ENERGIE
Țintele europene privind energia verde - misiune imposibilă pentru România / Un oficial al Ministerului Energiei: Trebuie să fim realiști Forma finală a planului național privind energia și clima, pentru care România a fost dur criticată de către Comisia Europeană, nu va fi gata până pe 30 iunie 2024, așa cum solicită autoritățile europene, a recunoscut, joi, Elena Popescu, director în cadrul Ministerului Energiei. Oficialul din Ministerul Energiei mai spune că este puțin probabil ca România să ajungă la țintele cerute de Comisia Europeană în ceea ce privește energia regenerabilă.
După o amendă record de la ANRE vine și o licență de furnizare a gazelor / Augustin Oancea, unul dintre cei mai mari jucători pe piața energiei, își extinde afacerile Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat miercuri acordarea licenței de furnizare a gazelor uneia dintre firmele deținute de omul de afaceri Augustin Oancea. Acesta este unul dintre cei mai mari și influenți jucători de pe piața energiei electrice și gazelor din România, iar licența nou primită se adaugă celor pe care le deține deja în zona de furnizare.
Cu ce te alegi dacă găsești rezerve de petrol sau gaze în propria curte În România, legea spune că rezervele de petrol și gaze sunt proprietatea statului, chiar dacă se găsesc pe terenurile unor persoane fizice sau juridice. Proprietarii sunt expropriați și despăgubiți, dar nu primesc redevențe, ca în alte țări (în Statele Unite, spre exemplu). Agenția Națională de Resurse Minerale sfătuiește oamenii să sune la numărul de urgență 112 dacă descoperă gaze pe proprietatea lor. În comuna Calopăr din județul Dolj, unde o casă a explodat la începutul acestei luni ca urmare a scurgerilor de gaze, este vorba de acumulări accidentale, nu de zăcăminte comerciale.
Ministerul Energiei vrea să lanseze rapid un fel de strategie energetică / Documentul nu va include proiecte energetice concrete România ar putea avea, în sfârșit, după mulți ani de încercări, o strategie energetică care vizează perioada 2025-2035, cu perspectiva anului 2050. Ministerul Energiei intenționează să finalizeze, în următoarele zile, un proiect de strategie energetică, urmând să fie supus dezbaterii publice, potrivit informațiilor HotNews.ro. Pentru a evita evaluările de mediu și pentru a fi siguri că documentul ajunge rapid pe masa Guvernului, oficialii Ministerului Energiei nu vor să introducă în strategie și proiecte concrete.
Cum se răzbună statul român pe Austria / Protecția Consumatorilor s-a dus peste 197 de benzinării OMV-Petrom și a închis 11 Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a început luni o amplă acţiune de control, la nivelul întregii ţări, asupra benzinăriilor din reţeaua OMV-Petrom, iar în urma verificărilor a dispus amenzi și închiderea temporară a 11 staţii. ANPC a încercat în acest mod să ofere o lecție statelor europene care "ne atrag atenţia că nu suntem încă pregătiţi să accedem la toate sistemele lor (n.red. Schengen)", recunoasște președintele Autorității, făcând referire la faptul că Austria nu ne vrea în Schengen cu frontierrele terestre.
OCDE sugerează României să interzică noi proiecte de explorare a gazelor Noi proiecte de explorare a gazelor contravin obiectivelor de combatere a schimbărilor climatice, arată Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) într-un studiu privind economia României. Prin acest studiu, OCDE sugerează României să ia în considerare schimbările climatice în deciziile de acordare a noi licențe pentru explorarea gazelor și țițeiului. Mai mult, OCDE dă exemplul altor țări europene care au anunțat interzicerea noilor explorări.
Schema de 3 miliarde de euro pentru energia regenerabilă / Răzvan Nicolescu, expert în energie: Suntem pe cale să repetăm o mare greșeală Cele 3 miliarde euro, cât reprezintă schema de finanțare a contractelor de diferență pentru proiecte noi în fotovoltaice și eoliene, pot fi folosite mult mai bine, în interesul Romaniei și al Europei, depașind angajamentul asumat de 5000 MWh, capacitate instalată, consideră Răzvan Nicolescu, expert în energie, fost președinte al Agenției Europene de Reglementare în Energie (ACER). Acesta consideră că cele 3 miliarde euro pot atrage alte 3 miliarde euro capital privat. Cu 6 miliarde euro, putem instala nu 5000 MW, ci peste 10 000 MW, consideră Nicolescu, un critic al finanțării contractelor pentru diferență.
Declarații contradictorii despre prețul energiei / Piața s-a reglat, spune Chirițoiu, în timp ce ministrul Energiei susține că există riscul ca facturile să o ia razna În prag de alegeri, autoritățile statului vin cu declarații contradictorii despre prețul energiei. Astăzi, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a afirmat că piața s-a reglat și că prețurile au ajuns la nivelurile dinainte de războiul din Ucraina. Cu doar o zi în urmă, ieri, ministrul de resort, Sebastian Burduja, spunea că există riscul ca facturile să o ia razna și din acest motiv se analizează prelungirea până în 2026 a plafonării prețurilor.
Ce se întâmplă cu schema de plafonare a prețului energiei / „Nu putem risca să ne trezim că facturile o iau razna”, spune ministrul Energiei Guvernul ia în calcul prelungirea cu încă un an, până în anul 2026, a schemei de plafonare a prețului energiei, a afirmat, luni, ministrul de resort, Sebastian Burduja. El a subliniat că, în opinia sa, subvențiile ar trebui mai bine țintite pe anumite categorii socio-economice, așa cum se întâmplă și în alte țări. În același timp, prețul energiei pe bursa de energie este la jumătate față de anul trecut.
De ce ar putea o schemă de sprijin de 3 miliarde de euro să bulverseze piața energiei din România, timp de 15 ani / Ce sunt contractele pentru diferență În plin boom al investițiilor în energia regenerabilă, Comisia Europeană a aprobat, pentru România, o nouă schemă de finanțare, de 3 miliarde de euro, pentru proiecte noi în fotovoltaice și eoliene. Sunt bani care vor finanța contracte pentru diferență (CfD), prin care prețul energiei electrice va fi fixat pentru o perioadă de 15 ani. Practic, este un preț garantat al energiei, timp de 15 ani, pentru norocoșii beneficiari.
Prosumatorii acuză ANRE că îi obligă să-și instaleze contoare inutile, care vor costa 100 de milioane de euro și vor fi plătite din banii tuturor consumatorilor din România ANRE condiționează racordarea prosumatorilor la rețeaua de energie electrică de instalarea unui contor suplimentar față de cel instalat la limita proprietății, spun reprezentanții Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE). Aceste contoare, considerate inutile de către prosumatori, vor costa 100 de milioane de euro. Banii vor fi inițial suportați de către distribuitori, apoi vor fi transferați în facturile tuturor consumatorilor din România.
Profitul gigantului saudit Aramco a scăzut cu 25% anul trecut din cauza ieftinirii petrolului Grupul petrolier saudit Aramco a raportat duminică o scădere de 24,7% a profitului net în 2023, comparativ cu 2022, pe fondul scăderii preţului ţiţeiului şi diminuării producţiei, transmite AFP.
O nouă gafă marca Hidroelectrica. Unii clienți, nevoiți să semneze în orb contracte cu preț necunoscut / Ce spune compania
Unii clienți ai Hidroelectrica ale căror contracte expiră în luna aprilie au primit oferte pentru prelungirea lor pentru următoarele 12 luni. Numai că prețul oferit de companie nu este valabil pe toată perioada contractuală, ci doar până la 31 martie 2025 (termen care se suprapune cu expirarea schemei de plafonare a prețului de către stat). Ar urma astfel o perioadă de câteva săptămâni când oamenii nu știu ce preț vor plăti. Contactați de HotNews.ro, reprezentanții companiei spun că a fost o eroare și că au retrimis notificări corectate, însă oamenii nu au primit nimic.
Bisericile pot deveni prosumatori cu bani de la AFM / Ministerul Mediului a publicat ghidul de finanțare Ministerul Mediului a lansat programul prin care unitățile de cult, instituțiile publice din sistemul de asistență socială și ONG-urile acreditate pentru furnizarea de servicii sociale pot accesa fonduri de la AFM pentru instalarea de panouri fotovoltaice.
Țările UE s-au înțeles să iasă dintr-un tratat internațional privind energia Ţările Uniunii Europene au convenit joi să renunţe împreună la un tratat internaţional privind energia, din cauza temerilor că acesta subminează eforturile de combatere a schimbărilor climatice, au declarat oficiali citaţi de Reuters.
DOCUMENT Plafonarea prețurilor la energie și gaze: Statul are datorii de sute de milioane de lei către furnizori. Decizia anunțată joi de Ciolacu Datoriile statului către furnizorii de energie și gaze pentru plata compensărilor de preț în urma mecanismului de plafonare a prețurilor la energie și gaze erau la aproximativ 800 milioane de lei luna trecută. Pentru a mai reduce din nemulțumirea furnizorilor, Ciolacu a anunțat că Guvernul aprobă joi încă 500 milioane de lei.
Presiunile politice nu au avut succes la Complexul Energetic Oltenia / Procedura de selecție a directorilor este legală și merge înainte cu doar trei candidați pe lista scurtă Corpul de Control al Ministerului Energiei nu a descoperit nereguli în procedura de selecție a directorilor de la Complexul Energetic Oltenia. Astfel, Consiliul de Supraveghere al companiei a decis, în urmă cu două zile, continuarea procedurii de unde a rămas, cu doar trei candidați pe lista scurtă. HotNews.ro a arătat în urmă cu aproape o lună că din cei 28 de candidați de pe lista lungă doar trei au ajuns pe lista scurtă. Pentru unii dintre candidați respinși au existat intervenții politice și presiuni asupra ministrului energiei, Sebastian Burduja. Chiar șeful PNL Gorj, senatorul Ion Iordache solicitând, pur și simplu, un control și reluarea procedurii.
Oficial al Cancelariei premierului: Cele 3-4 rafinării din România vor avea o producție mai mică Consumul de combustibili fosili va scădea în perioada următoare, pentru că vorbim de electromobilitate de transformare verde, a declarat Florin Spătaru, consilier de Stat în Cancelaria prim-ministrului.
Subvenții de 3 miliarde de euro pentru energia eoliană și solară din România / Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat Comisia a aprobat miercuri o schemă de ajutor de stat în valoare de 3 miliarde euro notificată de România, pentru investiții în energie eoliană și solară, cu scopul de a ajunge la o economie „zero net”. Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar de criză și de tranziție pentru măsuri de ajutor de stat, adoptat de Comisie la 9 martie 2023 și modificat la 20 noiembrie 2023, a anunțat Comisia.
Vești de la Bruxelles pentru România: Buget dublu și perioadă prelungită pentru ajutorul de stat privind cogenerarea de înaltă eficiență a energiei Comisia Europeană a aprobat prelungirea și modificarea schemei de ajutor de stat a României pentru sprijinirea cogenerării de înaltă eficiență a energiei electrice și termice. Schema inițială urma să expire la 30 iunie 2024. Pe lângă prelungirea perioadei de aplicare a schemei de ajutor de stat, România a obținut și dublarea bugetului alocat acesteia. Reamintim că aceste ajutoare de stat se văd în facturile către consumatori, prin așa-zisa taxă de cogenerare.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors
WebPR
Bloguri HotNews
citeste mai multe www.hotnews.ro/bloguri



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by