ENERGIE
Trei firme au fost amendate pentru manipularea pieței energiei / Una dintre ele tocmai a fost cumpărată de PPC de la Lukoil Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat luni amendarea a trei traderi / furnizori pentru manipularea pieței energiei electrice, cu 18 milioane de lei. Cea mai mare amendă a primit-o o firmă care tocmai ce a fost preluată de către grecii de la PPC de la compania rusă Lukoil.
Prosumatorii au de recuperat de la furnizori peste 50 de milioane de euro pentru energia livrată în rețea anul trecut Prosumatorii cer eliminarea din legislație a unei prevederi care permite furnizorilor să le plătească energia livrată în rețea timp de doi ani de la facturare. Cum unele companii nu emit facturile la timp, s-a ajuns ca prosumatorii din rețeaua lor să fie plătiți abia după patru ani.
Tensiuni Iran-Israel: prețurile petrolului scad după atacul iranian Prețurile petrolului au scăzut la începutul comerțului asiatic după atacul Iranului asupra Israelului în weekend.
De ce facturile la energie nu scad atunci când electricitatea este gratis pe bursă sau prețurile sunt negative? / Ce putem face pentru a profita de această situație Weekendul acesta este al treilea la rând când pe bursa de energie de la București prețurile sunt negative, adică producătorii plătesc să le fie preluată energia, invers față de cum este normal. Paradoxal, acest lucru nu duce la scăderea tarifelor plătite de consumatorii finali, așa cum ne-am fi așteptat. Aceasta deoarece costurile producătorilor cresc, după cum explică Dumitru Chisăliță, expert în domeniu. Soluția sunt investițiile în instalații de stocare a electricității, spune el.
Peste 11.000 de români, din care 4.500 copii, nu au acces la electricitate / Ministrul Energiei face apel la mediul privat să rezolve sărăcia energetică: „Nu este nicio rușine ca stat să spui că nu poți” România este singura țară din Europa unde există situații de sărăcie energetică extremă. Peste 5.400 de imobile nu sunt racordate la rețeaua de electricitate. În ele locuiesc 11.600 de oameni, din care 4.500 sunt copii, arată datele centralizate în ultimele luni de Asociația Energia Inteligentă. Pentru a electrifica aceste case este nevoie de 12 milioane de euro. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, face un apel către mediul privat și către orice cetățean care vrea să îi ajute pe acești oameni, spunând că statul nu poate rezolva singur această problemă. „Într-o democrație avansată, nu este nicio rușine ca stat să spui că nu poți face asta”, susține Burduja.
Energia va fi din nou gratis mâine, pe bursă, timp de șase ore / Cum răspunde ministrul Energiei, întrebat ce înseamnă acest lucru pentru facturile românilor Prețul energiei electrice pe piața spot a bursei OPCOM va fi mâine aproape zero timp de șase ore. Aceasta după ce, timp de două weekend-uri la rând, au fost chiar și prețuri negative. Întrebat ce înseamnă acest lucru pentru consumatori, ministrul de resort, Sebastian Burduja, a precizat că românii au prețurile plafonate, iar la nivelul Guvernului trebuie realizată o strategie de a crește consumul industrial de energie.
Casa Verde Fotovoltaice: Unii instalatori primesc cu întârziere banii de la stat / AFM ar trebui să le plătească penalități, spune ministrul Mediului Firmele care instalează panouri fotovoltaice finanțate prin programul Casa Verde Fotovoltaice au început să primească cu întârziere banii de la stat. De exemplu, una dintre companii spune că, pentru programul din anul 2021, a încasat doar un milion de lei din opt și acuză lipsa unor termene și proceduri clare de decontare. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, le dă dreptate instalatorilor și spune că statul ar trebui să le plătească penalități pentru aceste întârzieri.
Fenomenul prețurilor negative la electricitate. Care este situația în România / Cum este influențată piața de producțiile record de energie regenerabilă Aproape toate țările europene au înregistrat, în prima săptămână a lunii aprilie, prețuri negative la energie electrică. Există o singură piață pe care nu s-a tranzacționat energie la preț negativ, însă a fost foarte aproape de nivelul zero euro. Și România a ajuns, în această perioadă, să experimenteze prețuri orare negative la niveluri record. De exemplu, pe 6 aprilie, la ora 15.00, a fost vândută energie cu – 142 de lei/MWh (-28 euro).
România ar putea fi vizată de o nouă investigație anti-subvenții chinezești / De ce a fost declanșată ofensiva europeană împotriva echipamentelor energetice din China Comisia Europeană ar urma să deschidă noi investigații anti-subvenții străine, care vizează echipamente eoliene aduse din China în cinci țări europene, printre care și România, arată publicația Politico. În cazul României, ar fi o nouă investigație lansată de Comisia Europeană legată de subvențiile chinezești, în domeniul energiei regenerabile. Aceste investigații au fost demarate și pe fondul semnalelor de alarmă ale producătorilor europeni de echipamente energetice, care au ajuns să solicite sprijin de urgență la Bruxelles, pentru a nu își închide fabricile.
Doar două din 166 proiecte europene - cheie, în energie, sunt ale României O listă cu 166 de proiecte strategice în domeniul energiei a fost publicată, luni, de Comisia Europeană, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Sunt proiecte care îndeplinesc condițiile Pactului verde european și care vor fi făcute cu bani europeni, prin Mecanismul pentru interconectarea Europei. România figurează pe această listă cu doar două proiecte, făcute împreună cu Ungaria.
Proiectul privind eolienele din Marea Neagră a trecut de Camera Deputaților / Când vor fi atribuite primele contracte de concesiune Legea privind energia eoliană offshore, proiect de lege inițiat de către Ministerul Energiei, a fost aprobat marți de către Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională. Date ale Băncii Mondiale arată că România are un potențial eolian offshore de 76 GW putere instalată, ceea ce înseamnă foarte mult - echivalentul a peste 100 de reactoare nucleare de la Cernavodă.
Exporturile de energie ajung să fie și de nouă ori mai ieftine decât importurile / De ce prețurile negative la electricitate nu duc la ieftinirea facturilor Pe piața Intraday și Piața Zilei Următoare, platforme gestionate de OPCOM, au fost înregistrate prețuri negative ale energiei electrice, în ultima perioadă, pe fondul creșterii producției și scăderii cererii. Aceste prețuri negative nu vor scădea facturile românilor, fiind chiar un semn al posibilității apariției pericolului creșterii prețurilor la energie electrică, se arată într-o analiză a Asociației Energia Inteligentă.
Hidroelectrica pregătește plata online cu cardul prin aplicația iHidro și pe site-ul propriu: Ce plăți cu cardul estimează că s-ar face în 12 luni Hidroelectrica, producător de energie electrică cu peste 500.000 de consumatori casnici și non-casnici, inclusiv IMM-uri, vrea să cumpere servicii de plată cu cardul prin aplicația de mobil iHidro și pe site-ul propriu, potrivit unui anunț de licitație publicat în această săptămână. Compania de stat și-a lansat în toamna anului trecut aplicația iHidro fără funcția de plată online cu cardul a facturilor.
Cine este propunerea statului pentru un post în Consiliul de Supraveghere al Petrom / A lucrat pentru firmele lui Bogdan Buzăianu, "băiatul deștept" din energie, iar acum este director în Ministerul Energiei Ministerul Energiei îl propune pe Sorin Elisei pentru funcția de membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, potrivit unui document al companiei. Acesta ocupă, din luna februarie, funcția de director general în Ministerul Energiei, pe politici energetice și green deal.
România nu are o strategie pentru a folosi gazele din Marea Neagră, dar face una pentru gazele din Azerbaidjan / Interviu cu ministrul Energiei Peste trei ani va începe producția de gaze din Marea Neagră, însă România nu are nicio strategie de a utiliza aceste gaze în țară. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, recunoaște, într-o discuție cu HotNews.ro, că este nevoie urgentă ca întregul Guvern să se așeze la masă pentru a găsi soluții de a consuma intern gazele din Marea Neagră. Altfel, ele vor fi exportate, iar ungurii și austriecii abia așteaptă să le cumpere. Pe de altă parte, însă, autoritățile își fac planuri să importăm gaze din Azerbaijan și să construim împreună combinate chimice și fabrici pentru a utiliza resursele din zona caspică.
Trei experți internaționali critică Guvernul României pentru „intervenția cu ciocanul” în piața de energie: „Oamenii sunt dependenți de stat, ceea ce este dezgustător” / 10 sfaturi pentru autorități Guvernul îi ține pe români dependenți prin faptul că stabilește în continuare prețul energiei, în loc să lase piața liberă și să atragă cât mai mulți investitori, ceea ce în final ar crea concurență și ar duce la scăderea prețurilor, spun trei experți internaționali în sectorul energiei și gazelor, prezenți joi la o conferință pe teme de profil.
ANALIZĂ Cum forțează Guvernul României prețuri ridicate la energie, în timp ce pe piețele europene sunt estimate scăderi tot mai mari Țările europene, inclusiv România, au intrat în sezonul cald cu stocuri record de gaze. Europa are atât de multe gaze încât experții în energie pun problema reducerii importurilor, pentru a scădea ritmul de înmagazinare. Abundența de gaze ar putea să ducă la scăderi și mai mari de prețuri pe piețele europene. Și în cazul electricității sunt estimate reduceri masive de prețuri în perioada următoare, pe piețele libere. Contrar tendințelor clare de pe piețele europene, Guvernul României impune, prin legislație, prețuri la gaze și electricitate nejustificat de mari.
Pană de curent de 12 ore în apropierea Palatului Parlamentului / Au stat în beznă inclusiv participanții la un summit pe teme energetice Unii consumatori din zona Parlamentului nu au avut curent timp de 12 ore, de aseară de la ora 21:00 până în această dimineață, printre ei fiind și o parte dintre participanții la un summit pe teme energetice care are loc în această perioadă la Palatul Parlamentului.
Uniunea Europeană investighează o licitație din România pentru construirea unui parc fotovoltaic / Ofertanții sunt companii chineze care ar fi primit avantaje necuvenite Comisia Europeană a anunțat, miercuri, că a deschis două investigații aprofundate care vizează o licitație publică din România, organizată de Parc Fotovoltaic Rovinari Est SA, privind proiectarea, construcția și exploatarea unui parc fotovoltaic de 110 MW. La licitație au depus oferte companii controlate de China. Potrivit Comisiei, este investigată o posibilă denaturare a pieței pe baza subvențiilor străine acordate ofertanților în cadrul unei proceduri de achiziții publice.
Modificare legislativă în Senat: Prosumatorii vor putea compensa producția de electricitate cu factura la gaze sau de la un alt loc de consum Senatul a votat modificările aduse Legii energiei care vizează activitatea prosumatorilor. Aceștia vor putea să-și deconteze energia injectată în rețea în decurs de o lună, față de 24 de luni de la emiterea facturii, cum era până acum. În plus, ei vor putea compensa producția din panouri fotovoltaice cu facturile la gaze sau de la un alt loc de consum. Legea trebuie aprobată și de Camera Deputaților pentru a intra în vigoare.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Startup Cafe
Euractiv
Contributors
WebPR
Bloguri HotNews
citeste mai multe www.hotnews.ro/bloguri



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by