăugat el.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors
WebPR
Bloguri HotNews
citeste mai multe www.hotnews.ro/bloguri



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by